USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Лісоруби проти селян: війна за ліс у Любешівському районі

22 Червня 2020 22:24
У селах на Волині люди ще живуть віковими промислами - збирають в лісі ягоди та гриби і їх продають. Але цей заробіток зникає, коли рубають ліс. Причому це можуть робити абсолютно законно, але інтереси громади при цьому не враховують.

Про це пише Ігор Тихолаз на сторінках видання TEXTY.ORG.UA.

Автор зауважує, що в редакцію звернулися мешканці Любешівського району Волинської області. Люди повстали проти вирубки біля своїх сіл, тому що в цей ліс завжди ходили за грибами та ягодами. Держлісгосп мотивує вирубку тим, що лісу більше 60 років і його потрібно вирізати. Мешканці заперечують цей факт і стверджують, що ліс молодший, а якщо вирубка не припиниться – готові блокувати дороги. Хочеться не лише розібратися у цій локальній ситуації, але й зрозуміти в принципі причину лісових конфліктів, та можливі шляхи їх запобігання. Адже це ситуація типова для лісових районів.

Заїжджаю у село, зупиняюсь в домовленому місці – назустріч виходить троє молодих хлопців. Спочатку зиркають недовірливо, але розговорились і наче вже приймають за свого. Відразу попереджують: покажуть все як є, розкажуть усі деталі, але говорити на камеру нічого не будуть, свої імена теж просять не називати в публікації. Бояться тиску з боку лісників та силовиків.

Кажуть, що раніше вже були погрози. Та й відносяться до них чиновники не те що без поваги – за людей взагалі не вважають, будь-яка розмова чи намагання захистити свої права завжди зводиться до одного правила: «я - начальник, ти - дурак». Тому хоч молоді хлопці мусять захищати своє, та повинні бути обережними.

Пропонують для поїздки у ліс пересісти на своє авто - «Волинянку». Спочатку відмовляюсь, бо мій кросовер хоч і не повноцінний джип, але не раз показав себе на бездоріжжі з найкращого боку. Але потім погоджуюсь, бо цікавість бере верх – ніколи на українському джипі лісами не їздив.

Рішення було абсолютно правильним. Проїхати без втрат своїм авто я б там не зміг, і не впевнений чи більшість джипів здолала всі ті рівчаки, завали та зарості… Ліс густий, доріг практично нема – лише вузькі стежки. Але якось протиснулись і виїхали до першої галявини.
У салоні «Волинянки»
У салоні «Волинянки»
Ліс унікальний – березовий, досить густий. Я не експерт, але на вигляд він дійсно не виглядає дуже старим, навколо дуже багато молодих дерев, хоча звісно є і старожили. Це не березовий гайок, а справжній березовий ліс на десятки гектар. Я таких ще не бачив: густо встелений килимом чорниці та острівками суниць, шалено співають птахи, природа наче сама пісню виводить… Здається ніби у казку потрапив, неймовірні відчуття. Дуже гарно!

Березовий ліз із чорничниками, суницею та грибами-лисичками. Він дає гроші на ціли рік для навколишніх сіл, але його хочуть зрубати.

Та головний його скарб, як розповідають хлопці, це гриби–лисички. Тут їх кожного літа росте у неймовірній кількості, сюди приїжджають їх збирати не тільки з довколишніх сіл, але й з сусідніх районів. Місце справді унікальне, але все це тепер під загрозою знищення. Вирубають ліс – не буде ні ягід, ні грибів, ні цієї краси. Більше того, як виявляється, для місцевих мешканців цей ліс ледве не єдиний легальний дохід – у селі безробіття, а сезонний збір лисичок та чорниць приносить у сім'ю гроші на увесь рік. Літній сезон короткий, треба встигнути.

Наприклад, на чорницях в день навіть лінивий може заробити у середньому темпі 400-500 гривень, а деякі молоді та завзяті дівчата за день назбирують ягід на тисячу гривень! Лисички коштують на приймальних пунктах від 50 до 120 грн за кілограм (залежно від початку/закінчення сезону, а також попиту заготівельників). За день можна назбирати від 5 до 8 кг грибів – тобто за місяць можна зібрати значну суму для скромного сільського бюджету. І цей заробіток не шкодить природі та годуватиме людей і в наступні десятиліття, якщо ростиме ліс.

Збирають ягоди і гриби зазвичай цілими сім’ями, як розказують мені селяни, – ці дні хоч і напружені (бо робота не з легких, спину треба добре погнути), але сезону чекають з нетерпінням. Особливо дітвора, яка просто обожнює ліс. Це і певний ритуал, і певна традиція для людей, які виросли серед лісу. Кожен має свої облюбовані місця, свої секрети, їх передають від старших – молодшим. Для сім’ї це навіть певний тімбілдінг, а для малечі своя школа лідерів, адже кожен вихваляється своїми успіхами, кожен хоче бути на сходинку вищим. Крім того, для дітей це свій перший чесний і законний заробіток. З нього можна назбирати собі на якусь потрібну річ, тож початку сезону чекають усі.

Селяни кажуть буквально: «Чиновникам в містах мабуть все одно, де зростають їхні діти, бо вони ніколи лісу не бачили і їхні діти не бачать. А ми хочемо, щоб наші діти ліс знали і любили, збирали гриби та ягоди самі, і не для прокорму, – а для свого задоволення, для себе. Бо це наш дім, ми тут живемо і ми хочемо так жити! Їм цього не зрозуміти!»

Невже можна так легко забрати в цих людей майбутнє?

Виїжджаємо з галявини і за сотню метрів картинка змінюється кардинально. Ти маєш бути об’єктивним, спокійним, нейтральним. Але серце рветься з грудей, бо нищать природу дійсно бездумно і безжально. Навколо зрізаних дерев почуваюсь, як на кладовищі…
Зрубані берези
Зрубані берези
Відразу зауважую, що навколо ділянок з порубками – купа повалених вітром дерев. Які вочевидь лежать тут роками. Перепитую хлопців – дійсно, кажуть що лісники не займаються тим, їх не цікавить дерево що впало, прибирають таке в останню чергу, тому й лежати може три, п’ять років. Ніхто не хоче з ними морочитися. А ось молоде, живе дерево – то інша справа, таких краще повалити кілька гектар та вивести відразу на продаж...

Цей березовий гай приїхали рубати на початку травня, після чого власне й почали люди бунтувати. Вони відразу звернулися до місцевого лісничого, покликали сільського голову – провели стихійні збори.

На поданому нижче відео видно, що місцевий лісничий агресивно налаштований, чого навіть не намагається приховати. Йому не подобаються запитання людей, він не хоче, щоб його знімали на відео. У нього є своя позиція, своє бачення, і що люди йому кажуть – його мало цікавить. Звісно, що людей це ще більше дратує.
Зрозуміло, що дійшли селяни і до керівництва лісгоспу та голови ОТГ, після чого була спільна нарада, де вирішили зупинити вирубку, хоча у Держлісгоспу є право рубати там ліс (планово, так звана рубка головного користування – і лісорубний квиток на неї справді видано).

Тобто порушень нема, закон дійсно на боці лісівників. Але чи правдива ця позиція? Чи думку громади – можна не враховувати в принципі, аби був папірець та дотримана буква закону? Добре, що в цьому випадку нібито дійшли згоди люди та чиновники. Після всіх цих перепитій встановилось перемир’я, обидві сторони конфлікту взяли паузу. Принаймні вирубку офіційно призупинено, нехай і тимчасово.

Але не все так райдужно. Ми з місцевими перейшли ще на один бік вирубки і побачили там невтішну картину. Здається хтось, після того як вирубку зупинили, вирішив її самовільно (чи за наказом) продовжити. Ми знайшли там буквально кілька днів тому зрубані дерева, ще з зеленим свіжим листям на гілочках.

Тобто, домовленість з громадою – не вартує нічого для держчиновника? Чи цей ліс почали якісь невідомі браконьєри дорубувати? В будь-якому випадку це відповідальність Любешівського лісництва. І не виконання своїх обіцянок з боку чиновників вищого рангу.

Все ж таки хочеться сподіватись на здоровий глузд і честь мундира лісівника. У результаті подальших перемовин було запропоновано запросити комісію з Херсона. Саме там знаходиться підприємство «Херсонлісозахист», яке займається обстеженням ділянок лісу на предмет виявлення хвороби лісу чи якихось інших чинників, – для необхідності санітарних рубок. Це підприємство далі видає акт лісопатологічного обстеження, внаслідок якого вже і має бути виписаний лісорубний квиток, який дає право провести часткову санітарну вирубку лісу – це може бути компромісним рішенням, щоб вийти з патової ситуації. Почистити ліс, але не проводити суцільної рубки, не нищити грибницю та чорничники.

От тільки цікаво чому цього не було зроблено з самого початку? Невже місцевий лісничий, знаючи, яка цінна для місцевих жителів ця ділянка лісу, не запропонував керівництву якісь варіанти? І погодився на суцільну вирубку того місця, яке годує людей щороку? Чи може він обмежений у своїх правах і не має права звертатись до керівництва з пропозиціями?
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
скептик Показати IP 22 Червня 2020 22:55
а на які шиши лісники будують неслабенькі хатинки ?
Вася Показати IP 23 Червня 2020 00:20
Людей як завжди щитають за нізащо лишеб ліс вирізати і продати А ще жінку оштрафувати в чорниці що неправе но збирає
Анатоль_ Бідзюра Показати IP 23 Червня 2020 10:02
Бордель в Державі. Ніякі суди, поліція, СБУ... Бездіяльний президент. Боягузливі люди.
Лісовод Показати IP 23 Червня 2020 10:32
Зараз прибіжить після обіду наш стратег, розкаже де хто і коли не допрацьовує і всі питання з непокірними селянами будуть вирішені, і кожен з нас получить оцінку і рекомендації по кадрових питаннях
Павло Показати IP 23 Червня 2020 11:05
Veter красава. Андрій радий тебе бачити!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus