USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Лучан учили водити хороводи, а потім – поливали водою. ФОТО

21 Квітня 2009 12:16
Учора, 20 квітня, на другий день Великодня у Луцьку відбулось традиційне великоднє свято – Великодні забави Гаївки. Ініціаторами проведення акції стала Національна скаутська організація України Пласт, Молодіжне православне братство імені Миколи Святоші, Навчально-методичний центр культури Волині. Про це «Волинським Новинам» повідомила Ліна Остапчук.
Протягом дня лучани мали можливість повчитись у школі писанкарства. Перехожі розмальовували яйця у традиційні українські візерунки, а також декорували писанки бісером.
Маленькі лучани у цей час грались у традиційні великодні ігри. Під акомпанемент сопілки, баяна та бубна пластуни навчали охочих гаївкам, традиційним великоднім пісням, які відзеркалють радість і Весни, і Воскресіння Христового, а також навчали танцювали «кривий» та інші танці-хороводи.
Оскільки понеділок традиційно називається «поливаним», то пластуни ще й символічно поливали охочих водою, щоб ті «були здорові, як вода». Хлопці також будувати двох- та троьохповерхову великодню «вежу».
Організатор акції Юлія Семенюк розповіла: «Пласт проводить таку акцію у Луцьку вже четвертий рік поспіль і ми дуже раді, що традиції наших предків відновлюються. Адже це дуже важливо – не втратити той скарб, який ми отримали у спадок. Приємно також, що до акції долучаються інші молодіжні організації Луцька. Молодь повинна вміти організувати власне дозвілля і змістовно та цікаво проводити релігійна та інші свята».
Довідково:
Гаївки виникли в далекі, ще язичницькі часи. Чимало дослідників назву «гаївка» виводять від слова «гай». При багатьох співах-гаївках дівчата, тримаючись за руки, ходять зигзагоподібним шнуром («кривим танцем»). Є й інші гіпотези, адже «гаївки» - найпоширеніша назва пов’язаних із воскресінням природи ігр-хороводів, – у деяких місцевостях їх звуть «гагілками», «ягілками», «ягівками», «галагівками».
Із прийняттям на Русі християнства язичницький обряд поклоніння весні поступово перейшов у традицію Великодних свят, котрі знаменують уже справді розквітлу весну.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus