USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Лучанам загрожують ліфти-убивці?

16 Лютого 2010 16:28
У Луцьку працює більше 700 пасажирських ліфтів. Частина з них експлуатується понад 25 років. Чверть століття – гарантійний термін, який надається виробником. По тому ліфти повинні пройти експертне обстеження, і, в разі необхідності – капітальний ремонт. Сьогодні такого обстеження в місті потребують 136 підйомних механізмів.
З-поміж 136 луцьких ліфтів, які повинні пройти експертне обстеження, 79 вже цей термін давно прострочили, деякі з них ще у 2008-му. Заступник директора територіального управління Держгірпромнагляду по Волинській області Олександр Давидюк розповів, що це питання піднімалося ще на початку 2009 року.
Експертне обстеження не було своєчасно проведене через брак коштів. Адже ці роботи повинне оплачувати місто. А за словами фахівців, як правило, такі ліфти потребують капітального ремонту. Тому міська рада попросила про відстрочку на 6 місяців. Але й за цей час обстеження не провели.
«Машини смерті» у багатоповерхівках
Ліфти – об’єкти підвищеної небезпеки. Лише за останні півроку в українських ЗМІ було кілька повідомлень про нещасні випадки, пов’язані з ліфтами.
23 січня 2010 року ліфт насмерть розчавив 20-річну Яну, мешканку Запоріжжя. Молода жінка була на п’ятому місяці вагітності.
12 грудня 2009 року в Ужгороді подібна смерть спіткала ще одну молоду дівчину.
В листопаді минулого року в одному з одеських ліфтів загинув монтер – йому відірвало голову.
А місяць до того – 1 жовтня, у Вінниці в одному з багатоповерхових будинків зірвався ліфт. В результаті троє людей були важко травмовані.
Підлягають зупинці
Після того, як міська влада у 2009 році не спромоглася виділити кошти на експертну оцінку ліфтів, Держгірпромнагляд  попередив міську владу про те, що такі механізми потрібно зупинити.
Як повідомив Олександр Давидюк, другу відстрочку можна було отримати лише в Києві, у комітеті Держгірпромнагляду України.
«Міськрада склала графік обстеження. Він погоджений з нашим управлінням, з експертним центром, з міським департаментом ЖКГ та експлуатуючими організаціями. Комітет дозволив експлуатувати ці ліфти, але за умови, що графік не буде порушуватися», - розповів Давидюк.
За словами технічного експерта з експертизи ліфтів ДП «Волинський експертно-технічний центр» Михайла Ткачука, обстеження одного ліфта коштує близько 2 700 гривень. Більш того, воно повинне проводитися у декілька етапів.
«Спочатку наші спеціалісти з апаратурою перевіряють відповідність ліфта усім заводським параметрам. Потім, якщо необхідно, проводиться капітальний ремонт. І вже згодом проходить випробування і прийом виконаних робіт. Після цього наші експерти призначають час, коли має бути проведене наступне обстеження. Як правило, це через три-чотири роки. Адже ліфт вже не новий», - повідомив Ткачук.
За словами експерта, за день таким чином можна обстежити не більше двох ліфтів. Цього, втім, достатньо, аби виконувати графік.
Говорили, балакали…
Відповідно до складеного графіку, перші експертні обстеження повинні бути здійснені вже в лютому 2010 року. Михайло Ткачук розповів, що необхідний договір між експертно-технічним центром та міськрадою вже готовий. Втім, він буде діяти поки що умовно.
«Цей договір поки що не можна буде зареєструвати у казначействі. Адже фінансування повинне бути бюджетне. А договір реєструється під виділення коштів», - каже експерт.
В ідеалі експерти повинні почати обстеження лише після того, їм перерахують гроші з міського бюджету. Проте, Михайло Ткачук запевнив, що експерти почнуть роботу згідно графіку і навіть до надходження грошей.
Проте таке рішення експертно-технічного центру - «акт доброї волі». Ніхто не гарантує, що в будь-який момент перевірка не припиниться через неоплату з боку міськради.
Як повідомила директор департаменту фінансів та бюджету міської ради Лілія Єлова, про будь-які видатки на житлово-комунальне господарство говорити зарано. Держбюджет не прийнятий, а відтак і місто не має навіть уявлення, на які суми розраховувати при складанні бюджету Луцька.
«Зараз неможливо сказати, які суми будуть виділені не експертну оцінку ліфтів, на їх ремонти. Ми не можемо оперувати будь-якими цифрами», - розповіла Єлова.
А крайній хто?
«Заручниками ситуації» сьогодні, практично, стали підприємства, які обслуговують ліфти Луцька – «Волиньліфт» та «МЖК-ліфт». Фактично це вони взяли на себе відповідальність за безпечну роботу «прострочених» ліфтів. Вони ходять під сокирою, яка може впасти в будь-який момент і привести до непередбачуваних наслідків», - сказав Михайло Ткачук.
Щоправда, самі ці організації такої думки не поділяють. Заступник директора  підприємства «Волиньліфт» Василь Стафійчук, каже, що згідно з нормативними документами, якщо ліфти  не пройшли обстеження, а продовжують експлуатуватися, то відповідає за це не обслуговуюча організація.
«У документах чітко вказано, що відповідальність у такому разі несе роботодавець – чи то ЖКП, чи то департамент житлово-комунального господарства міськради», - запевняє Стафійчук, маючи на увазі під «роботодавцем» підприємство, що платить «Волиньліфту» за обслуговування механізмів.
Гроші в шахтах
Сьогодні на обслуговування одного ліфта передбачено в середньому 25 гривень на місяць. Власники квартир у багатоповерхівках платять за обслуговування підйомних механізмів з розрахунку 14 копійок за квадратний метр жилої площі. А «Волиньліфт», практично, підходить до збитковості.
«За нашими підрахунками потрібно на місяць хоча б 60 гривень на поточний ремонт одного ліфта. Та й зарплатня у ліфтерів мізерна: мінімальна – 262 гривні. Ми дуже дорожимо своїми фахівцями. Адже для того, щоб навчити досвідченого спеціаліста, потрібно не менше 9 років», - скаржиться заступник директора «Волиньліфту».
У підприємстві запевняють: вони вже давно провели усі необхідні розрахунки, підготували документи, аби збільшити плату за обслуговування ліфтів. Але поки що це питання не вирішене.
Директор департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради Іван Кубіцький розповів, що питання підвищення плати за експлуатацію ліфтів чиновники таки розглядали. Вже навіть рішення виконкому є. Та, в силу воно не вступило.
«Згідно закону тариф на обслуговування ліфтів може бути піднятий тільки разом з підняттям тарифів на утримання будинку. Окремо ці тарифи змінюватися не можуть», - каже чиновник.
Громадське обговорення нових тарифів житлового фонду розпочалося у Луцьку 10 лютого. Іван Кубіцький запевнив, що разом з тарифом за утримання будинку, підніметься й плата за ліфти. Щоправда, поки тривають громадські слухання, про конкретні суми говорити зарано.
Ремонт, модернізація чи заміна?
У 2009-му тендер на проведення капітальних ремонтів ліфтів виграло підприємство «Волиньліфт».
«Минулого року ми провели капітальний ремонт 27 ліфтів. На це було використано 484 тисячі гривень бюджетних коштів. Тобто, на один ліфт пішло близько 20 тисяч гривень. Але ж цього року ціни на запчастини зросли, та й експертної оцінки ще немає. Тому важко сказати, скільки зараз «потягне» капремонт одного ліфта», - каже заступник директора ПП «Волиньліфт» Василь Стафійчук.
Але, за його словами, ліпше було б провести модернізацію ліфтів, а не ремонт. Капремонту вистачає максимум на чотири роки. А далі знову все потрібно робити по-новому: проводити експертну оцінку, робити ремонт.
А модернізація – заміна більшості деталей та вузлів – продовжує термін експлуатації 18 років. Але, звісно це потребує більших затрат – близько 30 тисяч гривень на один ліфт.
Для того ж, щоб термін експлуатації ліфта продовжити на 25 років, потрібно його замінити. А в грудні 2009-го один новий ліфт коштував 268 тисяч гривень.
Щоб, бува, чого не сталося…
«Великий ступінь зношення ліфти отримали тоді, коли мешканці масово проводили реконструкцію квартир. Вивозили і завозили тони матеріалів. А пасажирський ліфт розрахований на ручну поклажу, якийсь чемоданчик, мішок картоплі чи цукру. А комерсанти, які привозили по півтонни будматеріалів, не дивилися на те, що ліфт розрахований максимум на 370 кілограм», - розповів фахівець ЕТЦ Михайло Ткачук.
Але, за словами експерта, не все ще так погано у Луцьку з ліфтами, як може здатися на перший погляд.
«На мою думку, ліфтове господарство в луцьку сьогодні у задовільному стані. Загрози аварій немає. Експлуатуючі організації виконують свої обов’язки, дотримуються усіх вимог експлуатації ліфтів», - вважає Ткачук.
За словами заступника директора «Волиньліфта» Василя Стафійчука, якщо є загроза аварії, монтери не дозволяють експлуатувати ліфт. Але, ліфти  все ж не в найкращому стані.
«На підставі того, що наші фахівці оцінюють візуально, можемо говорити, що чимало вузлів потребують заміни. За нашими даними найбільше повідомлень про несправність надходило до аварійної служби з будинків, де ліфти відпрацювали свій термін експлуатації. Там ідуть часті збої», - каже Стафійчук.
*     *      *
Отож, 100-відсоткової гарантії того, що з лучанин, який заходить в кабіну ліфта, вийде з неї живий і неушкоджений не дає ніхто. Хіба у «Волиньліфті» радять дотримуватися правил техніки безпеки. Це ж може зберегти їх життя і здоров’я.
«Якщо ліфт застряг між поверхами, у жодному разі пасажир не повинен самостійно відкривати двері ліфта. Він має дочекатися аварійної служби. Крім того, не можна ставити ногу між дверима кабіни та шахти», - каже Стафійчук.
Юлія Малєєва
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus