USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Лучанка Тетяна Байда заслуговує на звання Почесного громадянина міста, - Олександр Лазорко *

30 Січня 2013 12:45
25 січня святкували іменини Тетяни. Одну з них – авторку 13 книг, патріотку, яка за ідею вільної, незалежної України 15-річною дівчинкою була засуджена радянською владою на 10 років таборів із конфіскацією майна(!), але не скорилася, була реабілітована, у 35 років закінчила медінститут - привітав із Днем ангела кандидат у депутати обласної ради по Луцькому виборчому округу №37 від партії «Удар» Олександр Лазорко.

Дорогу на третій поверх квартири сина, в якій мешкає Тетяна Байда, у під’їзді підказують вазони. Їх, доглянутих, чепурних, тут чимало. Пані Тетяна зустріла гостя ошатно вдягнена, усміхнена. У її блакитних очах - душевна теплота, якась особлива жіноча м’якість і щирість. З вигляду не скажеш, ця жінка відсиділа у таборах ГУЛАГу, важко працювала, рано стала вдовою. І зовсім не віриться, що восени їй виповниться 80 років.

Тетяна Байда написала і видала 13 книг. Це казки, романи та художньо-документальні повісті, в яких відтворено факти з національно-визвольної боротьби українського народу проти польських, німецьких і московських окупантів. Усі книги пронизані любов’ю до України, патріотизмом, гідністю, в них підносяться найвищі людські чесноти.
Тетяна Мусіївна запрошує гостя до скромної вітальні з портретами Шевченка у рушниках і Лесі Українки. На столі лежать її книги. Починається розмова, під час якої подекуди в обох на очі навертаються сльози.

Лазорко: - Так що ж було в отих Ваших віршах, пані Тетяно, за які Вас 15-річною дівчинкою засудили аж на 10 років таборів?!

Байда: - Слово – зброя. Мені слідчий казав: «Ты своими мерзопакостными стишками могла бы убить. Оружие - стреляет. Ну, сколько, там, может убить? Ну, сотню. А ты могла бы убить много душ».

Лазорко: - Дійсно, у Ваших книгах на першому місці любов до України, до українців. Вони правдиві, вчать нас бути гідними, чесними, працьовитими. Я думаю, відповідну кількість Ваших книг потрібно просто подарувати школам. Хай вивчають на позакласному читанні, на факультативах. Сьогодні, на жаль, згадки про українську національну свідомість потихеньку викреслюються з підручників, тому це потрібно зробити обов’язково.

Байда: - Ви знаєте, завжди, коли видається книжка, а всі мої книжки видавалися тільки на Волині, в основному, в обласній друкарні, то вони обов’язково розповсюджуються по районних бібліотеках. Але, на жаль, я думаю, чомусь так відчуваю, що моїх книжок не читають. Є мої дві книжки, які, я впевнена, що вони читабельні. Ось одна «Довго мовчали смереки», про яку мені навіть напередодні, місяць тому, з Києва зателефонував Шкляр (Василь Шкляр, автор історичного роману «Залишенець. Чорний ворон» - авт.) і сказав, що прочитав Вашу книгу «Довго мовчали смереки». Коли я зніму свій фільм про «Чорного ворона», то обов’язково порекомендую Вашу книжку - щоб зняли. Ще одна моя повість - «Біла хустка», яку приїхали з Києва і у книгарні забрали весь наклад.

Лазорко: - Ви пройшли такий нелегкий шлях. А чи хтось Вам допомагав?

Байда: - Ви знаєте, зовсім прості люди. Коли я повернулася з таборів, люди мені передали зошит моїх віршиків, які я писала ще до арешту і які я заховала під кроквою на даху. А в нас хата була під бляхою. Здирали ту бляху - тож конфіскація майна була. І ті майстри знайшли. І вони зберігали листівки. У в мене є навіть ті листівки, які розповсюджували тоді. До селян – щоб не вступали в колгоспи, до вчителів - щоб не змушували наших дітей в комсомол вступати, до військових – ми навіть в цих червоних казармах перекидали їм через паркани - щоб вони не стріляли в наших хлопців із лісу. Так що люди зберегли, не знаю навіть їхніх прізвищ. А щоб видатись, я не зверталась ніколи. У мене все лежало під підлогою у підвалі. І всі ці книжки видані уже при незалежній України, на мою пенсію. Бо в мене кредо життя: Усе від мене заберіть. Лише пречисту і нетлінну, Святу любов до України Не відбирайте, залишіть!

Лазорко: - Тетяно Мусіївно, а знаєте, я, як і Ви, жив у місті Надвірна Івано-Франківської області. Мав там прописку майже 10 років, працював, був депутатом Івано-Франківської обласної ради від партії «Батьківщина».

Байда: - От бачите, а я в Надвірній виходила заміж. Діти у мене хороші, виросли напівсиротами, бо чоловік скоро помер. Дуже хороші діти. Вони мені допомагають в усьому, розділяють мої погляди. Син такий же патріот, як і я. 28 січня рік тому я насмілилась перший раз вийти на сцену нашого будинку культури і зробила творчий вечір. Прочитала напам’ять, може, 20, може, 30 віршів. Бо я читати не можу, я мушу все знати з пам’яті. Уже сім років я ходжу в товариство сліпих – не бачу. Але писати навчилась навпомацки. Тепер я почала писати гуморески. Ось візьміть, прочитайте.

Тетяна Байда подала Олександрові Лазорку аркуш, і він вголос прочитав її нову гумореску про зеленку та політику, смішну і водночас серйозну. А потім господиня влаштувала частування смачними оладками з родзинками, які насмажила сама.

Дякуючи їй за гостинність, за щиру й теплу розмову, на прощання Олександр Лазорко сказав: «Спасибі, шановна Тетяно Мусіївно, за Ваші твори, пронизані національною свідомістю та любов’ю до України. Я горджуся тим, що такі люди живуть у нас в Луцьку. Мені здається, що позиція міської влади має бути повернута обличчям до таких людей, справжніх патріотів. І коли я чую про те, що оголошується конкурс на звання Почесного громадянина, то переконаний, що така патріотка як Тетяна Байда, як ніхто інший, має бути Почесним громадянином Луцька».

Автор тексту Наталка Зінченко
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus