USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лучан навчають, як господарювати в ОСББ

25 Березня 2017 08:00
Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) є однією з найефективніших форм управління будинком та житловим майном. У цьому щодня пересвідчуються мешканці багатоповерхівок Луцька, які стали господарями спільного дому. Зараз у місті діє більш як 300 об’єднань. Третину з них, починаючи з липня 2015 року, створено за підтримки Офісів розвитку кварталу (ОРК) Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», інформують у прес-службі Фонду.

За цей час у будинках, де діють ОСББ, запроваджено заходи з енергозбереження: замінено лампи розжарювання на енергоощадні, встановлено нові вікна та двері, підключено індивідуальні теплові пункти, а також облаш­товано ігрові майданчики, здійснено благоустрій територій тощо. У результаті мешканці за менші кошти мають комфортніші умови проживання. Вони самі визначають першочерговість проблем, шукають оптимальні шляхи їх розв’язання, залучають додаткові кошти на ремонт чи модернізацію. У цьому їм допомагають фахівці Офісів розвитку кварталу в рамках проекту «Сприяння розвитку ОСББ», що його реалізовує Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом».

Як розповів координатор Центру розвитку міста Олександр Жариков, щомісяця майже 700 лучан звертаються в Офіси розвитку кварталу з найрізноманітнішими питаннями. Там їм надають консультації, інформують про міські та державні програми, зміни в законодавстві. Дуже багато звернень щодо створення ОСББ й підтримки тих, що вже є, щодо участі в програмах і проектах, фінансової допомоги. Крім ОСББ, в Луцьку за сприяння ОРК створено і діє чотири Органи самоорганізації населення (ОСН), які також спільно розв’язуватимуть житлово-комунальні проблеми.

«Програму підтримки ОСН ініціювали депутати від УКРОПу, підтримали в міській раді та передбачили у бюджеті кошти на її реалізацію. Це здоровий та сильний сигнал старту тих процесів, які дозволять покращити інфраструктуру в найвіддаленіших куточках нашого міста», – каже Олександр Жариков.

Створюючи ОСББ чи ОСН, люди часто не знають із чого почати, які потрібні документи, куди звертатися для реєстрації, з кадрових питань. Тому на базі ОРК ще торік було започатковано комплексну програму «Школа лідера ОСББ», яка дає відповіді на більшість актуальних запитань. Навчання корисне і для керівників новостворених об’єднань, і для тих, що вже працюють.

«Майже щокварталу в Офісах розвитку ми збираємося на «Школу лідера» з керівниками ОСББ, яким допомагали у створенні об’єднань. Приходять і нові, й ті, що вже мають досвід управління. Ми розповідаємо про фінансові можливості об’єднань, визначаємо основну проблематику, пропонуємо шляхи розв’язання питань, щоб їм було легше стати на ноги та покращити умови проживання у своїх будинках. Кожен керівник ОСББ знає, що може надати в ОРК проект, спрямований на покращення загального стану будинку або прибудинкової території, і ми його розглянемо. Основна наша мета – навчити, дати практичні поради, підтримати», – наголошує координатор проекту «Сприяння розвитку ОСББ» Андрій Кремський.

У березні навчання та звіт про роботу Фонду в рамках проекту відбулися у п’яти Офісах розвитку кварталу. Захід відвідали керівники майже всіх ОСББ Луцька, які створено за сприяння Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» та член правління ГО «Рада голів правлінь ОСББ Луцька» Валерій Корпач.
«Школа лідера» в Офісі розвитку кварталу на вул. Гордіюк, 37 зібрала 15 керівників ОСББ. Після презентації проекту та звіту Фонду вони активно спілкувалися, озвучували проблеми, обговорювали тарифи, ділилися практичним досвідом.

Керівник Офісу розвитку кварталу на вул. Гордіюк, 37 Інна Карманчикова зазначила, що більш плідна робота триває із раніше створеними ОСББ, які вже переконалися в його ефективності. Налагодження співпраці з новоствореними об’єднаннями співвласників триває через участь у зборах мешканців будинку, наданні керівникам консультацій, первинної юридичної допомоги.

«Коли бачимо, що громада готова розв’язувати питання благоустрою, покращення умов проживання, запроваджує енергоощадні заходи, ми готові йти назустріч, допомагати, підтримувати ініціативи. На сьогодні за нашої підтримки в мікрорайоні створено 18 ОСББ та один вуличний комітет на вул. Гущанській. Є об’єднання, які звертаються до нас уперше, а є, які повторно, уже пересвідчившись в ефективності співфінансування проектів з Фондом. Проте є й керівники, які ще не зверталися по допомогу, можливо, через те, що ще не визначили першочергових проблем. Така ситуація є справді складною, бо коли будинку понад 40 років і все в такому стані, що потребує ремонту, реконструкції чи модернізації, то важко визначити, за що братися насамперед. Можливо, саме на засіданнях «Школи лідера» вони знайдуть поштовх до розв’язання питань чи побачать приклад прогресивного ОСББ», – зауважила Інна Карманчикова.

Серед показових ОСББ в цьому мікрорайоні вона називає об’єднання «Конякіна-10а», «Конякіна-14а», «Конякіна-12», «Конякіна-12а», «Добробут-14б».

«Вони спілкуються між собою, обмінюються досвідом, ми впевнені, що коли інформуємо про якийсь захід, зміни в законодавстві, то будуть знати всі. Вони стали однією командою, яка дбає не лише про спільний дім, а й про весь мікрорайон», – каже Інна Карманчикова.

Керівник ОСББ «Конякіна-33» Віра Максимюк розповіла, що їхнє об’єднання створено рік тому. На той момент будинок був у аварійному стані, тому мешканці згуртувалися, щоб навести в ньому лад.

«Під час створення ОСББ нам дуже допомогли в Офісі розвит­ку кварталу і консультаціями, і з оформленням документації, підбором спеціалістів. Дуже багато відповідей отримали, власне, на спільних зустрічах, у «Школі лідера». Приємно, що будь-коли можна звернутися в ОРК, де порадять, порекомендують, підкажуть. За рік господарювання нам вдалося зробити багато: почали з енергоефективних заходів, скористалися програмою Європейського банку реконструкції і розвитку для заміни вікон та встановлення ІТП. Зараз хочемо замінити трубопровід і утеплити будинок зов­ні. Також плануємо скористатися Програмою підтримки ОСББ, яку реалізовує Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» щодо облаш­тування дитячого майданчика. Обговоримо це на спільних зборах та ухвалимо рішення», – каже Віра Максимюк.
Керівник Офісу розвитку кварталу на вул. Ковельській, 47а Олег Кочкін зазначив, що такі навчання вже вкотре відбуваються на базі їхнього Офісу.

«Навчання, що відбуваються зараз у рамках «Школи лідера», – комплексні. Ми зібрали керівників ОСББ з кількох мікрорайонів, причому і новостворених об’єднань, і тих, що діють уже понад рік. Хочу відзначити, що останнім часом люди стали більш ініціативними, частіше почали цікавитися проектами, які можна реалізувати, залучивши додаткові кошти. Ідея ОСББ гарна ще й тим, що дає можливість поліпшити комфорт проживання мешканців будинку, при цьому дозволяє працювати без сплати податків, обов’язкових для підприємств – юридичних осіб, на що жек витрачає значні кошти», – зауважив Олег Кочкін.

Не натішаться новоствореним ОСББ мешканці будинку на вулиці Гірній, 2. За доволі короткий час вони переконалися в його ефективності та розумному господарюванні. Хоча ще до створення об’єднання у дворі цього будинку за сприяння Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» було збудовано дитячий ігровий майданчик. Тому створення ОСББ було лише питанням часу.

Як розповіла керівник ОСББ «Гірна-2» Надія Бляхарчук, один із перших проектів, який ініціювали мешканці будинку та підтримали у Фонді, стосувався енергоефективності.

«Наш будинок великий, на шість під’їздів. За світло платимо чималу суму щомісяця. Я ініціювала встановлення датчиків руху з метою економії електроенергії у вечірній та нічний час. Зараз триває збір коштів на цей проект. Ще у планах – встановлення загальнобудинкового лічильника тепла. Будь-які ініціативи працівники Офісу розвитку кварталу розглядають, рекомендують, як краще зробити, допомагають в оформленні технічної документації, за що ми всі їм дуже вдячні», – зазначає Надія Бляхарчук.

Поділилася керівник ОСББ й планами, які можна втілити своїми силами: зробити якісний благоустрій прибудинкової території, зрізати старі дерева, які в жахливому стані, навести лад навколо будинку.

Господар, який дбає про свій дім, тримає його в чистоті та порядку, намагається оптимально використовувати ресурси, при цьому йти в ногу з часом, впроваджувати енерго­ефективні заходи, застосовувати інноваційні підходи. У нашому місті саме «Школа лідера ОСББ» вчить лучан розумного господарювання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Хлопи з парку Показати IP 25 Березня 2017 13:46
вусенко буде вчити як хазяйнувати у луцьку?
Лучанка Показати IP 26 Березня 2017 17:56
Розкажіть про ОСББ на Володимирській.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus