USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Легендарний ЛуАЗ-969 – маленький «танк» родом із Волині

12 Липня 2015 19:00
Неймовірну прохідність легендарного радянського позашляховика ЛуАЗ-969 “Волинь” свого часу визнали навіть за межами країни, що не так вже і типово для автомобілів родом з СРСР. На Міжнародному автосалоні в Туріні ЛуАЗ-969М увійшов до десятки кращих позашляховиків Європи, - інформує Автотема з посиланням на econet.ru.

Еволюціонувавши від простого моторизованого візка для збору поранених на полі бою до незамінного в сільських умовах всюдихода, цей маленький джип химерної форми встиг набути як відданих фанатів, так і тих, хто не переносить його на дух, але мало кого залишив байдужим.

ЛуАЗ-969 відомий своєю абсолютно неперевершеною прохідністю і такою ж неперевершеною мізерністю салону. І в цьому немає нічого дивовижного, адже первинне призначення цього автомобіля було стовідсотково військовим.


На початку 1950-х в період Корейської війни Луцький автомобілебудівний завод за замовленням Міноборони розробив транспортер переднього краю – ТПК. Це був моторизований візок підвищеної прохідності не більше за півметр у висоту, з повним приводом і лебідкою, яку передбачалося викидати з парашутом з літака. Але, мабуть, головною особливістю була його здатність пересуватися по воді.



Незабаром радянські інженери здогадалися, що військову техніку можна пристосувати для потреб села, і таким чином на базі ТПК через десятиліття народилася “Волинь” – перший радянський автомобіль підвищеної прохідності.

Перші цивільні зразки можна можна назвати сільським джипом – про пересування по воді довелося забути, водія і пасажирів розмістили як в звичайному автомобілі, до брезентового верху додали підпряжні брезентові боковини. ЛуАЗ-969В став першим серійним автомобілем з приводом на передню вісь.



Літера “В” у назві якраз означала передньопривідну модифікацію. Річ у тім, що до старту серійного виробництва модель не встигли забезпечити редуктором заднього моста, саме тому у виробництво вона відправилася з переднім приводом. Ця історія тривала до початку 1970-х, коли ЛуАЗ, нарешті, набув повного приводу.

Те, що на бездоріжжі ЛуАЗ може “зробити” кого завгодно – хоч “Ниву”, хоч “Hummer”, – чиста правда. Двигун, коробка передач, головна передача і карданний вал компактно розташовані в кузові з інтегрованою лонжеронною рамою, причому усі вузли фактично знаходяться в єдиному герметичному корпусі. Незалежна торсіонна підвіска на подовжніх важелях спереду і ззаду відрізняється величезними ходами, а 13-дюймові шини – дуже потужними грунтозацепами. Це без перебільшення “маленький танк з мотором від “Запорожця”.



Проте проблем у машини вистачало. Мотор від “Запорожця” одночасно і давав переваги, будучи спереду, і був свого роду бичем через свою малопотужність. Автомобіль намагалися модернізувати спершу в 1975-му, коли на “Волині” з’явився мотор в 40 кінських сил (модель стала називатися ЛуАЗ-969А), а потім в 1979-му, коли на дверях з’явилися (увага!) замки, в салоні – сидіння від “Жигулів”, зовні кузов став менш незграбним. Модель 969М стала виглядати по-іншому.

Не до кінця зрозуміло, коли саме ЛуАЗ- 969 став називатися “Волинню”, але ім’я це протрималося довго, починаючи з моделі 1967 року і аж до початку 1990-х. Правда, в народі цей позашляховик дістав ще немало назв, наприклад, “Фантомас” – за комедійно-лиходійську зовнішність, “БМВ”, що розшифровувалося як “Бойова Машина Волині”, “Тушканчик” – за здатність “стрибати” по будь-якій місцевості і багато інших.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Анатоль_ Показати IP 12 Липня 2015 19:15
Нам така автівочка треба з панею Наталкою Семенівною щоб на Світязь мотатися та на Польщу. Чудова машине і головне що дешева!
.!. до Анатоль_ Показати IP 12 Липня 2015 22:50
я б по вас з панею Наталкою Семенівною проїхався на цій машині, особливо дав би газку на тобі!
поц Показати IP 12 Липня 2015 22:44
ЛуаЗ967м -санітарний автомобіль амфібія, ЛуаЗ969М це вже пасажирський..ходова і двигун та сама, в 967М просто якість виготовлення була кращою.Прийомка воєнного замовника була значно вимоглива
Анонім Показати IP 13 Липня 2015 02:45
а чому припинили виробництво? нічого кращого взамін же не роблять в україні.
ас до Анонім Показати IP 13 Липня 2015 20:44
гунчик сильний керiвник завод зупинив талант
комуніст Показати IP 13 Липня 2015 10:23
це ж для свідомих "комуняцьке насліддя", знайшли чим гордитись - комуністичним минулим
Ёпрст Показати IP 27 Липня 2015 18:52
А писали http://autopalace.com.ua/news/war/zaz-967-sekretnyj-zaporozhets-dlya-radyanskoji-armiji/
Василь Борщів Показати IP 23 Лютого 2016 07:38
Автомобіль однозначно треба відновити .Спочатку для потреб армії а пізніше і для біднішої частини українського народу. Паралельно слід розпочати роботи по створенню народного електромобіля. В моєму розумінні це має бути на перших порах найпростіший дешевий електромобіль з переднім приводом .Саме так,нічого зайвого.Дорогою в цьому транспортному засобі хіба що буде акумуляторна батарея.Денний пробіг такого електромобіля повинен бути близько 100 км. Це для тих хто щодня добирається на роботу з села, для студентів, пенсіонерів, дачників та інших незаможних верств населення.Розуміється, в перспективі по мірі освоєння масового виробництва комплектація змінюватиметься відповідно до попиту.Кошти на створення першого серійного електромобіля повинні би забезпечити державні мужі які на всіх щаблях влади "піклуються" про народ,УКРАЇНСЬКІ інвестори ну і сам народ,який підпишеться на електромобіль і вкладе кошти. Для зрушення цієї справи з місця напевне слід би створити ініціативну групу.ЗАКЛИКАЮ ЗАЦІКАВЛЕНИХ до обговорення.Може станеться диво і народ візьме ініціативу в свої руки. ВПЕРЕД.УСПІХУ!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus