USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Лікарка з радіаційної гігієни: як волинянам захиститися після вибуху на АЕС

30 Серпня 2022 09:00
Після вибуху на АЕС потрібно стежити за напрямком вітру, який несе забруднені повітря та пил. Що ближче ви до епіцентру, то вищий ризик опромінення.

Лікарка з радіаційної гігієни відділу профілактики неінфекційних захворювань Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я Ольга Гусєва розповіла 12 каналу, що біля нашої області працюють 15 енергоблоків. Найближче – Рівненська та Хмельницька АЕС.

Ядерна аварія – подія, пов’язана з втратою контролю над ядерним об’єктом; аварія, пов’язана з виходом іонізуючого випромінювання за межі безпечної експлуатації, внаслідок виникнення самопідтримувальної ланцюгової реакції поділу, викликана пошкодженням обладнання з ядерними матеріалами і/або ядерно-фізичними процесами внаслідок утворення критичної маси під час виготовлення ядерного палива, транспортування і зберігання ядерних матеріалів та готової продукції.

Протягом перших годин після вибуху на АЕС необхідно насамперед захистити щитоподібну залозу, наголосила Ольга Гусєва, оскільки вона бере участь у виготовленні гормонів, які відіграють важливу функцію в обміні речовин. Тому після офіційного повідомлення про загрозу викиду потрібно прийняти профілактичну дозу калію йодиду.

Калій йодид виконує тимчасову блокаду функції щитоподібної залози, аби та не поглинала радіоактивний йод. Ефект йодної профілактики досягається при завчасному прийомі препарату за шість і менше годин до надходження радіоактивної хмари.

Читати ще: Йод не пити. Чому розчин не допоможе при радіаційній аварії

Водночас Ольга Гусєва наголосила: самовільно приймати калій йодид не можна – це небезпечно.

Відповідно до рекомендацій МОЗ, у випадку реальної загрози потрібно приймати калій йодид у таких дозах:

– діти до одного місяця (немовлята й діти, які перебувають на грудному вигодовуванні) – 16 мг,

– діти від одного місяця до трьох років – 32 мг,

– діти від трьох до 12 років – 62,5 мг,

– підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують грудьми, – 125 мг.

Людям старшим за 40 років калій йодид приймати не потрібно, оскільки щитоподібна залоза після певного віку перестає накопичувати радіоактивний йод.

Читати ще: Волинський науковець розповів про дії в разі ядерного удару

Потужність радіоактивного викиду можна визначити за допомогою тривалості вогняної кулі та максимального підйому радіоактивної хмари, зазначила Ольга Гусєва.

«Вогняна куля тримається дуже короткий період – секунду-кілька. Не кожна людина може її навіть помітити… Хмара рухатиметься залежно від напрямку вітру. Вона нестиме в собі радіоактивні ізотопи, небезпечні для здоров’я людини, різні радіонукліди, які беруть участь у ланцюгових реакціях при викиді на ядерному реакторі», – інформувала лікарка з радіаційної гігієни.
Після вибуху небезпечним є зовнішнє опромінення, тому в разі перебування просто неба варто знайти укриття, аби вберегтися від нього, чи зайти до першого-ліпшого приміщення, в якому потрібно зачинити всі вікна та перекрити вентиляційні канали, а при вході – покласти мокру ганчірку.

«Якщо людина отримала зовнішнє опромінення, потрібно обов’язково замінити одяг. Той, який містить небезпечні речовини, разом зі взуттям необхідно зав’язати в мішечок і викинути. Якщо людина не має змоги перевдягнутися, потрібно ретельно витерти одяг вологою щіточкою. За можливості – провести заміри. Із себе необхідно повністю змити весь бруд, який людина могла отримати на вулиці. Обов’язково – вимити волосся», – розказала Ольга Гусєва.

Окрім того, після вибуху на АЕС людина може отримати внутрішнє опромінення через продукти харчування чи воду.

«Вода в пластикових пляшках, яка продається в торгових закладах, безпечна. Міське населення може споживати воду, яка подається з централізованих джерел. Радіонукліди швидко в підземні води не потраплять. Потрібно ретельно мити, обробляти всі фрукти, овочі», – прокоментувала лікарка з радіаційної гігієни.

Нагадаємо, в серпні почалися обстріли Запорізької атомної електростанції, яку росіяни захопили 4 березня і звідки ведуть вогонь по Нікополю. Обстріли загрожують ядерною катастрофою.

25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. Пізніше в МАГАТЕ повідомили, що ЗАЕС відновила з’єднання з четвертою лінією зв’язку з енергосистемою України, але всі шість енергоблоків відключені.

Читати ще: Вдесятеро гірше за Чорнобиль: у разі вибуху на ЗАЕС доведеться відселити всю Запорізьку область

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі висловив сподівання, що візит місії на Запорізьку АЕС відбудеться найближчими днями. Головною метою візиту місії є контроль ситуації на станції та вжиття необхідних заходів, щоб убезпечити Європу та весь світ від можливої катастрофи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
ОДІН. Показати IP 30 Серпня 2022 09:20
ЯК ЗАХИСТИТИСЯ ВІД ВСЯКИХ ДУРНІВ?
Бенксі Показати IP 30 Серпня 2022 09:33
Чудово ! нас уже готують до ... а казали що "накриє" схід та південь і ми стали радіти
Анонім Показати IP 30 Серпня 2022 09:38
молодших експертів не знайшлося?
лучанин Показати IP 30 Серпня 2022 11:03
Викопати яму і там чекати з гвинтівкою кацапа
Радувець Ларіса Показати IP 30 Серпня 2022 12:21
І де взяти цей калій йодид? В міськраді чи цнапі???
Осв Показати IP 30 Серпня 2022 18:18
Мішечок з" брудним"одягом куди викидати?
Дід Показати IP 30 Серпня 2022 22:32
Не всіх дурних війна забрала! Радіація це прикриття ковідного геноциду. Будуть казати: то радіація людей косить!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus