USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Київський науковець відправляв ухилянтів за кордон як «студентів» іноземних вишів

29 Серпня 2022 18:02
Служба безпеки у ході слідчо-оперативних дій в Києві та Кропивницькому заблокувала два канали незаконного виїзду за кордон українських громадян призовного віку.

Для цього зловмисники виготовляли своїм клієнтам підроблені документи, у тому числі нібито для навчання в ЄС, повідомляють в СБУ.

Через такі оборудки їх організатори планували отримати мільйонні «прибутки».

У Києві затримано місцевого жителя – екснауковця НАН України, доцента кафедри одного з університетів. Він налагодив канал незаконного переправлення призовників до інших країн під виглядом навчання у європейських закладах вищої освіти. Для реалізації схеми він пропонував ухилянтам придбати у нього фальшиві запрошення на здобуття освіти, студентський квиток та довідку про навчання. За даними слідства, зловмисник виготовляв підробки власноруч.

Підпільний цех з відповідним типографським обладнанням облаштував у власній квартирі. Готову «продукцію» пропонував через спеціалізовані інтернет-платформи. Вартість «пакета документів» оцінював у €1,5 тис.
Співробітники СБУ затримали зловмисника на спробі збуту «замовлення».

Читати ще: В «Устилузі» двоє псевдостудентів намагалися підкупити прикордонницю

Іншого організатора нелегального виїзду громадян за межі України викрито у Кропивницькому. Зловмисник продавав підроблені посвідчення внутрішньо переміщених осіб, які нібито потребують медичної реабілітації за кордоном.

Вартість «послуги» становила $3,5 тис. з людини.
Під час обшуків за місцем проживання затриманого правоохоронці виявили комп’ютерну техніку та мобільний телефон із доказами злочинної діяльності, офіційні бланки медичних закладів та військових комісаріатів тимчасово окупованого Херсона, підготовлену до збуту фальшиву документацію.

Читати ще: СБУ прикрила чотири масштабні канали нелегального виїзду чоловіків за кордон

Наразі розглядають питання щодо повідомлення обом затриманим про підозри за ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України та обрання міри запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Тривають досудові розслідування для встановлення і притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до злочинів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus