USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Ліричний, ритмічний, душевний: у Луцьк повернувся джазовий фест. Фоторепортаж

30 Серпня 2021 11:50
У суботу, 28 серпня, чи не увесь Луцький замок заповнили відвідувачі XIV музичного фестивалю Art Jazz Cooperation-2021.

Якщо 2019-го прощання з літом на цьому заході під запальний виступ Грегорі Бойда нагадало найспекотніші й найбільш драйвові його миті, то цьогоріч стало лірично-ностальгійним. Адже завершував дійство американець Рей Браун-молодший (останнім часом мешкає й виступає у нашій державі) з групою українських музикантів зі світовим джазовим іменем (Андрій Арнаутов, Ілля Єресько та Олег Марков).
До слова, його вже чули наживо наші поціновувачі блюзу (того ж 2019 року), тому нині особливо тепло приймали. Він свого часу не тільки став прийомним сином відомої на увесь світ джазової сім’ї – співачки Елли Фіцджеральд і музиканта Рея Брауна-старшого, а й гідним продовжувачем їхньої справи і визначним представником старої блюзової школи.
У кожного з відвідувачів фесту – від малого й до великого – протягом вечора, вочевидь, були свої цікаві імпровізації та приємні несподіванки. Але всі «зацінили», що дощ тоді забув завітати у древню твердиню. Наче душі всіх джазменів, які вже відлетіли у Вічність, улестили своєю нечутною нам грою Всевишнього…
Цікаво, що головний організатор фестивалю - Луцький джазовий клуб – цьогоріч зробив своєрідний музичний «комплімент» своїм гостям, які два роки чекали на улюблений захід. Це – виступ нашого земляка Сергія Ткачука у творчому амплуа «вінілового ді-джея», який «для розігріву» крутив платівки з невмирущими джазовими хітами.
Згодом він перейшов від «вертушки» на сцену в якості співведучого – разом із головою оргкомітету фесту Дмитром Ураєвим.
До слова, обидва чоловіки мають багаторічний досвід роботи на радіо та є чудовими музикознавцями. Та, звісно ж, полюбляють джаз у різних його напрямках. Отож, їм було що цікавого розповісти глядачам у перервах між виступами артистів.

Порівняно з минулими фестами, початок теперішнього пройшов практично без офіційних промов. Адже вітальні слова мовили самі організатори Art Jazz Cooperation (з Луцька та Рівного) – Олег Баковський і Сергій Гемберг.
Вони свого часу й започаткували у своїх містах джазові клуби. А нині поділилися планами відродити, щонайменше, дводенний формат фестивалю, бо всілякі кризи, рано чи пізно, минають, а музика – вічна. От і пан Олег зіграв на трубі фрагмент відомого хіта Луї Армстронга Mack the Knife як заклик відірватися від чаю-кави-соку-вина та підійти до сцени для старту концертної програми.
Адже прихильники сучасних тенденцій у джазовій палітрі нашої країні, доповнених українською народною пісенною традицією, потішили свій слух під час виступу Ігоря Закуса та формації Barvy.UA (вокалістки – Дана Винницька та Вікторія Лелека, трубач – Денніс Аду (цього року вже втретє виступив у нашому місті в складі різних музичних команд), ударник – Олег Марков, піаніст – Юрій Середін).
До слова, вони цьогоріч були викладачами «ART JAZZ SCHOOL 2021» у Рівному, а в нас дали майстерклас.

Незмінно «джазують» на фестивалі в Луцьку польські музиканти. Цього разу – New Brand Quintet, який не тільки експериментує з відомими композиціями, а й створює власний авторський синтез тем та звуків.
Добре, що навіть в умовах пандемії Art Jazz Cooperation підтверджує свій статус міжнародного фестивалю. Варто подякувати за це дружній команді організаторів і волонтерів, яких у Луцьку згуртувала директорка фесту Руслана Моклиця. Попри приємну втому від втіленого задуму реанімувати цей захід, вона – джазова співачка, першопочатково стала окрасою традиційного джем-сейшену, подарувавши слухачам невмирущу Bessame Mucho мексиканської піаністки Консуело Веласкес (цій легендарній пісні – 81 рік).

Руслану ж підтримав на трубі колега Олег Баковський. До них приєдналися ще кілька місцевих музикантів, зокрема, піаніст Андрій Войнаровський і басист Юрій Кльоц. На цьому джаз у Луцьку не затих, адже організатори плавно перемістили джем-сейшен на традиційну прощальну вечірку після фесту.
Нагадаємо, фестиваль було проведено за підтримки Луцької міської ради, Волинської обласної державної адміністрації, Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку та спонсорів. Офіційним медіа-партнером стало, зокрема, Інформаційне агентство Волинські Новини.

Світлана ЗОЗУЛЯ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus