USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Ліки для знеболення: особливості вибору препаратів

21 Березня 2024 16:41
Анальгетики є лікарськими засобами першої необхідності та повинні бути в кожній аптечці. Найпоширеніші знеболювальні препарати із жарознижувальними властивостями, як Парацетамол. Однак асортимент анальгетиків не обмежується простими однокомпонентними ліками, а для різних видів болю призначені окремі засоби. Як вибрати ефективний – розповімо далі.

Чим відрізняються ліки від болю

Больові відчуття різної локалізації зазвичай є симптомом запалення. Саме тому лікарі рекомендують звертати особливу увагу на біль, який виникає регулярно в певній частині тіла. Знеболювальні засоби не лікують, а лише усувають симптоми, тому вживання їх на регулярній основі має відбуватися виключно за рекомендацією лікаря. Анальгетики можуть бути системними, тобто впливати на центральну нервову систему чи головний мозок, або місцевими – усувають біль певної локалізації. Залежно від складу, знеболювальні засоби поділяють на:

– Наркотичні. Пригнічують діяльність ЦНС. Застосовуються лише у важких станах. Викликають залежність, тому мають використовуватися під лікарським контролем.

– Ненаркотичні. Не мають серйозних побічних ефектів, не викликають звикання. За рахунок пригнічення вироблення простагландинів усувають запалення.

Ненаркотичні анальгетики мають найбільший попит та включаються до комплексного лікування різноманітних захворювань.
Який знеболювальний засіб вибрати

Ненаркотичні препарати від болю різняться за методом впливу, складом та призначенням. Щоб отримати бажаний результат, важливо вибрати засіб із потрібної групи:

– Традиційні (піразолони, аніліди та їх похідні). Допомагають від болю малої та середньої інтенсивності (зубний, головний тощо).

– Комбіновані. Містять кілька активних компонентів, часто з парацетамолом. Мають не тільки знеболювальні, але й жарознижувальні властивості.

– Від мігрені. Спеціальні засоби, оскільки її напади не усуваються звичайними анальгетиками. Не лише знеболюють, але й розширюють судини та усувають спазми.

– Нестероїдні протизапальні засоби. Застосовуються проти болю, що супроводжується запаленням. Ефективні за хвороб опорно-рухового апарату.

– Інгібітори ЦОГ-2. Одні з НПЗП, однак виділені в окрему групу, оскільки не справляють негативного впливу на шлунково-кишковий тракт. Використовуються за гастриту та виразки.

– Спазмолітики. Розширюють судини та розслаблюють гладку мускулатуру, усуваючи спазми.

Якщо ліки відповідної групи не допомагають в усуненні болю, необхідно звернутися по медичну допомогу.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я, перед прийомом медпрепаратів або застосуванням процедур обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

*реклама
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus