USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Що робити лучанам з пошкодженими ртутними термометрами?

22 Грудня 2016 19:00
Проблема утилізації предметів, що спричиняють викиди токсичних відходів, лишається невирішеною у Луцьку – так, довгоочікувані контейнери для збору ртутних термометрів та люмінесцентних ламп обіцяють встановити не раніше лютого наступного року.

Як повідомила Інформаційному агентству Волинські Новини лучанка Катерина, вона зіткнулася з проблемою утилізації пошкодженого ртутного термометра. Так, щодо тріснутого градусника вона звернулася в ДСНС, але їй так і не допомогли, своєю чергою, у лікарні радили звертатися до надзвичайників, у аптеці також повідомили про те, що не можуть прийняти пошкоджений термометр.

Зауважимо, що проблему утилізації розбитих термометрів порушували два роки тому, коли начальник відділу екологічного контролю Державної екологічної інспекції Волинської області Анатолій Франчак розповідав, що у Луцьку немає пунктів прийому ртутних термометрів.

Оскільки ртуть - речовина 1-го класу небезпеки, особливо шкідливі її пари. У стандартному градуснику міститься до 5 грамів цієї небезпечної речовини. Якщо термометр розбився в житловій кімнаті з середнім об’ємом приміщення 50 кубометрів, то при випаровуванні всієї ртуті (а випаровуватися вона починає за будь-якої плюсової температури) концентрація парів ртуті в кімнаті досягає 100 міліграмів на кубометр, що в 30000 разів більше гранично допустимої концентрації в житловій зоні.

Так, при гострому отруєнні ртуттю ознаки інтоксикації починають проявлятися через декілька годин. У людини з’являються слабкість, відсутність апетиту, головний біль, біль при ковтанні, металевий смак у роті, з’являються нудота і блювота, сильні болі в животі, пронос (іноді з кров’ю). Часто розвивається запалення легенів. Окрім того, ртуть має нейротоксичну дію, тобто здатність руйнувати нервові клітини. У найважчих випадках через кілька днів настає смерть.

Про плани встановлення контейнерів для збору розбитих термометрів начальник відділу екології Анатолій Гламазда повідомляв ще у липні цього року. Тоді йшлося про виділення коштів з міського фонду охорони навколишнього середовища для закупівлі спеціальних контейнерів для збору ртутовмісних елементів. Також планували укласти договори з організаціями, які можуть забезпечити утилізацію та переробку. Втім, цей процес затягнувся до кінця року, і нині посадовець зізнається, що цього річ вирішити питання закупівлі контейнерів вже не встигнуть.


Він розповів, що цього року планували закупити контейнери, куди лучани могли б здавати ці термометри, а згодом за кошти міського бюджету їх відправляли б на утилізацію. Але у Києві, де місто планувало закупити контейнери, зробили лише пробну партію контейнерів і досі їх не сертифікували, через що виникає затримка з впровадженням цього у Луцьку. Планували встановити 3-5 таких контейнерів.

Відповідно до коштів, які хочуть закласти у бюджет наступного року, придбати зможуть принаймні три контейнери, щоб встановити, наприклад, у центрі міста, у 33-му мікрорайоні та в мікрорайоні ЛПЗ. Таким чином лучани могли б здавати і термометри, і люмінесцентні лампи. Якщо можливість купівлі контейнерів виникне на початку наступного року, їхнє встановлення не повинно зайняти багато часу. Тобто, якщо у січні виконком ухвалить рішення про виділенні коштів, з лютого контейнери зможуть встановити.

Якщо термометр розбився, потрібно пам’ятати, що найшкідливіше – пари ртуті, тож градусник можна загорнути, закрити у наповненій водою скляній банці та закрити капроновою кришкою і зберігати у такому вигляді до того часу, поки у місті не вирішать питання збору пошкоджених термометрів. З його слів, співробітники ДСНС у цій ситуації не зможуть допомогти, адже йдеться про побутові, а не промислові прилади.

«Навіть якщо термометр розіб’ється у приміщенні, в цьому немає нічого страшного - потрібно провітрити приміщення,щоб вийшли випари, зробити вологе прибирання, протерти содою. Якщо є ртутні кульки, потрібно акуратно зібрати їх на листок паперу та вкинути в воду», - пояснив Анатолій Гламазда.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Анонім Показати IP 22 Грудня 2016 19:06
Про екологію не думає нїхто, тільки про збагачення
упс до Анонім Показати IP 22 Грудня 2016 20:39
ПОПРАВКА:думають про освоєння бюджетних коштів....які треба вміло відкатити собі...
Кастрюлька Показати IP 22 Грудня 2016 20:02
Я завжди в ато вiдправляю, нашим героям
Андрій Показати IP 22 Грудня 2016 21:14
Пропоную до вирішення проблеми ртутні термометри і люмвнісцентні лампи викидати в смітник біля міськради
Олена до Андрій Показати IP 23 Грудня 2016 00:34
Я так і зробила. Бо жила на Богдана Хмельницького. Дві години обдзвонювала всі інстанціі, ніхто не хотів приймати розбитий термометр. Врешті якась тьотя в СЕС порадила викинути в смітник. Помістила в скляну банку, закрила і викинула.
Ден Лучанин до Андрій Показати IP 23 Грудня 2016 01:46
а краще на поріг міськради викладати рядочком
Ден Лучанин Показати IP 23 Грудня 2016 01:39
...вкинути у воду?????? в Стир??? чи в каналізацію змити а вона (ртуть) потім з неї куди потрапить???? І це говорить (вдумайтесь) начальник відділу екології???? от кого люструвати треба було б за непрофесіоналізм
Qwer до Ден Лучанин Показати IP 23 Грудня 2016 10:52
Треба уважнішим бути написано не в стир і не в каналізацію викидати, а в банку з водою і так зберігати до того як вирішать проблему з утилізацією.
Світлана Показати IP 23 Грудня 2016 22:22
З такою ж проблемою зіткнулась пару років назад. Обдзвонили багато інстанцій, але тільки переводили стрілки. Реально проблема не вирішена. І треба ртуть по можливості зібрати в банку з водою з марганцівкою і закрити кришкою.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus