USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Ліси Волині – під загрозою пожежі

6 Червня 2011 09:09
Ліси й торфовища на Волині – під загрозою пожежі, - кажуть у Центрі пропаганди УМНС у Волинській області.

Суха спекотна погода, що встановилася на Волині, є потужним каталізатором загорань в екосистемах. Як свідчить статистика, основною причиною пожеж на торфяних угіддях та в лісах є необережне поводження з вогнем.

Такі пожежі завдають значних збитків, страждає екологія, адже задимлюються великі території, а в разі ускладнення ситуації і стрімкого розвитку у зоні лиха можуть опинитись і люди, які проживають в населених пунктах, що межують з лісосмугами і торфовищами.

Ліквідація пожеж на торфовищах – процес складний і тривалий: тління та горіння торфяних покладів зазвичай відбувається на значній глибині і навіть при невисокому вмісті кисню в повітрі. У результаті таких пожеж утворюються порожнини (прогари) завглибшки 2-3 метри. У такі розжарені ями можуть провалитися люди і навіть техніка.

Ліквідація пожеж на торфовищах здійснюється по усьому периметру горіння. Ділянки, де вирує вогонь, оборюються, щоб запобігти його подальшому поширенню. Приборкання таких пожеж вимагає величезної кількості води та значних людських ресурсів. Небезпечним у протипожежному плані є навіть загашене торфовище, що на значній глибині може тліти тижнями. Спека вкупі з людською халатністю здатна «оживити» цей тліючий прошарок.

Не менш небезпечними є пожежі у лісових насадженнях. Розрізняють два основних види таких пожеж: низові та верхові. При низових пожежах горить сухий трав’яний покрив, лісова підстилка, а при верховій – ще й крони дерев.

Рятувальники МНС звертаються до всіх мешканців та гостей області: не допустіть пожеж на торфовищах та у лісах! Будьте уважні і обережні у поводженні з вогнем. Пам’ятайте: категорично заборонено розкладати багаття у лісах, на території полів, окрім як у спеціально відведених місцях.

А в спекотну погоду вогнища не варто розпалювати навіть у зонах відпочинку. За жодних обставин не залишайте тліючі багаття – їх необхідно залити водою. Водіям варто пам’ятати, що до пожежі може призвести навіть необережно кинутий на узбіччя недопалок із вікна автомобіля.

В разі, якщо хтось помітив помітив пожежу у лісі чи на торфополі, він має негайно телефонувати «101», і повідомити місцеві органи самоврядування – кажуть у Центрі пропаганди УМНС у Волинській області.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus