USD 40.82 41.20
  • USD 40.82 41.20
  • EUR 40.95 41.40
  • PLN 10.16 10.44

Китай виявив унікальну гірську породу на Місяці

2 Січня 2023 00:48
Китайський місяцехід Чан’є-5 доставив зразки місячного реголіту на Землю. Проаналізувавши ґрунт, вчені виявили в ньому новий вид базальту.

Про це інформує НВ.

Серед 1,731 кг реголіту віком 2 млрд років було виявлено сім різних типів гірських порід. Одна з них є абсолютно новим типом місячного базальту, що виник у той час, коли Місяць ще був вулканічно активним.

Ці сім типів гірських порід вважаються екзотичними – вчені впевнені, що вони були перенесені на місце, де їх знайшли, звідкись здалеку.

На їхню думку, ці частки базальту могли походити з ділянки на Місяці, що знаходиться на відстані 400 кілометрів від місця висадки Чан’є-5. Ймовірно, порода потрапила на нове місце внаслідок ударів метеоритів по поверхні супутника Землі.

За словами дослідників, три вивчені ними уламки відрізнялися незвичайними петрологічними та композиційними особливостями. Вітрофіровий фрагмент із високим вмістом титану мав мінералогічний склад, якого на Місяці раніше не зустрічали. Ймовірно, вважають дослідники, він є новим типом місячної породи.

«Ці екзотичні магматичні уламки свідчать про літологічну різноманітність та процеси утворення реголіту в молодих морських регіонах Місяця», – пишуть вчені.

Раніше у грудні стало відомо, що китайці знайшли на Місяці мінерал, який може бути джерелом палива для ядерного синтезу.

Національне космічне управління Китаю повідомило, що до складу Changesite-(Y) входить гелій-3, який давно розглядається як перспективний елемент для ядерного синтезу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus