USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Латвія запроваджує обовʼязкову строкову службу на тлі побоювань щодо війни з Росією

7 Лютого 2024 23:18
Латвія запроваджує обовʼязкову строкову службу для чоловіків віком від 18 до 27 років, щоб стримати Росію від вторгнення в Європу.

Про це виданню The Telegraph повідомив латвійський міністр закордонних справ Крішʼяніс Каріньш, пише Бабель.

Таке рішення набуло чинності на початку січня, за кілька тижнів до другої річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну.

«Ми знову внесли проєкт. Ми використовуємо це для збільшення розміру нашого активного й готового резерву», – сказав Каріньш.

У війську матимуть прослужити всі чоловіки віком від 18 до 27 років, включно з тими, хто перебуває за кордоном. Відмова від служби загрожує штрафом або вʼязницею. Винятки передбачені для латвійців, які мають подвійне громадянство та вже відслужили за кордоном, а також для тих, хто має проблеми зі здоровʼям, і для батьків-одинаків.

Читати ще: Польща попередила про можливу активізацію військової авіації на сході країни

План Латвії полягає в тому, щоб мати 61 тисячу боєздатних військовослужбовців, розподілених між чинними військами та резервними частинами.

З моменту відновлення військової повинності на службу пішло достатньо добровольців, тож владі поки не доводилося проводити випадковий відбір для поповнення лав.

«Ми маємо бути в такому стані готовності, щоб російські генерали та політичні класи чітко бачили, що напрямок Європи є забороненим», – сказав Каріньш.

Голова МЗС зазначив, що призовники навчатимуться необхідних навичок у «професійних підрозділах», чоловіки мають бути повністю готовими до бою. Вони отримуватимуть щомісячну зарплату до €300, а також їм дозволятимуть взяти відпустку до одного місяця.

Як зазначає видання, раніше цього місяця Латвія, Естонія та Литва домовилися створити «спільну лінію оборони» вздовж своїх кордонів з Росією та Білоруссю. У рамках угоди мали б збудувати сотні бункерів та інших оборонних споруд уздовж кордонів.

Читати ще: Росія готується до війни проти НАТО: в ISW назвали ознаки

За словами голови латвійського МЗС, навіть якщо Україна звільнить всю захоплену Росією територію і війна закінчиться, РФ усе одно буде загрозою.

«Зараз я не бачу жодної прямої військової загрози для країн НАТО, і є багато аргументів на користь того, що такий сценарій уявити дуже важко. Втім ми стверджуємо: те, що це важко уявити, не означає, що цього не спробують зробити, тому ми маємо просто бути готовими», – додав Каріньш.

На території НАТО вже не перший день точаться дебати про те, як найкраще підготуватися до потенційної війни, зокрема у Великій Британії нещодавно закликали розглянути відновлення призову.

Як пишуть у виданні, раніше цього місяця міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус попередив, що Росія може напасти на НАТО в найближчі пʼять-вісім років. Перед цим голова Військового комітету Альянсу, нідерландський адмірал Роб Бауер також закликав Захід готуватися до війни з РФ у найближчі 20 років.

Читати ще: Можуть спробувати захопити Сувальський коридор: Daily Mail публікує імовірний план наступу РФ на НАТО

На тлі останніх побоювань щодо конфлікту, який назріває, Латвія планує до 2027 року збільшити свій оборонний бюджет до 3% ВВП – цього року він становить 2,4%. Країна також нарощує свій військовий потенціал, укладаючи великі угоди з Німеччиною та США про закупівлі ППО та ракетних установок.

«Якщо Росія досягне успіху в Україні, то вирішить, що «все зробила правильно», тож там прагнутимуть і надалі застосовувати силу. Зупинити їх пізніше коштуватиме більше грошей і життів солдатів НАТО. Це ситуація, в якій ми не хочемо опинитися ніколи», – сказав Каріньш.

Він додав, що набагато розумніше підтримувати Україну, оскільки тим самим Альянс зміцнює власну оборону.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus