USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Кулеба розповів, чи загрожує Україні втрата безвізу

5 Листопада 2020 16:55
Україні поки вдалося відвернути загрозу втрати безвізового режиму із Єврозоюзом після скандалу, який виник навколо Конституційного суду.

Про це в «Сніданку з 1+1» розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

За його словами, після рішення Конституційного суду України про скасування кримінальної відповідальності за брехню у деклараціях держчиновників, Євросоюз був готовий розпочати процес призупинки безвізу.

«Минулого тижня Конституційний суд поставив нас на край прірви. Ми були на межі початку процесу, у результаті якого втратили б безвіз. КС зруйнував конституційну інфраструктуру, яка є однією умов безвізу. Безвіз зараз не хитається, завдяки тому, що були ухвалені рішення, які зупинили руйнацію системи декларування», – наголосив міністр.

Кулеба каже, що ситуацію врятувала швидка реакція керівництва держави. Зокрема, йдеться про рішення уряду хоча б відновити доступ до електронних декларацій, запровадження яких в Україні також було однією з умов надання безвізу.

Українські міжнародні партнери були шоковані рішеням Конституційного суду, – зауважив голова МЗС. «Я знаю реакцію європейських колег станом на середу (28 жовтня – Ред.), коли вони почитали рішення суду. Вони не очікували, що в принципі таке можливо. У них був шок. Коли в четвер увечері систему відновили, то вони видихнули з полегшенням», – розповів Дмитро Кулеба і додав, що тепер потрібні системні рішення у парламенті.

Нагадаємо, 27 жовтня судді Конституційного суду закрили публічний реєстр декларацій, скасували кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях, а дисциплінарна та адміністративна відповідальність стали практично неможливими. Також КС скасував контроль за деклараціями та конфліктом інтересів.

У ніч проти 30 жовтня президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт, який передбачає припинення повноважень суддів Конституційного суду, а їхнє рішення про скасування частини антикримінального законодавства пропонує визнати таким, що не має правових наслідків.

Відповідно до розпорядження Кабінету міністрів, доступ до публічних декларацій відновлено, а Національне агентство з протидії корупції знову може проводити спецперевірки, що розблоковує призначення посадовців всіх інстанцій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
111 Показати IP 5 Листопада 2020 17:45
Та що то проблема заховати накрадене Якби протій людині селянину то да нього навіть посадилиб в тюрму а таким нічого небуває

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus