USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Кишкова паличка – не завада. Лучани попри заборону купаються у забруднених водоймах

26 Липня 2022 13:18
Через забруднення кишковою паличкою на двох луцьких водоймах заборонили купатися, але відпочивальники все одно пірнають у воду і дозволяють купатися дітям.

Про це йдеться у сюжеті 12 каналу.

Жовтий прапор і ледь помітний напис на дошці оголошень: так рятувальники попереджають відпочивальників про небезпеку у воді, а точніше про небезпечну воду. Перевищення показників кишкової палички у 4-5 разів знайшли одразу у двох водоймах – Сапалаївці та Стиру.

«Фекальне забруднення води. У зв’язку з цим ми забороняємо купатися населенню в цих водоймах», – каже завідувачка Луцьким районним відділом ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ» Марія Білоножко.

Попри заборону на центральному пляжі Луцька люди є. Поруч, як завжди, чергують рятувальники.

«Знайшли кишкову паличку. Є значне перевищення. Є заборона, але вона носить такий рекомендаційний характер, ми не можемо людям заборонити. Купатися чи ні – це вже вони вирішують самі. Ми людей ставимо до відома, що вода не відповідає санітарним нормам, а кожен ухвалює рішення сам», – пояснює рятувальник Павло.

Рішення у кожного різне. Один з чоловіків не ліз у воду і без заборони купатися, мовляв, тут не надто чиста вода. Інший відпочивальник каже: про кишкову паличку тут говорять щороку.

«Минулого року мій знайомий працював серед рятувальників. Усі підняли паніку, а він купався кожний день», – розповідає він.

Інша жінка запевняє: кишкова паличка може нашкодити лише тим людям, у яких слабкий імунітет чи які без того мають проблеми з травленням. І це, кажуть фахівці, правда.

«В кожного індивідуально, це можуть бути в одного просто недомагання, загальна слабкість, а в іншого – підвищення температури, блювота, проноси», – пояснює Марія Білоножко.

У деяких з відпочивальників, кажуть рятувальники, були усі ці симптоми.

«Були люди, які раніше ходили часто, кожен день, а то певний період їх не було. Коли питали, чому їх не було видно так довго, то відповідали, що мали розлади шлунка, температуру», – додає рятувальник.

Якщо на центральному пляжі про кишкову паличку більш-менш знають, то на Теремнівських ставках про це зовсім не чули. Люди пірнають з головою, не забороняють купатися і дітям.
«Та ви що! Не знаю, не вірю. Я сюди перший день прийшла, я в Стиру купаюсь весь час. Тут вода чистіша, в Стиру водорості ростуть», – каже відпочивальниця.

Інша жінка теж вперше чує про кишкову паличку у воді.

«На центральному пляжі є дошка оголошень, де пишуть, а тут навіть дошки нема, щоб попереджали. А що ви дійсно знаєте, що зафіксували?» – перепитує вона.

Дошка оголошень тут таки є, щоправда надпис трохи стертий. Про те, що якість води на Теремнівських ставках не відповідає гігієнічним нормам, мав би говорити жовтий стяг, проте більшість відпочивальників його навіть не бачили, бо засмагають і купаються далеко від рятувального поста.

«Ми попереджаємо людей, що нині купатися небезпечно. Не можемо заборонити, бо це права людини, але застерігаємо, що не рекомендовано. Кількість тих, хто купається, не зменшилась. Дітей як пускали, так і пускають», – переконує рятувальник Євгеній.

Фахівці наголошують: дітям у воду мусить бути зась, а батьки, які дозволяють малюкам пірнати, свідомо наражають їх на небезпеку.

«Бо якщо дорослий купається, то може і не напитися, не ковтнути води, а з дітьми це складно», – пояснює фахівчиня.

Тож поки фахівці не перевірили воду повторно і доки на рятувальних постах висять жовті прапорці, каже Марія Білоножко, від занурення у Стир та Сапалаївку ліпше таки відмовитися.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Діагноз Показати IP 26 Липня 2022 15:40
Купаються ті, хто хоче відкосити від армії ! Вони згідні і на паличку, і срачку - аби медкомісію не пройти !
Загорайко Показати IP 26 Липня 2022 17:19
Своя паличка господаря не кусає

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus