USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лучани посвятили воду, квіти та мак

14 Серпня 2014 10:52
День семи мучеників Маковеїв, а у народі - Свято Маковія, або Медовий Спас, відзначили сьогодні, 14 серпня, й лучани.

Свято Маковія - одне з найпоетичніших і найшановніших в Україні.

Так, цього дня православні віряни святять воду, квіти і мак. Саме тому сьогодні вулиці обласного центру майорять так званими «маковейчиками» - букетами квітів, перев’язаних кольоровими стрічками. Як правило, у такий букетик вкладали чорнобривці, жоржини, айстри, гвоздики, барвінок, а також різні трави (які в народі називають зіллям, зіллячком): волошки, м'ята, чебрець, любисток, «петрові батоги», полин, деревій, будяк-пристрітник.

До букету додавали інколи й голівку невеличкого соняшника, і все це обв’язували червоною стрічкою. Голівки маку в’язали в окремий букет. До речі, дівки-чарівниці святили ще й мак-видюк (дикий мак). В народному знахарстві він вживається як засіб проти чародійства: вважалося, що цим маком треба обсипати дім, і тоді всі відьомські хитрощі зникнуть. Кожна квітка в букеті мала своє призначення. Так, м’ята мала оберігати сім’ю від усякої напасті й додавати здоров’я, ласкавці – щоб у родині була ласка, злагода та щирість, сонях уособлювався з небесним світилом, щоб воно було завжди ласкавим і милосердним для людей, тварин та рослин. Після освячення букет квітів та голівки маку кладуть за образи і зберігають до весни. Весною мак розсівали по городу, а засушені квіти на Благовіщення вплітали дівчатам у волосся – «щоб не випадало». Обрядовою їжею цього дня є «шуліки». Готують їх так: печуть коржі, ламають на дрібні шматочки і заливають медом з розтертим маком. Ця їжа смачна, її залюбки їдять діти. Всі чоловіки повинні були з’являтися на це свято в козацькому одязі. Свято Маковея у народі мало ще декілька назв: Перший Спас, Спас на воді, Медовий спас. Цього дня хворі на пропасницю купалися в річці, бо вода на свято Маковея вважалася цілющою. У Перший Спас починається Успенський піст, він триває два тижні. У народі кажуть, що Перший Спас – це проводи літа. Цього дня починають відлітати ластівки. Ластівка весну починає і осінь накликає.

До слова, цього дня церква вшановує святих мучеників Маковеїв і їхню матір Соломію, які загинули за віру у Христа. Саме з медового, або водяного спасу починається Успенський піст – «спасівка». Піст триває два тижні. Цей піст не такий суворий, як Великий, але суворіший, ніж Петрів і Різдвяний пости.

Для того, аби придбати святковий букетик, лучанам доведеться викласти выд 8 до 15 гривень, в залежності від величини «маковейчика» та його наповнення.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Прикольно Показати IP 14 Серпня 2014 12:11
Попи роблять шоу, а 9 з 10 "прихожан" навіть не знають що вони роблять, зазвичають кажуть - бо так треба, бо то ж спаса!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus