USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

ЛПЕ знову хоче кредитуватись

19 Липня 2016 18:38
З міського бюджету та інших джерел до 2020 року ЛПЕ планує отримувати більше 157 мільйонів гривень.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міськради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів 19 липня.

Програму розвитку Луцького підприємства електротранспорту на 2016-2020 роки презентував директор підприємства Ігор Грицюк. З його слів, програма на 4 роки передбачає оптимізацію збору виручки з пасажирів. Також у документі йдеться про капітальний ремонт тролейбусів (який не був закладений у вартість квитка), закупівлю нового електротранспорту та ремонт контактної мережі, що у місті зношена на 70%.

Планують оптимізувати кількість пасажирів на зупинках та покращити якість послуг, обліковуючи пільговиків та платних пасажирів. Також хочуть підлаштувати графіки руху тролейбусів під зупинки та пасажирів. Враховано, мовляв, досвід польських міст Варшави, Кракова та Любліна, а також українських Львова, Вінниці, Тернополя, Рівного та Києва.

Під час попереднього засідання бюджетної комісії. Члени комісії піддали сумніву ефективність проекту програми. Так , депутат Григорій Пустовіт зауважив, що у документі надто велику увагу приділяють електронному квитку та контролю плати за проїзд – якщо їх ввести, мовляв, «ЛПЕ буде щасливе і заживемо, як при комунізмі».

Він поцікавився, яким чином зможуть оплатити проїзд мешканці сіл чи інших міст, які не матимуть електронного квитка. Також його цікавило питання контролю за оплатою проїзду.

Члени комісії звернули увагу на недосконалість пропонованої системи обліку і контролю оплати проїзду.

Ігор Грицюк зауважив, що на ЛПЕ планують покращити фінансово-економічні показники шляхом встановлення автоматичної системи оплати проїзду та обліку пасажирів. Зокрема, скоротивши кількість кондукторів та інших працівників у штаті, планують щорічно економити близько півмільйона гривень.

Ще частину коштів планують зекономити відремонтувавши зношені тролейбуси та замінивши ті, які ремонту не підлягають. Проте, на це потрібні гроші.

Що і за скільки хоче придбати ЛПЕ

За кошти міського бюджету на лініях планують встановити систему GPSмоніторингу (75 тисяч гривень), супутникове спостереження в рухомий склад (208 тисяч гривень), автоматизовану систему оплати проїзду та обліку пасажирів (мільйон гривень), інтегрувати систему валідаторів (1,2 мільйона), запровадити автоматичну систему голосового сповіщення пасажирів (772 тисяч).

Також хочуть придбати 10 вживаних тролейбусів (планують «вкластись» в 3 мільйони гривень), щорічно замінювати по 6 фізично зношених машини (ще по 3 мільйони на рік). Кожного року планують капітально ремонтувати по 8 тролейбусів, що обійдеться в 2,5 мільйона. За грантові кошти та кредити Європейського Інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції та розвитку хочуть покращити контактну мережу, на що потрібно близько 3,6 мільйона гривень.

Загалом, з міського бюджету та інших джерел (кредити, грантові кошти тощо) до 2020 року планують отримувати більше 157 мільйонів гривень.

Повторення історії з лізингом збиткових автобусів?

Проте, роз’яснення дохідної і витратної частини, якої депутати міськради вимагали в директора Грицюка під час минулого сесійного засідання, викликало чимало критики та зауважень.

Депутат Борис Смаль зауважив, що від Грицюка чекали бізнес-план розвитку підприємства, а не два додатки за декількох аркушах А4. Натомість, це лише декларація намірів, при чому, досить сумнівних. Також зазначив, що немає жодної аргументації цифр, про які йдеться в плані розвитку та пояснення розрахунків.

Депутат Олександр Кравченко зауважив, що йдеться про великі суми кредитних коштів, а тому немає гарантії, що не повториться історія з лізингом автобусів для ЛПЕ. Нині їх не можуть реалізувати ледь не за кошти металобрухту, а підприємство втягнули в боргову яму.
На запитання про те, хто буде віддавати ці кредити, депутат Пустовіт пожартував – «наступна каденція».

Разом з тим, він звернув увагу колег на те, що у програмі розвитку підприємства Ігора Грицюка є відверте порушення закону Про рекламу. Йдеться про те, що в транспортних засобах заборонена аудіо-реклама через озвучення. Проте, в програмі розвитку ЛПЕ планує заробляти кошти саме на цій послузі.

Директор ЛПЕ наполягав на тому, що тролейбус – це екологічно чистий вид транспорту, який, окрім іншого, виконує і соціальну функцію. Мовляв, саме тролейбусами перевозять найбільшу кількість пільговиків.

Зрештою, члени профільної комісії, не абсолютною більшістю, але все ж підтримали проект розвитку ЛПЕ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Водовоз Показати IP 19 Липня 2016 21:11
Кто понес наказание,за прошлые кредиты(результаты на фото)?Очередная,регрессивная политика менеджмента!!!Безнаказанность,порождает воровство!!!
777 Показати IP 19 Липня 2016 22:01
Хто і як буде віддавати кредити? У випадку не повернення кредитів (а так і буде) - що необхідно буде віддати - землю, будівлі, Міську раду з депутатами???
ого Показати IP 21 Липня 2016 09:11
їм ніхто не дасть кредиту- вони практично банкрути ,а говорити можна багато - толку нуль

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus