USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Лікар, безробітний та менеджер з Києва: на Волині судили зловмисників, які за $10 тис. переправляли чоловіків до ЄС

10 Вересня 2023 17:00
На Волині судили невропатолога, безробітного та менеджера з Києва, які організували схему незаконного переправлення через державний кордон України чоловіків. За це зловмисники брали з клієнтів по 10 тисяч доларів.

Справу розглядали у Ковельському міськрайонному суді.

Як йдеться у матеріалах справи, лікар Ковельського МТМО вигадав схему, як незаконно переправляти ухилянтів за кордон. Зокрема підробляючи документи щодо встановлення медичних діагнозів, які надавали право на виключення особи з числа військовозобов’язаних та виїзду за межі країни під час дії правового режиму воєнного стану.

Реалізувати злочинну схему лікарю допомагали двоє пособників, яким він запропонував взяти участь у протизаконному бізнесі.

Організатором злочинної групи був 49-річний житель Києва. Він упродовж травня 2022 – січня 2023 року підшуковував військовозобов’язаних чоловіків, які хотіли виїхати з України. Також інструктував клієнтів щодо всіх нюансів та розподіляв гроші.

Ще один член злочинної групи, 41-річний житель Ковеля, зустрічав клієнтів, а були вони із різних областей України, супроводжував їх під час проходження медогляду та безпосередньо перевозив через кордон.

Третій спільник, невропатолог Ковельського МТМО Андрій С., підробляв медичну документацію та вказував невправдиві діагнози, які в подальшому брали за основу під час видавання кінцевих медичних висновків, а також при ухваленні рішення військово-лікарської комісії.

Свої послуги члени злочинної групи оцінювали в 10 тисяч доларів США.

Загалом горе-бізнесмени встигли переправити в ЄС чотирьох чоловіків. 12 січня 2023 року під час переправлення п’ятого клієнта злочинців затримали.

Усі троє визнали свою вину та підписали угоди з прокурором, які згодом суд затвердив.

Відтак керівник злочинної групи з Києва отримав п'ять років позбавлення волі, але суд замінив покарання іспитовим строком на три роки.

41-річному ковельчанину присудили 4 роки 6 місяців позбавлення волі, але замінили на 2,6 року умовно. Таке ж покарання отримав і лікар. Працювати далі у медзакладі суд йому не заборонив.

Крім того, з усіх трьох стягнули 65 тисяч гривень, які було витрачено на проведення експертиз.

Олена БІДЗЮРА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Корiнний лучанин Показати IP 10 Вересня 2023 20:52
Спасали людей вiд смертi, а ви iх судите
Were Показати IP 10 Вересня 2023 23:11
Підняли 40 000 баксів на трьох, смішне покарання

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus