USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Лауреат Нобелівської премії з фізики віддасть свою грошову винагороду на підтримку України

5 Жовтня 2023 23:34
Цьогорічний лауреат Нобелівської премії з фізики, угорський учений Ференц Краус, заявив, що передасть грошову винагороду від премії на підтримку українців, постраждалих від війни.

Про це повідомляє ТСН з посиланням на Portfolio.

Дослідник разом із своїми колегами – П’єром Агостіні (Університет Огайо, США) і Анн Л’Юйє (Лундський університет, Швеція) – розділить загалом 11 млн шведських крон (майже €947 тис.).
Гроші отримає організація Science4People: що про неї відомо

Краус передасть отримані гроші організації «Наука для людей» (Science4People), яка була створена 1,5 роки тому для допомоги українцям, які постраждали від повномасштабного вторгнення Росії.

На сайті організації повідомляють, вона допомагає дітям, які втратили свої домівки на сході України й переїхали на захід країни. Одна з основних цілей організації – підтримка насамперед шкіл в Україні.

Серед проєктів, які вже реалізовує в Україні Science4People, – спорудження нової інфраструктури для початкової школи в одному із сіл Закарпаття, де проживають ВПО.

Краус вже віддавав частину інших нещодавно отриманих премій на користь цієї української ініціативи, і має намір зробити те ж саме з Нобелівською премією.

Нагадаємо, що Нобелівську премію з фізики у 2023 році отримали вчені Ференц Краус, П’єр Агостіні та Анн Л’Юйє за «експериментальні методи генерації аттосекундних імпульсів світла для вивчення динаміки електронів у речовині».

«Вони продемонстрували спосіб створення надзвичайно коротких імпульсів світла, які можна використовувати для вимірювання швидких процесів, у яких електрони рухаються або змінюють енергію», – йдеться у пресрелізі Нобелівського комітету.

Ференц Краус народився і отримав освіту в Угорщині, має австрійське коріння. Наразі вчений працює у Німеччині.

Раніше ми повідомляли, що лауреатами у галузі фізіології та медицини стали біохімік Каталін Каріко та імунолог Дрю Вайсман, чиї дослідження сприяли розробці ефективних мРНК-вакцин проти COVID-19.

Нобелівську премію з хімії 2023 року за відкриття та розробку квантових точок отримали вчені Мунгі Бавенді, Луї Брус та Олексій Єкімов.

Лауреатом Нобелівської премії з літератури у 2023 році став норвезький письменник та драматург Йон Фоссе.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus