USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Лауреат Нобелівської премії миру помер у Китаї

13 Липня 2017 21:18
Китайський правозахисник, активіст та лауреат Нобелівської премії миру Лю Сяобо помер у четвер, 13 липня, на 62-му році життя у лікарні на півночі Китаю, куди його доправили після тривалого ув'язнення. У Китаї він опинився в опалі через заклики до демократизації країни.

Про це повідомляє dpa з посиланням на органи влади міста Шеньян, пише DW.

Громадський діяч від травня перебував у клініці, де йому діагностували рак печінки на фінальній стадії. Німеччина та США неодноразово пропонували переміщення Лю до своїх лікарень для паліативного догляду. Кілька днів тому після тривалих переговорів до правозахисника допустили американського та німецького лікарів, які підтвердили діагноз та назвали транспортування Лю можливим попри заяви китайських колег.

Державний секретар США Рекс Тіллерсон закликав у четвер Китай звільнити з-під домашнього арешту вдову інакодумця Лю Сяобо:

«Я закликаю китайський уряд звільнити вдову Лю Сяобо з-під домашнього арешту і дозволити їй виїхати з Китаю відповідно до її бажання», сказав він у заяві через кілька годин після смерті Лю Сяобо.

«У своїй боротьбі за свободу, рівність і конституційне правління в Китаї Лю Сяобо був втіленням людського духу, за що йому присуджено Нобелівську премію. Його смерть лише підтверджує правильність рішення Нобелівського комітету», - додав Тіллерсон.

Лю отримав Нобелівську премію у 2010 році, на другому році його 11-річного ув'язнення за "заклики до повалення державної влади". Активіст був співавтором "Хартії 08" - документу 2008 року, у якому 300 громадських діячів Китаю закликали Пекін до демократизації держави. Після смертельного діагнозу він залишався під суворим наглядом у лікарні Шеньяна після звільнення з гуманних міркувань.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus