USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Люди не хочуть тримати корів: чому у волинських селах занепадає молочне тваринництво

9 Липня 2022 22:24
У селі Шельвів Затурцівської громади кількість корів щороку зменшується. І така тенденція спостерігається не тільки тут.

У багатьох волинських селах люди відмовляються від утримання корів, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Віктор Сохач – один із небагатьох, хто в Шельвові ще тримає корову. Він пригадує часи, коли в стаді нараховувалося 96 корів. Тепер кожного року поголів’я в селі зменшується.

«Колись у черзі було 96 корів, а тепер – лише 20. Усі продають корів. Якби молоко дорожче було б, то таких питань не виникало би. Зараз літр молока забирають по сім гривень… Як війни не було, то багато людей їздили до Польщі. Зараз багато хто з села пішов на війну. А ми з дітьми якось виживаємо. Трохи тримаємо картоплі та озимої. Картоплі садимо десь до 40 соток», – розповідає Віктор Сохач.

76-річна Калина Войтович свого часу працювала продавцем, завгоспом у садочку і поваром у школі. Нині отримує пенсію – 3400 гривень. Колись жінка тримала три корови, зараз у господарстві – півень, курки та курчата.

«Дітей вивчила, одружила. Ще коли чоловік живий був, синові купили житло в селі, доньці – так само. Ну а менший поїхав у місто. Там купив собі житло. Сам заробив, – говорить Калина Войтович. – Немає вже того здоров’я, щоб тримати господарство… То треба і сіно заготувати, і город обробити. От посіяла пшеницю і думаю, чи вистачить пенсії, аби заплатити за обмолот».
Читати ще: Залишилися тільки льохи і криниці: смерч у волинському селі 35 років тому

Надія Міщук проживає в сусідньому селі Гранатів. І хоч має 72 роки, до храму їздить на велосипеді. Жінка виховала дев’ятьох дітей, має 14 внуків.

«Я працювала на фермі дояркою. І всі діти зі мною вигляділися на фермі. Усіх з маленького привчила до праці. Усі в мене роботящі. Поки був колгосп, то працювали в колгоспі. Вже хазяйнуємо на своїх землях», – каже Надія Міщук.

Вона має дві корови. Сіно на зиму допомагають заготовляти діти. Аби мати хоч якийсь прибуток із молока, через день рейсовим автобусом їздить продавати його до Луцька.

«Працюємо на землі. Дою корів і в Луцьк на базар молоко через день вожу. Продаю літру молока за 20 гривень, – розповідає Надія Міщук. – Приїдеш і нема де стати на тому базарі. Мучуся… Продавці вже займають мені місце. Сварки, крик… Чому вони не дають нам на дорозі продавати? Муніципали приходять і гонять нас».

Здавати молоко по шість-сім гривень за літр селянам невигідно. До того ж, аби заготовити сіна корові, треба вкласти чимало грошей. Єдиний вихід – брати пляшки з молоком і їхати в місто, щоб продати хоч трохи дорожче. Ну або збувати корову.

Колишній голова колгоспу Володимир Чечервяк зауважує: молочне тваринництво почало занепадати з тих пір, як в області почали приватизовувати молочні підприємства. Нові власники, за його словами, вели несправедливу цінову політику.

Наприклад, колись у Локачинському районі приватне підприємство забирало молоко в людей по 73 копійки. Водночас це ж підприємство в Тернопільській області збирало в людей молоко по дві гривні 10 копійок.

«Стало багато заготівельників, але закупівельні ціни дуже низькі. Я свого часу також тримав корову, навіть дві. У нас у стаді було 96 корів, а зараз – 15… Люди думають: тримати чи ні. Корова – затратна справа. Годувати треба, а збуту немає. Якщо хтось заготує продукцію, як-от сметана, сир, то везе в Луцьку, аби трошки вторгувати. Але до Луцька – 50 кілометрів. Дорога вартує і транспорт не кожен день ходить», – зауважує Володимир Чечервяк.

Зменшення в області поголів’я корів підтверджують дані департаменту агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації. Якщо станом на 1 січня 2021 року в господарствах населення нараховувалося майже 58 тисяч корів, то станом на 1 січня 2022 року – близько 53 тисяч корів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Ната Показати IP 10 Липня 2022 10:21
Вважаю що правильно люди роблять, держава сама їх до цього спонукає, здати молоко за безцінь щоб шибко розумний перекупник продав те ж молоко тільки ще забравши звідти сметану, що аж синє, в рази дорожче, кому це треба, це абсолютно не вигідно....такий собі Сізіфовий труд. Корова потребує догляду, щоб заготувати сіно треба все літо пахати як кінь, плюс лікувати тварину треба. До тих пір допоки будуть такі надто розумні перекупники, то в селі молока днем з вогнем буде не знайти. Хай тепер самі перекупники будують ферми, морочать собі голови з худобою і продають за скільки хочуть, а не готове купив, а продавця з носом оставив..
Сизий до Ната Показати IP 11 Липня 2022 09:30
Підтримую вас, зараз ті хто збирає по селах молоко реально купують його в людей за безцінь, хоча на ринку стоїть скажена ціна. Утримувати тварин справді важко, грошей вложується багато, взяти одне заготовлення сіна на зиму.
Бравий молочник до Сизий Показати IP 11 Липня 2022 21:46
те молоко яке купують у селян, і те яке лежить на полиці супермаркету це зовсім різні речі! Молоко яке здає селянин - це сировина. Яку треба вивезти з села (і не просто вивезти, а у відповідних умовах), обробити його, упакувати, доставити у супермаркет і при цьому відповідно зберігати. У всіх цих процесах приймає участь багато людей, яким потрібно платити зарплату. Також необхідні ресурси - пальне, елетроенергія. Ну і не забуваємо про 20% податку, які додаються до кінцевої вартості. Так що хватить у всьому бачити підступних бариг. Думайте та вивчайте економіку. Особливо розділ про додану вартість
Голландець до Ната Показати IP 17 Липня 2022 00:20
Держава повинна, держава нічого не робить... Панове, на дворі 21 століття. Був з оказією в голландця на фермі. В нього 100 корів. З працівників -він сам(йому вже за 70) і три полячки. Все механізовано. Корова дає молоко з жирністю 6 проц. 25 літрів. Правда, коштує корова 30 тис євро кожна. Корма купує на аукціонах переважно з Бразилії і Німеччини. Силос місцевий, Корівник відкритого типу, бо сніг випадає раз на 7 чи 8 років. Холодильна установка охолоджує молоко до 5 градусів. Раз на тиждень молоковоз забирає цілу цистерну на переробку. Переробляють молоко на сухе молоко і супутні продукти. В магазині 1 літр молока коштує 1 євро( це вже в упаковці тетрапак) . Господар міліонер, але працює кожен день. На моє запитання, чи хтось тримає 2 чи 3 чи 5 корів, він сміється і крутить пальцем біля скроні. Про існування такого інституту, як ДЕРЖАВА, він щось чув, але ніяких компенсацій він не має. Податки він, звичайно, платить.. Мораль цього всього- ви відстаємо років так на 100, не менше.
манюня Показати IP 14 Липня 2022 11:31
батьки у свій час здавали молоко по 4гр .. поля засіяні пасти нема де , хоч бери землю у оренду , земля біля хати 25 сот напаси та насуши а ще городина.. той що брав робив завжди зривки, нема жирності, бо в сусідньому і родичі і куми і собі треба .. коли здали молозиво мої нічо не сказали знов зробив ривок у 40літрів( після того щось там сказали мої як так ..і все більш не здають а коли ще підлікувати треба і від кашлю і так ветлікаря визвати для профілактики.. ой тяжко

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus