USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Лісівники з усіх регіонів України зібралися на Волині

18 Серпня 2022 23:45
На Волині відбулося виїзне засідання колегії Держлісагенства.

Участь у ньому взяли урядовці, представники профільного комітету ВРУ, науковці, екологи, керівники обласних управлінь лісомисливських господарств усіх регіонів, інформують у Волинській облраді.

Одним із головних питань порядку денного були підсумки діяльності галузі за перше півріччя 2022 року. Попри війну, здорожчання палива, зменшення обсягів заготівлі та відсутності доходів з мисливства зазначалося, що в загальних обсягах галузь працює досить ефективно. Однак, в окремих регіонах, йдеться найперше про південні і східні області, ситуація близька до критичної. І це не лише про фінансові показники, але й про відтік кадрів, збереження яких – в пріоритеті.

Присутні також загострили увагу на забезпеченні населення, територіальних громад та соціальної сфери паливними дровами. Спостерігається значний попит на них в умовах обмежених ресурсів. Так, заявлена потреба складає близько 5 мільйонів кубометрів, тоді як плани заготівлі не досягають і половини цієї потреби. Колегія вирішила збільшити додаткові обсяги заготівлі паливних дров, в основному за рахунок західних та центральних областей, а також сформувати запаси цього палива на деокупованих територіях та у прифронтових регіонах.

Читати ще: В Україні запускають «ДроваЄ» й закликають остерігатися шахраїв

Очільник Держлісагенства Юрій Болоховець зауважив, що попри існуючі виклики уже сьогодні варто планувати стратегію розвитку галузі на перспективу. «Вже зараз маємо подумати про те, як та яку Україну будемо відновлювати. Тому акцент цієї колегії на рекреації та екотуризмі. Це – тема майбутнього, а на Волині – успішно реалізований проєкт. І цей досвід варто перейняти усім. Оскільки він забезпечить не лише додаткові заробітки, але й утвердить європейський підхід до лісоводства, який полягає у збільшенні частки надходжень не від лісопродукції», – стверджує посадовець.

Начальник Волинського обласного управління лісомисливського господарства Олександр Кватирко найперше зазначив, що сьогодні лісова галузь – опора армії, громад і населення. Місцеві лісоводи стали однією з найпотужніших волонтерських спільнот області, постійно допомагають своїм колегам з регіонів, які потерпають від війни.

Читати ще: На Волині лісівники прокоментували підозру ДБР щодо 39 млн збитків, завданих державі

Він також зізнався, що реакреацію волинські лісівники започатковували як керований розподіл ризиками у відвідуванні лісових масивів населенням. І саме це врятувало Волинь від десятків пожеж. «Чи думали ми, що рекреація стане рятівним кругом в пандемію ковід-19 або місцем, куди повезуть на екскурсію дітей переселенців? Ні. Ми думали про те, як управляти потоками несанкціонованих походів до лісу, вогнищами, які розкладались посеред ділянок, і не гасились», – констатував головний лісівник області.

Олександр Кватирко розповів, що ідея розвинулася у цілу систему (загалом їх 750) комфортних і безпечних рекреаційних пунктів та повноцінних відпочинкових комплексів, шість таких під брендом «Лісовичок» лісогосподарники власними силами та коштом спорудили у минулому році. Окрім того, щороку будується в середньому 100 кілометрів лісових доріг, які із зонами рекреації пов’язують 35 піших, кінних та велосипедних екомарщрутів. Усе це має економічний ефект. Окрім того, невід‘ємною частиною концепції рекреації є профілактична і просвітницька робота, створюються зони нетворкінгу молоді і лісівників, проводяться уроки безпеки для дітей.

«Чому лісівники Волині не припинили цю роботу у війну? Найважливіше зараз, коли стрімко погіршуються соціально-економічні умови, не припуститися зниження стандартів взаємодії людей. Рекреація завжди про взаємодію. Це складний ланцюг, до якого дотичні чимало вигодонабувачів. Громади і населення, туристи і подорожуючі, підприємці та працівники, у яких є робота, молодь і педагоги, які мають хороші майданчики з наочністю для занять. Рекреація – це інвестиція, економічний ефект від якої рахується шляхом віднімання можливих збитків від лісових пожеж і шляхом множення соціального ефекту для громад, працівників, області», – підсумував свій виступ Олександр Кватирко.

Голова обласної ради Григорій Недопад зауважив, що напрямок рекреації, запроваджений лісівникам, якнайкраще вписується у стратегію розвитку області: «Для неіндустріальної Волині, краї лісів та озер, де 12% площі – це заповідні території, на яких обмежена господарська діяльність, рекреація, екологічний, подієвий туризм, мисливство, як його різновид є в пріоритеті. Тому спасибі волинським лісівникам за те, що розвиваєте галузь та область, працюєте на передову та соціальний сектор, наповнюєте бюджет і бережете наші ліси», – подякував він присутнім.

Учасники колегії також відвідали рекреаційні пункти, ознайомилися з досвідом ребрендингу, розробки екологічних маршрутів, модернізації та комерціалізації напрямку. Окрім того, була представлена і різноманітна продукція консервних цехів як спосіб диверсифікації виробництва. Також волинські лісоводи презентували системну програму «Пожежник», спрямовану на попередження лісових займань.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
лісоруб Показати IP 19 Серпня 2022 06:11
пацани стратеги, може скинитесь щось на армію, а то лісу не будете мати ваші пилорами стануть, соколи може комусь і на війну пора чи усі інваліди
Нема на то ради ! Показати IP 19 Серпня 2022 08:53
Стратегічні напрямки розвитку галузі не озвучені, аналіз виконання основних економічних показників відсутній, а вся увага сконцентрована на доповнюючих і другорядних напрямках - рекреації і її кінцевому продукту - "Лісовичках" ! То із-за того треба було їхати таку даль, шоби нічого суттєвого не сказати ? Люди не можуть виробити пріорітети в роботі галузі, а збиваються на дрібне, переходять із галопу на рись ! Зато на пеньках добре посиділи !
Дід Василь до Нема на то ради ! Показати IP 19 Серпня 2022 19:23
аналіз виконання основних економічних показників це ваші будинки, автомобілі.... усім відомо як ви живете лісовички

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus