USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Куди у Луцьку можна здати на утилізацію люмінесцентні лампи та ртутні термометри

7 Травня 2019 10:12
Куди можна здати на утилізацію використані люмінесцентні лампи та несправні ртутні термометри? Із такими запитаннями до редакції не раз звертаються читачі. Адже і лампи, і термометри не можна викидати як звичайне побутове сміття, пише газета Волинські новини.

Кожна люмінесцентна лампа містить у своєму балоні пари ртуті у кількості від 1 до 70 міліграмів, термометр – до 2 грамів рідкої ртуті. За рівнем токсичності ртуть належить до надзвичайно небезпечних речовин першого, найвищого класу небезпеки. Потрапивши до організму людини, вона накопичується протягом життя, вражаючи центральну нервову систему, печінку, нирки, дихальні шляхи.

У Луцьку відпрацьовані компактні люмінесцентні лампи та ртутні термометри можна залишати у спеціальних контейнерах, інформує сайт Луцької міської ради. Вони встановлені біля міського ЦНАПу на вулиці Лесі Українки, 35 та біля ЖКП №11 на вулиці Федорова, 9.

Контейнери виготовлено за кошти міського фонду охорони навколишнього середовища з ініціативи відділу екології, щоб убезпечити життя і здоров’я жителів міста від контакту з рідкою та газоподібною ртуттю.

До слова, збір ртутовмісних приладів налагоджено лише в кількох містах України, Луцьк – одне з них. В обласному центрі Волині відпрацьовані люмінесцентні лампи та медичні термометри приймають на утилізацію підприємства з Рівного та Львова – ТзОВ «Еко-Хелп» та НТПП «Галекоресурс». Однак лише від бюджетних організацій: шкіл, лікарень, державних установ. Їм цю послугу оплачує міський фонд охорони навколишнього природного середовища. Приватна особа теж може здати ртутовмісні елементи на демеркуризацію небезпечних токсичних відходів, але за це доведеться заплатити. Вартість утилізації термометра – 25 грн, люмінесцентної лампи – 8 грн.

Менеджер ТзОВ «Еко-Хелп» Віктор Ковальчук розповів, що вони утилізовують люмінесцентні лампи і ртутні термометри з 1995 року. Представники фірми збирають відпрацьований товар на території Волині та Рівненщини. Тісно співпрацюють з лікарнями. Машина ТзОВ «Еко-Хелп» приїжджає в Луцьк раз на квартал. Дату завчасу узгоджують із міською владою. Менеджер зазначає, що вони задоволені співпрацею з ЛМР. «Ми могли б їздити і по районах Волині, але це вплине на ціну послуги. Хто хоче, доправляє ртутовмісні відходи у Луцьк. Ми забираємо лампи і термометри з Ківерців, Ковеля, Рожища. Приємно, що процес пішов, адже закопувати в землю ці відходи категорично заборонено», – зазначає Віктор Ковальчук.

За словами менеджера, щороку з Волині забирають близько 25 тисяч люмінесцентних ламп. Ті, кого цікавить співпраця з ТзОВ «Еко-Хелп», можуть телефонувати на номер (0362) 63-40-67. Адже підприємства, установи, організації та фізичні особи-підприємці, відповідно до чинного законодавства, зобов’язані самостійно укладати угоди з ліцензованими підприємствами, передавати відпрацьовані люмінесцентні лампи на утилізацію та оплачувати ці послуги.

Однак бувають і недобросовісні особи, які підкидають у контейнери для твердих побутових відходів ртутовмісні предмети. Нещодавно у смітник біля ЦНАПу хтось викинув 48 відпрацьованих ламп. А поблизу гаражного кооперативу «Стир-2» на вулиці Електроапаратній працівники відділу екології забрали 102 люмінесцентні лампи, які хтось викинув у кущі.

Екологи закликають волинян не завдавати шкоди природі і людям, а відносити ртутовмісні елементи в спеціальні контейнери.

Оксана ХВЕДЧЕНЯ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Правдоруб Показати IP 7 Травня 2019 13:43
Ви що смієтесь? хто буде здавати на утилізацію та ще за це платити, викинуть у смітник . Єдиний спосіб зацікавити людей нести на утилізацію, це платити їм за кожен утилізований виріб! В ціні "небезпечного "виробу включити утилізуючий збір з якого і будуть оплачувати здавачу на утилізацію.
Наталі до Правдоруб Показати IP 29 Вересня 2020 18:29
Де написано що саме людині треба заплатити? Написано що треба віднести в соціальний контейнер, це безкоштовно. А місто уже оплатить утилізацію.
123 Показати IP 7 Травня 2019 19:25
Я віднесу. Дякую за інформацію.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus