USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку змайстрували справжній літак

26 Травня 2014 07:00
Ще з раннього дитинства багато хто мріє побачити світ через вікно справжнього літака. Такий політ – це безцінний та незвичайний досвід.А знаходитись усередині складного та цікавого літального апарату та курсувати безмежним повітряним океаном – це справжнє диво.

Однак і в нас, на Волині є люди, які не уявляють власного життя без таких от «див». Так, представники Луцького аероклубу «Крила Волині» вирішили познайомити кореспондента Інформаційного агентства Волинські Новини із своїм черговим «чадом» - складеним власноруч спортивно-туристичним літаком.

Репортер видання одразу ж «охрестила» зручний та компактний літачок «малюком».

Утім керівник Луцького авіаклубу «Крила Волині» Віктор Коваєв, зауважив, що літальний пристрій можна називати, як завгодно, адже, на даний момент часу, це - експериментальний апарат.

«Перед вами - двомісний літак, надзвичайно зручний та комфортний. Я - колишній військовий льотчик, тому чудово розумію, яким повинен бути літак особистого користування. Це як автомобіль, тільки з крилами, та й картинка за вікном трошки інша», - каже льотчик із досвідом.

Літак – це як автомобіль, тільки з крилами

Зі слів пілота, літачок повністю зроблений власними руками. Складати його почали ще у грудні 1999 року, тобто 15 років тому. У 2009 році «малюк» вперше злетів у повітря.

«Тоді ми «налітали» аж 30 годин. Виявилось, що у літака все ж є певні недоліки. Довелось переробляти хвостову частину. Після такої реконструкції «крилатий друг» ще не виїжджав на аеродром», - продовжує Віктор Коваєв.

Варто зазначити, що після такого тривалого «застою», авіатори змушені заново перевіряти усі двигуни, систему охолодження, гальма. А от льотні випробування проводять уже безпосередньо на аеродромі.
Розкидати трихограму чи патрулювати кордони?

Такий «сталевий птах» може бути надзвичайно корисним у сільському господарстві. Зокрема літаки такого типу застосовують для захисту рослин (біологічна зброя проти шкідників – розкидання трихограми). З допомогою великого літака зробити це проблематично, а от маленький – саме те, що потрібно. Також ним можна вносити гербіциди.

Керівник луцького аероклубу зізнався, що надходили й пропозиції від прикордонників – патрулювати кордони Волині, однак, з його слів, у таких «обльотах» поки потреби немає.

До слова, Віктор Коваєв у повітрі - з 1979 року. З цього часу щорічно проводить у небі не менш сотні годин.
Чим літак відрізняється від мотодельтаплану

На запитання, чи багато літаків, створених дбайливими руками авіалюбителів, уже «пізнали радість польоту», головуючий серед «аерознавців» відповів, що подібних вищезгаданому - лише два. Однак, на рахунку майстрів дуже багато власноруч складених мотодельтапланів.

«Якщо порівнювати літак з мотодельтапланом, то останній – надзвичайно вимогливий до погоди, зокрема до вітру. Останнім часом у нас дуже змінився клімат, тож, вітер дме постійно. З літаком таких проблем набагато менше, адже це - більш високошвидкісний і незалежний від погоди вид транспорту. Він набагато безпечніший, бо вплив атмосферних явищ для нього несуттєвий. При поривах вітру у 20 метрів за секунду, пристрій ще може літати», - пояснює Віктор.
Луцькі льотчики не бояться, що їх техніку можуть вилучити на потреби армії

«Не питання, таке цілком можливо, але, швидше за все, мова - про літальні апарати серійного випуску. Багато заможних українців мають вертольоти. А у нас - літак, на який немає креслень, і керувати яким вміють лише його творці. Ні, напевно сісти за кермо такого пристрою не наважиться ніхто», - впевнено відповідає начальник аероклубу.

До слова, якщо розглядати заводський аналог луцького «малюка», тобто той, що випускають серійно, то вартість готового літачка з такими ж параметрами коливається від 60 до 90 тисяч євро.

Однак, у такому випадку, мовляв, доцільно розмовляти про сертифікований літак.

Що стосується власноруч складеного, то аеролюбителі розповіли, що існують певні фірми, які займаються продажем літаків. У них можна замовити й деталі, до прикладу, мотор. Я не настільки інженер, як військовий льотчик. Тож, розібратися у багатьох тонкощах цієї нелегкої справи мені допомагають спеціалісти, зокрема, розрахувати важкі «вузли», розібратись з радіообладнанням. Тобто теоретично технічний прогрес рухається вперед, але за всім не встигнеш.
Зі слів колишнього військового льотчика, всі інші матеріали, які використовуються у конструюванні літака, досить легко придбати, оскільки, окрім мотора, усі інші складові майбутнього літака у вільному продажі.

Тобто, якщо взяти матеріали, то це відносно не такі великі витрати. Зі слів, пілота, найбільша вартість – це робочий час, який ти витратив на цей літак.

Літаком керувати не важко, однак важко навчитися приземленню

Є різні етапи польоту. Найважче – це посадка. Навчитись кермувати літаком за умови рівномірного польоту можна за 20 хвилин. Це схоже на гру джойстиком у комп’ютерних симуляторах. Вліво-вправо-вверх-вниз. Але для того, аби вдало приземлитися, людина повинна бачити землю, оцінювати відстань. Щоб відпрацювати посадку, потрібно не менше 10 годин ретельних тренувань.

«Чи важко керувати літаком? Це ж те саме, що запитати у тенісиста, чи важко відбивати тенісну кульку. Якщо він не буде ретельно й регулярно тренуватися, влучити у цю саму кульку йому буде важко. Але якщо він не буде нехтувати тренуваннями, то з часом увесь процес зведеться до автоматизму. Так само й на літаку», - наголосив Віктор Коваєв.
Після польоту потрібно подякувати «крилатому другу» за політ та поцілувати його в ніс

У льотчиків та пілотів є низка певних прикмет та забобонів. Так, льотчики зазвичай не фотографуються і не дозволяють фотографувати літак перед польотом, а лише після вдалого приземлення. Не вживають слово останній, а лише «крайній».

«А при технічному огляді літак обходять за годинниковою стрілкою, але ніяк не проти. Хтось каже, що не можна перед вильотом голитися», - додає один із членів аероклубу «Крила Волині» Ілля Сметанін.

«Але от мій командир навпаки завжди голився, одягав білу сорочку, мовляв, «потрібно гарно виглядати, тим самим показуючи повагу до літака», - доповнює Іллю Віктор.

Словом, на думку авіалюбителів, техніка – жива й має свою душу. Саме тому дехто ставиться до літаків, як до людей. Ці льотчики щиро вірять, що після польоту потрібно подякувати «крилатому другу» за політ та поцілувати його в ніс. А коли приходиш, з літаком потрібно привітатися, доторкнувшись до нього.
Довідково:

Трихограма- корисна комаха (ентомофаг), мікроскопічних розмірів (менше 1мм), яка знищує понад 60 видів шкідливих метеликів. Особливістю трихограми є те, що вона знищує шкідників ще на нешкодочинній стадії їх розвитку.

Мотодельтаплан – повітряне судно, що переміщується у повітрі за допомогою силової установки, підйомна сила якого в польоті створюється за рахунок аеродинамічних реакцій на крило з гнучкою аеродинамічною поверхнею на жорсткому каркасі, а керування в польоті здійснюється за рахунок переміщення центру мас.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Катя Показати IP 21 Серпня 2014 13:13
Поцілувати в ніс.... літак. мммм...))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus