USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Лікуватися – за гроші. В Україні за рік проведуть медреформу

23 Березня 2016 08:58
До кінця року в Україні введуть обов'язкове медичне страхування, обіцяють у Кабміні.

Корреспондент розібрався, чи встигне система охорони здоров'я вчасно перелаштуватися і чим це загрожує пересічним українцям, пише Євгенія Вецько у №10 журналу від 18 березня 2016 року.

Три місяці і 12 тис. грн пішло у киянки Євгенії Коваленко на лікування звичайної ангіни у сина. Епопея почалася з візиту до педіатра в районну поліклініку. Лікар швидко оглянула дитину і, не зазирнувши в картку, призначила антибіотик, який прописувала вже не вперше.

«Потім знайомий лікар пояснював мені, що антибіотики обов'язково потрібно чергувати, бо в якийсь момент вони просто перестають працювати і тільки шкодять, – згадує дівчина. –Тому з інфекцією організм боровся сам. А потім ще й з наслідками прийому антибіотиків, які довелося пропити по другому колу».

Підсумок – підірваний імунітет, кілька місяців температури, яка періодично підвищувалася, і п'ять діагнозів зі знаком питання.

«Ми змушені були звертатися в різні лікарні, тому що в одній хороший лор, в іншій – педіатр, в третій – інфекціоніст, – розповідає Євгенія. – Кожен з них призначав нові аналізи і називав свій діагноз. Ми лікували дитину, а потім знову піднімалася температура і все по колу».

На щастя, зараз здоров'ю шестирічного хлопчика нічого не загрожує, але навіть звичайного ГРЗ мама боїться як вогню. «Я зовсім перестала довіряти лікарям. Платна клініка, знайомства, відгуки інших пацієнтів – ніщо не є гарантією того, що вам допоможуть. Нам, по суті, потрібно було довести лікування до розуму – хоча б тиждень постійно спостерігати дитину: особисто, в телефонному режимі – як завгодно. Але до цього готові були тільки двоє з півтора десятка лікарів, з якими нам довелося зіткнутися. Найчастіше просто відфутболювали до іншого фахівця або запрошували через кілька днів на прийом», – скаржиться вона.

Євгенія вважає, що питання могла б вирішити страховка. «Страхові компанії зацікавлені в якнайшвидшому і якісному вирішенні проблеми», – припускає вона. Але поліс добровільного медичного страхування коштує занадто дорого. А в тому, що безкоштовної і вже тим більше якісної медицини в Україні не існує, вона змогла переконатися на 100%.

Дилему в найближчому майбутньому обіцяють вирішити в Кабміні. Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк анонсував введення державного обов'язкового медичного страхування. І почнеться цей процес уже у 2016 році.

По живому

Сьогодні реформа охорони здоров'я входить до десятки найактуальніших, які уряд має намір провести в нинішньому році.

«Згідно з Конституцією медицина в Україні безкоштовна. Але, на жаль, це тільки на папері. І тому наша система повинна бути такою: держава забезпечує мінімальний гарантований рівень медичних послуг. Все, що вище, – державна страхова медицина», – пояснив суть майбутніх змін глава Кабміну.

Стратегію реформи ще наприкінці 2015 року представив глава МОЗ Олександр Квіташвілі. У Верховній Раді зареєстровано кілька відповідних законопроектів: власне урядовий і низку – авторства народних депутатів.

«Якщо народні депутати України вважають, що їхні закони краще, то уряд їх підтримує. Для мене основне сьогодні – це проведення реальної реформи в системі охорони здоров'я», – наголошує прем'єр-міністр.

Перша мета змін – скорочення витрат. На державному рівні вони будуть скорочені на 1,4 млрд грн – до 56,5 млрд. Це лише 2,5% ВВП України. Кошти більш ніж скромні, особливо якщо врахувати, що Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує державам направляти на охорону здоров'я не менш ніж 5% від ВВП.

Економити будуть багато на чому. Наприклад, кількість ліжко-місць у лікарнях скоротять на 25%, закриють і частину державних цільових медичних програм (з 20 залишиться трохи більше десятка), зменшать фінансування закупівель ліків (на ці потреби піде 3,6 млрд грн замість необхідних 8 млрд).

За попередніми підрахунками, такі заходи дозволять заощадити близько 5 млрд бюджетних гривень.

Але головне нововведення – це фактичний перехід медичного обслуговування на платну основу. Держава визначить гарантований пакет безкоштовних медпослуг. До нього повинні ввійти послуги швидкої допомоги, первинні консультації профільних фахівців, ведення вагітності, лікування дітей до трьох років, лікування онкологічних захворювань, боротьба з туберкульозом, ВІЛ і гепатитом, основні щеплення, вакцини і кілька основних аналізів.

Розробляється і перелік послуг, які з бюджету будуть оплачуватися частково. Наприклад, УЗД і томографія. Скільки вдасться «збити» з держави, залежить від рівня добробуту пацієнта. На цьому етапі в гру вступить Мінсоцполітики, яке надасть усі необхідні дані.

Що стосується інших послуг, то людині доведеться платити самостійно або вдаватися до допомоги свого страхового поліса. Для цього буде створена нова державна структура – Національний фонд, у який надходитимуть гроші для оплати лікарням і поліклінікам.

У МОЗ стверджують, що тарифи в державних клініках будуть на 10-20% нижче, ніж у приватників. Наприклад, прийом терапевта – від 150 грн, цифровий рентген – 250-300 грн, кардіограма – 120-150 грн. А ось вартість річного державного полісу поки що не готові назвати ні чиновники, ні страховики.

«Підозрюю, що буде на рівні ціни за ОСАЦВ, – каже експерт зі страхування Сергій Старинчук. – Але не менш ніж 2000 грн».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Анонім Показати IP 23 Березня 2016 09:10
Дякуемо, здобули..
Zarobitchanyn до Анонім Показати IP 23 Березня 2016 16:23
коментар було видалено
Катя Показати IP 23 Березня 2016 09:20
Отже краще хай наші чинуші нас розстріляють викопавши рова.Бо з нашими пенсіями нам не світить більш нічого
Анонім Показати IP 23 Березня 2016 09:54
оце так жити по-новому !!!!!!! бери простирадло і шуруй на цвинтар копати могилку. СК*ТИ РОГАТІ !!!!
Анонім Показати IP 23 Березня 2016 10:40
Шановні., ні для кого не секрет, що медицина уже давно платна. За шприци гроші беруть, добровільні пожертви і таке інше. Нехай краще вона платною буде, ніж такою як є зараз.От тоді можна хоч щось вимагати за свої гроші.
Анонім до Анонім Показати IP 23 Березня 2016 16:21
і шо, вона стане кращою ? така сама буде, тільки платна. зарплати на лікування точно не вистачить,
М Показати IP 23 Березня 2016 11:04
Викликаю сантехніка/700грв,електрик/600грв,Помити голову в перукарні/70грв А жо лікаря що навчався 12 років бесплатно То й майте таке здоров'я
Анонім Показати IP 23 Березня 2016 11:34
для наших зарплат таке лікування - це просто повна ж
Голуб В.М. Показати IP 23 Березня 2016 18:06
Безкоштовної медицини в Україні з часів незалежності немає ! Вона в нас платна тільки не зрозуміло куди ідуть ці кошти : - ліки всі купують за свої гроші ; - за фіз.процедури платять ; - за ренген,УДЗ і т.д платиш ; - всякі "благодійні" внески плати ; - і левова частка плати лікарю в кишеню за надану послугу . Все це потрібно узаконити негайно , щоб гроші які сплачують люди дійсно йшли на розвиток медицини !!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus