USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Людина - надістота, яка сама себе обмежує», - юна художниця

20 Жовтня 2016 15:22
Ковельчанка Анастасія Оласюк – учасниця проекту «Відпочинок у Буковелі» Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Дівчина має проблеми зі здоров'ям, проте не здається, а знаходить будь-яку можливість творити, свої малюнки викладає в Інтернеті, у своєрідній електронній галереї, повідомили у прес-службі Фонду.

«Я дуже люблю малювати, – каже Настя. – Змалечку мені це подобалося, проте в дитинстві які малюнки? Крапка, крапка, кома… Зараз, може, – спосіб самовираження, проте я не дуже люблю показувати малюнки тим, хто мене оточує, в місті. В інтернеті – так, більш-менш. Електронна галерея».

Ще дорогою до Карпат дівчина дізналася, що в групі їде художник. До малювання у дівчини особливий і хист, і потяг. Мама скаржиться, що доводиться навіть зауваження робити, щоб не малювала так багато та довго.

І ось довгоочікувана мить – Анастасія на аркуші олівцем промальовує гори. У Буковелі можна й не шукати особливої локації. Куди не глянь – краса!
Задоволення можна отримати і від самого процесу, і від результатів праці, вважає дівчина. Але Настуся ще й дуже самокритична. Малюнок подобається лише упродовж якихось двох годин, а потім дівчина шукає в ньому огріхи. Знає, що надто багато самокритики – то теж недобре, але й не плекає марних сподівань. До похвали ставиться прихильно, вона потрібна тоді, коли розпочинаєш експериментувати, опановувати щось нове.
«Я можу себе охарактеризувати як доволі мовчазну і нетовариську особу, – розповідає наша героїня. – У компанії друзів, звісно, більш розкута. Я, власне, інтроверт і меланхолік, тому люблю дощ, похмуру погоду. Вона дуже надихає».

Незважаючи на специфічну автохарактеристику, Настя все ж цікавиться людьми, їхніми історіями, мріяла навіть про професію журналіста. Вона навчилася отримувати насолоду і в самотності, і в оточенні. Сім’я в Оласюків невелика – тато, мама, старший брат і Анастасія. Без рідних дівчина себе не мислить, тому любить бути і в їхній компанії, і на самоті. Отакі два різні види насолоди.

У Карпатах Настя відпочивала разом із мамою. Вона – теж творець, вважає дівчина: «То мама мене «зліпила» такою, як я є. А я вже трішки стараюся… Ще інколи лінуюся, але вона зі мною із пелюшок возилася, носилася. Казали, що не виживу, казали, що буду трішки розумово відсталою, бо не мог­ла якісь пазлики скласти, коли мене перевіряли. А я просто соромилася. Була черепно-мозкова травма при пологах. Кіста в голові… Так трішки накочує, накочує, але… живемо. Були дві операції, зарядку робили. Мама просто клала мене на кухонний стіл і розминала. Реабілітаційний центр відвідуємо».
Тепер Настя вірить у невичерпність людських зусиль. Віра, на її думку, здатна творити дива: «Якщо людина хоче, якщо в неї є чітка ціль і вона до неї йде упевнено, то неодмінно її досягне, тому що фактично людські сили дуже великі, люди обмежують себе самостійно: іноді розмовами, психологічно, іноді якісь природні чинники заважають. А природа нас обмежила, щоб ми не знищили себе, піднімаючи якусь неважливу ношу. Людина – то надістота».

А люди, навіть якщо вони надістоти, покликані творити добро, ділитися ним. Адже добро, на думку Анастасії Оласюк, юної ковельчанки із неймовірною силою і любов’ю до життя, – це вчинки, які заслуговують на повагу: «Це волонтери, АТОвці, це ті, хто допомагає людям із обмеженими можливостями, це і Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», завдяки якому ми тут. Це ще й ті, хто створює реабілітаційні центри, щоб ми могли спілкуватися, розвиватися, щоб ми не замикалися в собі й могли виходити в люди».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 20 Жовтня 2016 15:37
так говорив Заратустра)
коля Показати IP 20 Жовтня 2016 17:59
палиця save our souls
Віста128 Системна Ду Показати IP 22 Серпня 2023 04:36
це гарно та корисна праця для душі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus