USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лучанам вручили премію Пантелеймона Куліша

14 Березня 2014 18:41
Літературно-мистецька нагорода, премія імені Пантелеймона Куліша, у 2014 році знайшла своїх власників у Луцьку. Достойними відзнаки визнали літературознавця, кандидата філологічних наук, доцента, завідувача кафедри української літератури Східноєвропейського університету імені Лесі Українки Ірину Констанкевич і літературознавця, письменника, музиканта Олександра Клименка.

Вручення відбулося у стінах Інституту філології та журналістики без зайвого пафосу у колі студентів та викладачів.

Доцент кафедри української літератури Вікторія Сірук розповіла: «Сьогодні такий час, що ми всі прагнемо нового слова, нових знань. Ми з надією дивимось в майбутнє. І маємо нагоду говорити про тих людей, які дбають про культурну ауру нашого народу. Пантелеймон Куліш, як казав про нього Томашівський, був тим, який вмів відстоювати свою думку. І невипадково у 2011 році була заснована премія імені Пантелеймона Куліша саме на підтримку і пошанування тих людей, які продукують ідеї, що стають складовою нашого поступу».

Член журі відзнаки імені Куліша, лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка письменник Василь Слапчук вручив нагороду «За активну діяльність у створенні культурної аури в стінах університету та послідовну підтримку творчо обдарованої молоді» літературознавцю Ірині Констанкевич.

«Я хочу подякувати пану Василю Слапчуку, Сергієві Дзюбі за те, що така премія постала і вона об’єднує митців, діячів культури і творчі сили Чернігова, Північного краю з нашим Західним. Для мене це повна несподіванка і великий аванс. У цій премії велика частка роботи моєї кафедри – кафедри української літератури. Тому хочу подякувати викладачам, деканату Інституту філології та журналістики, які роблять дійсно дуже багато, щоб культурна, гуманітарна аура в нашому університеті жила, щоб панував дух неспокою і творчості. Велике спасибі за таке визнання», – подякувала Ірина Констанкевич.

Вікторія Сірук розповіла, що завдяки роботі Ірини Констанкевич в університеті відбувалися зустрічі з відомими письменниками, видатними діячами культури і мистецтва.

Другу премію отримав ще один лучанин – Олександр Клименко – музикант, який закінчив Київську консерваторію імені Чайковського, літературознавець, письменник за книгу літературно-критичних есеїв та інтерв’ю «Від не-початку і до не-кінця». Кандидатуру письменника схвалив Іван Дзюба, розповів під час вручення відзнаки Василь Слапчук.

«Це нормально, коли людина займається своєю справою. Хочеться зробити все на високому професійному рівні. Коли книга готова, коли вона йде в люди, отримуєш зворотній зв’язок і відгуки. Не можна ніколи звертати з цієї стежки і робити те, що можеш робити. А який буде розголос і повага до твоєї праці – на розсуд людей. Дякую за цю високу нагороду», – розповів Олександр Клименко.

Лауреати пообіцяли, що і надалі працюватимуть з тим, щоби виправдати почесну премію, яка носить ім’я великого культурного діяча України.


Довідково:

Премія імені Пантелеймона Куліша була заснована 1 березня 2011 року за сприяння міжнародних громадських організацій ГО «Оберіг-Чернігів» та Волинське товариство «Світязь» – для розвитку вітчизняного книговидання і підтримки українських письменників, митців, науковців, журналістів, працівників культури та освіти, громадських діячів і меценатів. Ініціював літературно-мистецьку премію Сергій Дзюба. Головою журі на сьогодні є письменник, доктор наук із соціальних комунікацій, старший науковий співробітник Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України Ігор Павлюк. Одним з членів журі є відомий волинський письменник Василь Слапчук, який у 2011 році очолив список лауреатів літературно-мистецької премії імені Пантелеймона Куліша (відзнаку отримав за збірку поезії «Золоті куполи»).

У 2014 році лауреатами премії стали Василь Голобородько, Віра Вовк, Дмитро Чистяк, Роман Кудлик, Микола Ткач, Віктор Палинський, Олексадр Клименко та Ірина Констанкевич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus