USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Конституційний суд скасував е-декларації, незаконне збагачення та ще низку антикорупційних норм, – ЗМІ

27 Жовтня 2020 20:05
Конституційний Суд ухвалив рішення за конституційним поданням депутатів щодо відповідності Основному закону низки положень антикорупційного законодавства та визнав неконституційними окремі його положення.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна, журналіст Сергій Лещенко у Telegram, передає Українська правда.

«На закритій частині засідання було ухвалене рішення, яке набирає законної сили. Визначені положення визнано неконституційними», – сказав Лещенко.

Джерело повідомило виданню «Інтерфакс-Україна», що конституційність низки положень ще вивчатиметься. При цьому співрозмовник видання зауважив, що зобов’язання декларувати майно суд визнав конституційним.

Рішення КС означає скасування електронного декларування, скасування повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції на повну перевірку та моніторинг способу життя, скасування незаконного збагачення і конфіскації активів, набутих корупційним шляхом, скасування недостовірного декларування.

Лещенко наголошує, що проєкт суддям роздали лише вранці 27 жовтня.

«На закритому засіданні у вівторок КС проголосував за скасування статті 366-1 Кримінального кодексу (недостовірне декларування), незаконного збагачення, електронного декларування, повноважень НАЗК. Проєкт був розданий вранці і проголосований. Такого не було навіть при Януковичу. Проти виступили лише четверо суддів: Лемак, Первомайський, Колесник і Головатий», – сказав Лещенко.

Раніше до КСУ надійшло конституційне подання 48 народних депутатів, які, зокрема, пропонували скасувати:

– декларування неповнолітніх дітей та інших осіб, які живуть з чиновником;

– проведення НАЗК моніторингу способу життя чиновників;

– проведення НАЗК повної перевірки декларацій;

– доступ НАЗК до інформаційних баз даних та державних реєстрів;

– декларування відомостей про нерухомість, незавершене будівництво, цінне рухоме майно, у тому числі транспорт, грошові активи та позичені кошти, фінансові зобов’язання, видатки та правочини, роботу за сумісництвом;

– декларування відомостей про чужі об’єкти, від яких чиновник має право отримувати дохід;

– публічний доступ до декларацій; 8. подання повідомлень про суттєві зміни у майновому стані;

– статті 366-1 «Декларування недостовірної інформації» та 368-5 «Незаконне збагачення» Кримінального кодексу України.

Глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас 27 жовтня зустрівся з главою КСУ Олександром Тупицьким, де обговорили «важливість прозорості в роботі» і збереження всього досягнутого після Революції гідності в 2014 році.

«Плідна зустріч представництва ЄС в Україні та посольства США в Україні з головою Конституційного суду України. Ми обговорили низку питань, що становлять взаємний інтерес, у тому числі важливість прозорості та збереження досягнень, досягнутих після Революції гідності в 2014 році», – сказав Матті Маасікас.

Нагадаємо, у жовтні минулого року Верховна Рада проголосувала за повернення в Кримінальний кодекс статті, яка передбачає покарання за незаконне збагачення. Закон набрав чинності наприкінці листопада.

На початку жовтня стало відомо, що КСУ розглядає подання 47 народних депутатів щодо відповідності Конституції окремих положень законодавства про відповідальність за незаконне збагачення.

Додамо, що в кінці липня 2019 року в Генеральній прокуратурі допускали, що керівництво Окружного адміністративного суду міста Києва міг чинити тиск на прийняття рішення Конституційним судом України з приводу закону про незаконне збагачення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Микола Показати IP 27 Жовтня 2020 20:07
яка влада такі і закони
Думка Показати IP 27 Жовтня 2020 21:10
Напевно, скоро знову буде якась революція з новими глобальними проблемами для України.
Феміда Показати IP 27 Жовтня 2020 21:32
Та там членом того, так званого суду, є наш землячок ! І як видно з голосування, що і він приклався до прийняття такого рішення. А на атестації шось мекав, потом вкривася, в портфелі шпаргалки шукав і признався, шо земельку під Луцьком самовільно таки захопив, але вона була така поросла споришом, шо її і землею назвати було важко. І ви хочете, шоби він голосував проти себе самого ! Закон то беззаперечно святе, але шо стало моїм чи то правдою, чи неправдою - того не чіпай ! Назвіть, чи в багатьох країнах Європи є такі рудименти і атавізми - конституційні суди ? Після отого всього то вже навіть і не смішно. Цікаво, а чи вчили вони історію французької буржуазної революції ? Варто би було їм нагадати, чим то все закінчилось !
Віктор Показати IP 28 Жовтня 2020 08:00
Включили бумеранг. Хочуть тепер нову революцію
Анонім до Віктор Показати IP 28 Жовтня 2020 09:46
і що та революція дає? якщо покращення то кому? тим хто до влади дорвався? а простим людям тільки гірше
Анонім Показати IP 28 Жовтня 2020 09:03
Між канидатуои цих чотирьох суддів , кі проголосували проти такого рішення були подані Поршенком.
ага Показати IP 28 Жовтня 2020 11:11
очевидно що пора запасатися крутою снайперською зброєю і відстрілювати антинародних крадущих суддів з тими бандитами-крадіями під кого ці незаконні мародерні закони приймають злодії-судді!
правдиво Показати IP 28 Жовтня 2020 12:03
ГАНЬБА ЗА ТРИКРАТНО ПОГРАБОВАНІ ПЕНСІЇ В ПЕНСІОНЕРІВ!!! ЗЕ-бандитів НА НАРИ!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus