USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Лучанин повернувся з музичного турне Францією

4 Січня 2015 19:00
Волинянин Ілля Сметанін, який грає на скрипці у складі Державного академічного естрадно-симфонічного оркестру України, повернувшись з турне найбільшими містами Франції з новим мюзиклом «Mozart L’Opera Rock le Concert», привіз море вражень та емоцій. Окрім музики, хлопець захоплюється ще й авіацією, є одним із засновників Організації Волинських Авіалюбителів «ОВАЛ».

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини розповідало про те, що вищезгадана організація, якій 8 серпня 2014 року виповнилось чотири роки, увіковічнює та досліджує забуті сторінки авіаційної історії Волині та розповідає про курйози з життя льотчиків, оприлюднює унікальні записи польотів та зустрічі із тими, хто нині бореться за мирне небо над Україною. Однак луцькі авіалюбителі не лише спостерігають світ через вікно літака, а й конструюють складні літальні апарати власноруч.

Саме таким багатогранним є Ілля, якому доводиться поєднувати два, здавалось би, непоєднувані захоплення.

Його музична кар’єра розпочалась із Луцької музичної школи № 2. Після того талановитий хлопець отримував знання у Волинському державному училищі культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського. Після цього закінчив Львівську національну музичну академію імені М.В.Лисенка.

З Жюлі Зенатті


Заняття музикою для авіатора – справа сімейна, адже він народився у родині музикантів

«Мій батько - скрипаль, мати - піаністка. У п’ять років тато тицьнув мені скрипку «в зуби» і сказав, мовляв, його не хвилює, але я буду навчатися грати на скрипці. До авіалюбителів я долучився значно пізніше, з 12 років. Для мене авіація і музика – речі неподільні, адже авіація – це життя у небі, а музика – небо у житті.

Зі слів музиканта, перші його концерти у складі державного оркестру відбулись в Москві, потім у Санкт-Петербурзі, Києві та Одесі. А от прем’єра французького мюзиклу «MozartL’Opera Rockle Concert» стартувала у 2013 році. В Парижі оркестранти виступили уже вчетверте.

Колектив державного академічного естрадно-симфонічного оркестру України з Демісом Русосом
«Після того, як ми успішно виступали в 2013 році, прийняли рішення зробити турне усіма великими містами Франції. Однак, із запланованих 29 концертів, у силу певних обставин, вдалось відіграти лише 22, тому й повернулись додому на два тижні раніше», - каже Ілля.

Він розповів, що безпосередньо продюсерською компанією керує Борис Орлов, який свого часу емігрував в Париж. До слова, з 2010 року музиканти Державного академічного естрадно-симфонічного оркестру України виступали з знаменитим мюзиклом «Notre Dame de Paris».
Як пояснив волинянин, головні завдання творчого колективу – різноманітні. Так, музканти можуть грати як класику, так і сумісно виступати зі світовими зірками української та західної естради.

Зокрема, у творчому доробку талановитих музик - спільні концерти із Тото Кутуньо, Мішелем Леграном, Монсерат Кабалье, Electric Light Orchestra, Алесандро Сафіною, Демісом Русосом, Ларою Фабіан, Брюно Пельтье та іншими.

У Франції настільки все добре, що аж нудить

Так, Ілля зауважив, що, враховуючи теперішню ситуацію в країні, потрапив в інший світ, уже починаючи з Польщі.

«Ми в Україні звикли жити так, як ми живемо. І не помічаємо, що робимо це погано. Але у Франції настільки все добре, що аж гидко. Це як солодко і притомно одночасно. Можливо, згідно із географічними показниками, Україна – це Європа, але насправді європейський рівень кардинально різниться від нашого. Україна – це як, нібито, буферна зона – ми й не азіати, й не європейці», - вголос роздумує музикант.

Матеріальний рівень у європейців - високий, а от духовна сфера страждає

Однак хлопець переконаний, що є такі речі, що характеризують Європу не з найкращого боку.

«Насправді Європа «загниває». Ні, не у плані матеріального рівня, він у європейців високий. Але у них страждає духовна сфера. До прикладу, доводилось стати свідком однієї ситуації на теренах Франції, що нагадує сторінку з історії Стародавнього світу - коли у цивілізацію приїхали варвари і повністю спаплюжили культуру», - обурюється музикант.

Сикстинську капелу здають для проведення приватних вечірок

Він пригадав, що не міг стримати власних емоцій, дізнавшись, що, до прикладу, Сикстинську капелу періодично здають в оренду, аби «сильні світу цього» могли провести там приватну вечірку.

«Може комусь й весело випивати на фоні фресок Мікіланджело, але я цього не розумію. Як на мене, це вже занадто. Ви уявляєте, якби я вам зателефонував і запросив святкувати свій День народження у Свято-Троїцькому кафедральному соборі, що у Луцьку? Як би ви на це зреагували? Виходить, що через демократичну вседозволеність матеріально Європа досягнула піку достатку, тому й страждає духовна сфера», - продовжує власні роздуми скрипаль.

З музикантами гурту Electric Light Orchestra


Париж – це мегаполіс із величезною кількістю щурів

До речі, під час діалогу, лучанин зазначив, що у обласному центрі Волині - у кількасот разів чистіше, ніж у Парижі.

«Париж - страшенно брудний мегаполіс з великою кількістю щурів. Те ж саме можна сказати і про Марсель», - наголосив хлопець. Однак єдиний волинянин у Державному оркестрі додав, що попри побутові проблеми французька публіка -шикарна, завжди сприймає виступи українців на вищому рівні.

У Ліоні автобус із дороговартісними інструментами обікрали

«Коли ми приїхали на батьківщину відомого письменника Антуана де Сент-Екзюпері місто Ліон, трапилась не зовсім приємна історія. Наш старенький автобус без сигналізації відігнали за декілька метрів від готелю й обікрали. Варто додати, що в готелі, де ми ночували, не було парковки. Винесли інструменти, усі речі. Я ледве не посивів, бо мою скрипку вкрали. Утім, завдяки французькій поліції, 90% інструментів повернули. Однак, все інше довелось орендувати», - обурюється лучанин.

Разом із тим, він пригадав, як в Марселі була друга спроба крадіжки. Щоправда, тоді оркестранти ночували всередині автобуса, тому, коли українці вийшли із залізяками в руках, французькі злодюжки швидко втекли.

«Інструменти коштують не одну тисячу євро, тому для літніх людей це був справжній шок, вони постійно «сиділи» на валідолі», - посміхається Ілля.

З Люком Мервілем
Я не збираюсь залишати осторонь авіацію заради музики, але, якщо стоятиме фінансове питання, я оберу небо

Однак, на думку авіалюбителя Іллі, робота музикантом не дозволяє багато заробляти і утримувати сім’ю. А, якщо музикант і заробляє, він повинен бути в постійних роз’їздах. Але, яка жінка захоче постійно чекати свого чоловіка біля вікна.

«А в авіаційному плані можна заробити грошей: обробка хімікатами полів, розкидання трихограми. Робота сезонна, тож, мандрувати потрібно виключно територією України, але це відносно недалеко», - «підвів риску» скрипаль.

Серед творчих людей є синдром «нереалізованого Паганіні»

«Ти приходиш в оркестр «сопливим» новичком і починаєш грати соло. Однак, навіть тоді, коли ти граєш на декілька рівнів краще, на тебе починають тиснути інші музиканти, поступово перетворюючи на звичайного ремісника. Будучи представником творчої професії, важко залишатись людиною. В своєму колективі я - біла ворона, бо я кинув пити, палити, мені це не потрібно. Мене перестали сприймати», - каже музикант.

Також він пригадав, як декілька разів, аби заробити гроші, йому доводилось грати на похоронах

«Комусь – нестерпне горе, а ми, «жмур-бенд», відіграли своє, заробили гроші і пішли. Немає усвідомлення того, що у когось - лихо. Таким чином повністю зникають відчуття як свята, коли оркестр грає на весіллі, так і горя. І це страшно», - резюмував оркестрант.

Однак авілюбитель та музикант Ілля Сметанін не втрачає оптимізму. Він каже, що наразі проект «MozartL’OperaRockleConcert» завершили, а наступний, новий, розпочнуть навесні.
З Мікеланжело Локонте, виконавцем ролі Моцарта в мюзиклі "Моцарт Опера Рок"


З Мішелем Леграном
Рок-гурт Electric Light Orchestra
З Брюно Пельтьє
З Патріком Фьорі
З Даніелем Лавуа
З Елен Сегара
Колектив оркестру з Демісом Русосом
З франкоканадським співаком та актором Гару
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
лучанка Показати IP 4 Січня 2015 19:22
А нічого, що сикстинська аапела у ватиканському палаці, а не у Франції?
Sieger до лучанка Показати IP 4 Січня 2015 20:54
Як я зрозумів, хлопець казав про духовний рівень Європи в загальному, а не окремо про Францію. Сикстинська Капела ж в Європі знаходиться, вірно? :-) Просто сама стаття досить сумбурно написана, автор перестрибує з одного на друге, тому не все чітко і впорядковано.
Лучанці до лучанка Показати IP 5 Січня 2015 16:01
Це заувага дрібної і морально вбогої людини, яка заздрить усім і у всьому. А хлопець дійсно молодець. Живе наповненим життям. Приклад для молодих людей, які прагнуть себе знайти.
Андрій Показати IP 4 Січня 2015 20:49
Чимось на Тихона смахує
ольга Показати IP 4 Січня 2015 22:30
Молодець!!!
Ирина Показати IP 5 Січня 2015 07:48
Умница! Побольше бы таких лучан! А по поводу местонахождения Сикстинской капеллы, так читать внимательно надо- никто и не говорит, что она во Франции- парню рассказали , что там происходит, вот и все. Сами же многие европейцы против таких мероприятий - просто некоторым денег некуда девать да и святого ничего уже не осталось.
лучанці Показати IP 5 Січня 2015 08:48
поправляєш, а сама не знаєш. Немає такої споруди, як "ватиканський палац", є собор Петра і Павла. А капела в домовій церкві.
Андрій Показати IP 5 Січня 2015 10:07
Блін, які ми всі умні
Полковник Показати IP 5 Січня 2015 10:20
Це називається: "дозольте домахатися")
лучанка Показати IP 5 Січня 2015 12:17
ви б хоч би у вікіпедію заглянули. ватиканський палац, або папський палац. а собор св. Петра і Павла - це інша споруда. сикстинська капелла не у ньому знаходиться. і до речі, автор вже змінив свою підводку до статі, у якій звучали, що власне французи здають капелу в оренду. а зараз все гуд) - тепер про загальноєвропейські тенденції)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus