USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Ліси та бурштин: як Волині не змарнувати найбільше багатство краю*

9 Липня 2016 15:30
Лише зміни до законодавства дозволять спрямовувати прибутки від використання лісу та надр Волині на користь громади області, - зауважила кандидат у народні депутати Ірина Констанкевич під час зустрічі з працівниками найпотужнішого лісгоспу Волині ДП «Маневицьке лісове господарство».

Основним видом діяльності підприємства, яке належить до найбільших лісгоспів України, є ведення лісового господарства – вирощування, охорона та захист лісу. Як розповіла голова профкому Ольга Пащенко, третину всієї заготовленої деревини переробляють, наприклад, виготовляючи пиломатеріали, єврозаготовки, які мають хороший збут за кордоном. Дві третини деревини продають у круглому вигляді через тендери. Підприємство має міжнародний сертифікат лісової опікунської ради, тобто, підприємство відповідає міжнародним вимогам ведення лісового господарства, саме цей сертифікат забезпечує можливість продажу продуктів за кордон.

Окрім деревини, лісове господарство використовує побічні продукти користування лісом – гриби, ягоди, заготовлений у консервному цеху березовий сік (лісгосп – один з небагатьох, де зберігся консервний цех). Продукція має високу якість, тому що технологічний процес побудований таким чином, що додати консерванти чи стабілізатори неможливо. Відбувається контроль якості всієї заготовленої сировини за багатьма параметрами (консервний цех має свою лабораторію), а готова продукція відповідає міжнародним стандартам. Виготовляють багато березового соку, консервовані чорницю, малину тощо.



У лісовому господарстві відновили теплицю, де зараз вирощують троянди. Для відновлення лісів у теплиці також планують вирощувати посадковий лісовий матеріал. У приміщенні занедбаної їдальні облаштували торговельний комплекс, до якого належать їдальня та магазин, де продають продукцію лісгоспу. У їдальні працівники харчуються з 50% знижкою.

Прибутки підприємства, які отримують внаслідок господарської діяльності, інвестують у розвиток власної виробничої сфери, що дасть можливість поглибити переробку і якомога більше деревини обробляти на місці. Зараз на підприємстві працюють майже 400 працівників і є основним бюджетоутворюючим у Маневицькому районі. Середній рівень заробітної плати на підприємстві – один з найбільших в районі та становить понад 6 тисяч гривень.

Під час зустрічі з колективом лісгоспу Ірина Констанкевич розповіла, що Волинь має свою специфіку – це область, де багато лісів, тож потрібно враховувати особливості деревообробної галузі, ягідництва, але ці питання досі не почуті у Верховній раді, адже низка поліських районів не має свого представника у парламенті. Наслідки відсутності депутата в окрузі №23 не забарилися – округ недоотримав лише по Фонду регіонального будівництва цього року 20 мільйонів гривень. Ці кошти могли б бути використані на добудову шкіл, садочків, медичну галузь, але заявки та звернення від депутата, який представляв би округ, не були представлені.



Нагальні питання області представники партії «УКРОП» вирішують в обласній, районних та міських радах, але чимало питань потребують вирішення на законодавчому рівні. Це стосується антимонопольного законодавства – ягід, які закуповуються на Волині за мінімальною ціною, молока, яке купують за найнижчою ціною в Україні, високих тарифів «Волиньобленерго». Ці питання потребують гострого представлення на рівні Верховної Ради з урахуванням специфіки області. Тому політична сила, яка має достатнє представництво в усіх радах, потужний людський ресурс фахівців,які відбулися у своїх сферах, хоче акумулювати свій досвід та захищати інтереси волинської громади у Верховній Раді.

Працівники лісгоспу запитали про бачення перспектив розвитку лісової галузі в також раціонального використання надр лісів, які мають поклади бурштину, щоб не допустити знищення лісів, а навпаки наповнювати бюджет.

Ірина Констанкевич зауважила, що про Волинь говорять як про аграрну та найбіднішу область, але не згадують про її великі природні ресурси та інше багатство – людський ресурс. На її думку, самі ці два фактори можна ефективно використовувати – збагачувати область за рахунок природних багатств, але не шляхом вирубки деревини, а шляхом її переробки на місці.



Лише правильне законодавство щодо видобутку бурштину повинно передбачати рекультивацію цих земель. Наразі, зі слів депутата, влада у Києві всіляко намагається перешкодити створенню на Волині підприємств, що зможуть господарювати самостійно. Йдеться про КП «Волиньприродресурс», який нещодавно створили рішенням обласної ради. Влада натомість хоче, «кришуючи» бурштин, набивати приватний капітал, замість того, щоб лишати кошти від видобутку бурштину для громади області.

Науковці Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, з її слів, стверджують, що видобуток бурштину приносить лише короткотерміновий прибуток, а такі багатства лісів, як ягоди, мають більш довготривалий ефект. Отже, дослідники рекомендують, щоб підприємство, яке використовуватиме земельні ділянки для видобутку бурштину, було зобов’язаним відновити землю, а також у договорі потрібно враховувати забезпечення відновлення лісу в найближчі роки.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
волинянин Показати IP 9 Липня 2016 19:53
лісоповал іде день і ніч а свині воюють за корито.
іван Показати IP 9 Липня 2016 20:59
"Як розповіла голова профкому Ольга Пащенко, третину всієї заготовленої деревини переробляють, наприклад, виготовляючи пиломатеріали, єврозаготовки"сміявся півгодини з брехунів, весь ліс який є на фото грузяться в вагони і кругляком без будь якоі обробки відправляють за кордон , правда ці вагони блокують активісти в івано-франківську, це те що напівлегально , а ще є нелегальний бізнец цих виродків - це грузити фури криті і відправляти на кроноспан, щоденно курсують , раніше перед маневицьким постом збиралися чекали коли мзду даїшникам завезуть а тоді колоннами іхали зараз поста нема да і правоохоронців вцілому теж тому скрізь зелене світло і самий головний бізнес-це бурштин, отак автору потрібно було написати правдиву статтю.
Ольга до іван Показати IP 11 Липня 2016 17:24
Іване, не пишіть про речі, яких не знаєте. Ви, напевно, ніколи й не були на цьому підприємстві, але залишаєте безпідставний коментар. В ДП "Маневицьке лісове господарство" працюють два цехи переробки деревини, в яких трудиться майже 70 працівників. За перше півріччя цього року на власних потужностях підприємства перероблено більше 20 тисяч метрів кубічних деревини, що складає третину заготовленого обєму. Раджу не тратьте час на сміх - приїжджайте на наше підприємство і сам побачите і переконаєтесь.
вибори №23 Показати IP 10 Липня 2016 21:09
З десятьох свиней одного коня не вибереш...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus