USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Лучанам про Незалежність розповідають документи

20 Серпня 2008 14:49
Сьогодні, 20 серпня у державному архіві Волинської області відбулося відкриття виставки архівних документів  та історичних матеріалів, присвячених 17-й річниці становлення Незалежності України. Про це повідомляє репортер «Волинських новин».
Загалом виставка складається з трьох експозицій, кожна з яких має певну історичну спрямованість та висвітлює різні періоди становлення української державності. Один із стендів присвячений УПА. Він представлений сучасними документами по історії повстанської армії та спогадами учасників бойових дій.
Також представлені витяги з судових протоколів та плакати націоналістичного спрямування того часу. Особливу увагу привернула грамота-вітання, що видалася до 50-ліття створення УПА. Вона була видана учасникам святкувань в урочищі Вовчак Турійського району, що було місцем дислокації  головного штабу упівської «Волинської Січі».
На найбільшому стенді експонуються документи, які стосуються становлення української незалежності у Луцьку та Волинській області наприкінці 80-х – на початку 90-х років. Він представлений найрізноманітнішими документами, витягами з протоколів, рішеннями виконкому Луцької міської ради в перші місяці української незалежності. Цікавими є ухвали про перші перейменування вулиць у Луцьку, знесення  пам’ятника Леніну та відкриття монументу Тарасові Шевченку. Окреме місце займає виставка документів часів УНР у період  першого становлення української незалежності 1917-1920 років.
За словами заступника директора державного архіву області Марії Багнюк, для виставки було використано 22 ксерокопії документів, наданих київськими архівами. Переважно вони стосувалися становлення незалежності в 1991 році. «Таких документів треба побільше, щоб тримати національний дух і національну ідею», - зазначила пані Багнюк.
Довідково:
Виставка відкрита орієнтовно до 15 вересня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus