USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Китай «купує» вплив у Центральній і Східній Європі. Дослідження

12 Вересня 2021 17:22
Китай збільшує свою економічну присутність у Центральній і Східній Європі, стаючи найбільшим торговельним партнером регіону і впливаючи на політику.

Про це інформує «Радіо Свобода» з посиланням на звіт болгарського Центру досліджень демократії

Дослідження свідчить, що дедалі більша економічна присутність Пекіну в Центральній і Східній Європі протягом останнього десятиріччя збіглася зі зниженням юридичних і управлінських стандартів і викликала занепокоєння щодо стану довкілля і зростання рівня заборгованості в регіоні.

Впливову присутність Китаю уможливив приплив грантів, позик, економічних поступок, вступів у капітал місцевих компаній чи викупу їх за час від 2009 року на суму, за оцінками, в 14 мільярдів доларів, а також вкладення в інфраструктурні, енергетичні й телекомунікаційні проєкти, що вже здійснюються чи чекають на здійснення, на оцінювану суму в 50 мільярдів доларів.

Дослідження також свідчить, що чим більше країна фінансово прив’язується до Китаю й чим вищою стає частка китайських інвестицій у її валовому внутрішньому продукті, «тим більша ймовірність», що Китай буде зловживати проблемами з верховенством права собі на користь, щоб розширити «свій економічний і політичний вплив».

«Це зловісне коло, в якому авторитарні режими, як-от Китай, зловживають юридичними дірками і корумпованими звичками для розширення свого впливу на місцях», – каже Мартин Владимиров, один із авторів звіту, який керує енергетичною і кліматичною програмою Центру досліджень демократії.

«Такі мережі дають можливість для більшого припливу капіталу, а це призводить до більшого занепаду. Дані свідчать про дуже сильну взаємозалежність між припливом китайських грошей і зниженням якості урядування», – додає він.

Рівень цього взаємозв’язку вимірюють за створеним цим дослідницьким центром «Індексом китайської економічної сили», який має на меті показати повний обсяг економічного впливу Китаю.

Економічне зростання в досліджуваному регіоні нерівне, і більша частка розширення впливу Пекіну припадає на Чехію, Угорщину і країни Західних Балкан, перш за все Боснію й Герцеговину і Сербію.

За даними звіту, Боснія й Герцеговина, Угорщина, Чорногорія і Сербія зазнали найбільшого занепаду в досліджуваних категоріях у зв’язку зі зростанням китайських інвестицій, за умовами яких підтримувані Пекіном компанії отримують податкові винятки, можливості оминати вимоги місцевих законів про працю й інші різновиди пільг.

У звіті додано, що на Західних Балканах особливо «місцеві компанії в регіоні з тісними зв’язками з владою прямо виступали за втілення проєктів» із Китаю, причому багато з цих місцевих бізнесів мали значну комерційну зацікавленість діяти «як міст між Китаєм і урядами цих країн».

«Усі ці різновиди діяльності формально легальні, а загальний наслідок полягає в тому, що урядові інституції вже не регулюють діяльність китайських компаній, і ці інституції перестають служити суспільним інтересам, а натомість допомагають приватним інтересам у вигляді політично пов’язаних конгломератів чи місцевих олігархів», – каже Владимиров.

Присутність Китаю в Центральній і Східній Європі наростає, особливо ж на Балканах, де Пекін останніми роками інвестував мільярди доларів і посилив занепокоєння в західних політичних колах із приводу того, що цей регіон стає фінансово залежним від Пекіну.

Сербія є примітним прикладом цього, йдеться в дослідженні. Вона перетворилась на вітрину різноманітних китайських ініціатив – від технологій телекомунікацій і стеження до охорони здоров’я в час коронавірусної пандемії, які можуть переймати й сусідні країни.

Але останнім часом багато китайських проєктів у регіоні опинилися в осередді уваги через суперечності щодо непрозорих контрактів і звинувачення в корупції під час тендерних процедур.

Китайські інвестиції у видобування вугілля і збільшення вуглецевих викидів можуть також завадити країнам Західних Балкан вступити до Євросоюзу, застерігають дослідники.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 12 Вересня 2021 19:04
:)) відкрили секрет Полішинеля. китайці кредитують всіх і вся, включаючи Британію та США. мета цього руху, сподіваюся, зрозуміла?
антон до Анонім Показати IP 13 Вересня 2021 11:36
Ага і найбільше виручки Китай отримує саме з США і Британії Мільярди долларів в місяць, хто кого кредитує тут ще спірне питання.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus