USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Лучанка три роки не виходила з квартири, а від ЖЕКу - лише відписки

29 Квітня 2016 17:19
Пенсіонерка, яка пересувається лише на інвалідному візку, не може самостійно вийти на вулицю чи заїхати до будинку, оскільки в під’їзді немає пандусу. Щоразу для того, аби жінці вийти на вулицю, потрібна чиясь допомога. Лише минулої неділі вона вперше за три роки вийшла на вулицю.

Лучанка Ніна Крам’юк (на фото) все своє життя пропрацювала вчителькою в ЗОШ № 16. На жаль, вийшовши на пенсію, вона має проблеми зі здоров’ям: жінка не може ходити. 76-річна пенсіонерка вже три роки не виходила зі своєї квартири. Донедавна у неї не було навіть інвалідного візка, але отримавши засіб пересування, це не вирішило проблеми: спуститися сходами з першого поверху – непосильне завдання.

Про це Інформаційному агентству Волинські Новини розповіла донька лучанки Інна Контіус.

З її слів, мама не може самостійно вийти на вулицю чи заїхати до будинку, оскільки в під’їзді немає пандусу. Щоразу для того, аби жінці вийти з квартири, потрібна чиясь допомога.

Вже декілька місяців родичі Ніни Климівни оббивають пороги місцевого ЖЕКу з проханням облаштувати відкидний дерев’яний пандус, аби можна було вивезти жінку на вулицю. Та щоразу отримують відписки.

«Останніх три роки вона не була на вулиці, хоча живе на першому поверсі, але цих 5 сходинок не дозволяють їй вийти на двір. Мама важить більше 120 кілограмів, а ще – нелегкий візок, тож винести її практично неможливо», - розповідає Інна.

Спершу, коли родичі звернулися в ЖКП з проханням допомогти, родичів Ніни Климівни попросили написати заяву та зібрати підписи сусідів, чи вони не проти влаштування пандусу, або з’їзду.
Власне, додає Інна, він потрібен не лише пенсіонерці: в під’їзді є чимало мам з малими дітками, яким складно спускати чи піднімати дитячий візок. Потім з ЖКП надійшов кошторис, в якому вказана вартість такої конструкції - 1115 гривень. Але комунальники не виконали робіт, як і не відповіді на заяву.
Зрештою, родичі звернулися до депутата від фракції УКРОП Юлії Дацюк, яка оголосила прохання облаштувати пандус в будинку №26А по проспекту Відродження у своєму депутатському запиті. Та у відповідь депутат отримала стандартну відмовку: грошей нема, а мешканці будинку ще й кошти ЖКП боргують.
До слова, Інна з чоловіком переїхала до Луцька з Криму, де мешкала 30 років до анексії. У зв’язку з подіями на півострові всі рахунки сім’ї – заблоковані. Родина виживає як може, продаючи останнє. І при всьому у Ніни Климівни немає заборгованості за комунальні послуги, оскільки квартплата – перший платіж, на який жінка витрачає скромну пенсію.

Лише нещодавно, завдяки допомозі першого заступника голови облради Олександра Пирожика, додає Інна, родині вдалося придбати інвалідний візок для матері. І на Вербну неділю, вперше за три роки, Ніна Климівна вийшла на вулицю. Але аби спустити, а згодом підняти жінку сходами – потрібні зусилля кількох дужих людей.
Цікаво, що Ніна Крам’юк і мати директора місцевого ЖКП, каже Інна, були колегами: працювали в одній школі.

«На жаль, його мами вже немає в живих, але моя мама – жива, і хочеться хоч трохи покращити якість її життя. Хоча б на той час, який їй залишився. Вона все прекрасно розуміє, досі кросворди розгадує, вірші запам’ятовує. Але ніяк не може вийти на вулицю», - розповідає жінка.

Останнє, що родичам сказали в ЖКП – знайти гроші в благодійників, або ж вчергове зібрати підписи в сусідів, що вони не проти, аби за спільні кошти облаштували пандус. Але ж, додає Інна, коли за ці гроші ЖКП ремонтує дах, то мешканців першого поверху ніхто не запитує, чи вони згідні, аби їх кошти на це використовувалися. Тому такі заяви від комунальників виглядають щонайменше дивними.

Під час 7 сесії Луцької міської ради 27 квітня депутат Юлія Дацюк вдруге озвучила свій запит, в якому просить міського голову зобов’язати відповідні органи встановити в під’їзді згаданого будинку дерев’яний відкидний пандус для безпечного транспортування інвалідного візка.

«Сьогодні, коли весь світ проводить активні реформи, щоб полегшити життя людей з обмеженими можливостями, ми отримуємо відписки про те, що в наших житлово-комунальних підприємствах немає коштів на встановлення дерев’яних пандусів», - додала депутат.
Депутати підтримали запит колеги. Тож родичі Ніни Климівни ще не втратили надії на те, що жінку можна буде безперешкодно вивезти на вулицю чи в медичний заклад. Але, є й побоювання, що знову ЖКП надішле чергову відписку.

«Ці 5 сходинок відділяють мою маму від цивілізації», - написала Інна Контіус під фото
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
А Показати IP 29 Квітня 2016 21:36
А де дочка три роки була? Якийсь брєд.
Анонім до А Показати IP 30 Квітня 2016 13:18
Думка колективу ЖБК №7 висловлена в їх діях та поступках. Бредом називаються ті відписки, які робить директор ЖБК №7 Гарбарчук Микола Миколайович. А питання треба ставити: не де була донька, а де були три роки соціальні та комунальні служби міста.
прпарапр Показати IP 30 Квітня 2016 09:20
Ну прям і невиходила Ніна Климівна з квартири. скрізь їздить.
В Показати IP 30 Квітня 2016 10:08
Ну так і невиходила три роки з квартири. А Що ж робила?
Лучанка Показати IP 30 Квітня 2016 14:04
На жаль, дії влади обмежуються відписками. Це не перший і не останній випадок. Для цього створений відповідний штат у міській владі, які тиражують нікому не потрібні відписки. Раніше щиро вірила, що з виконавчої гілки влади є хоч якийсь толк, що такі органи покликані допомогти, а не відписувати. Зараз переконана: скорочення на 70 % державного апарату на усіх рівнях призведе виключно до економії бюджетних коштів без жодних втрат для населення
ВАЛЕРІЙ Показати IP 1 Травня 2016 09:33
Цю владу, треба садити за невиконання своїх обов'зків!
Я Показати IP 1 Травня 2016 11:40
Основна думка цієї статті - це те, що людина не може вийти з власного дому самостійно. Сімейні стосунки не мають жодного відношення до цього питання. Дуже хочеться, щоб в нашому суспільстві і в нашій країні в цілому до людей з обмеженими можливостями ставилися так само, як у європейських країнах, до яких ми прагнемо приєднатись.
Людмила Показати IP 4 Травня 2016 21:55
Хіба має значення, хто саме ця жінка та її донька? Значення має лише те, що це ЛЮДИНА. І не доведи Боже комусь із нас опинитись у подібному становищі!! А ось ці п`ять сходинок, зокрема, можуть виявитись нашою перепусткою до цивилізованого світу. А індикатором стосунків влади (яку, до речі, найняли ми з вами) та народу вони , здається, стали уже наразі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus