USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Лучани, створивши ОСББ, приводять до ладу аварійний будинок

3 Серпня 2016 17:17
Обдерті шпалери та грибок на стінах – саме в таких умовах змушена жити лучанка Галина Смолякова після того, як затопило її квартиру. У січні цього року через гідроудар розбився бачок, який постачав гарячу воду. Три куби рідини вилилося просто у помешкання жінки, яке вона сушить і дотепер.

Пані Галина живе сама. Жінка не в змозі самостійно зробити ремонт, тож по допомогу вона звернулася до ЖКГ. Проте впорядкувати житло після потопу комунальники їй не допомогли.

Про це йдеться у повідомленні Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».
Будинок на вулиці Цукровій, 2, що в Луцьку, де, власне, і мешкає Галина Смолякова, зараз в аварійному стані. Тут проживає 28 людей. Будівля перебувала на балансі ЖКГ. Натомість місцеві вже навіть не можуть пригадати, коли востаннє тут проводили технічні роботи.
«Підіть подивіться, який у нас під’їзд… Усі, як заходять, думають, що то якийсь терорист щось підірвав», – бідкається Галина Смолякова.

Від вологи тут виступив грибок, зі стін та стелі обвалюється штукатурка. Покрівлю не змінювали ще з моменту будівництва. У людей, які живуть на другому поверсі, кілька років просто з горища текла вода. Від цього у квартирах почорніли стелі. Проте голова ОСББ Людмила Губій каже, що коли ЖКГ передало будинок на баланс ОСББ, то в паперах значилося, що він в ідеальному стані.
Ще одна мешканка Юлія Юзвик, яка купила квартиру в цьому будинку півроку тому, лише коли переселилася, зрозуміла, що потрапила в халепу.

«Квартира мені сподобалася, на дах я не лазила, не дивилася, на під’їзд спочатку уваги не звернула, а вже потім, як почала жити, побачила всі проблеми», – ділиться Юлія.Мешканці зрозуміли, що допомоги від ЖКГ не дочекаються, тому вирішили створити ОСББ. Ініціативна група звернулася в Офіс розвитку кварталу Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Працівники Офісу ініціативну групу підтримали, провели відповідне навчання зі створення ОСББ, розповіли мешканцям про переваги та пояснили, яким чином можна розв’язати проблеми їхнього будинку, створивши об’єднання.
«Ми зорієнтували ініціативну групу, яким чином можна залучити кошти з додаткових джерел фінансування. Завдяки цьому об’єднання взяло участь у програмі підтримки ОСББ в Луцьку та залучило 70% від вартості даху з міського бюджету. 45 тисяч гривень зібрали мешканці, 15 тисяч об’єднанню дав Фонд», – розповів менеджер Офісу розвитку кварталу Андрій Костенко.

Уже два тижні тут кипить робота – майстри стелять нове покриття. Це лише перші зміни, які відбулися у будинку на Цукровій, 2. Після облаштування покрівлі ініціативна громада планує зробити тут ремонт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Анонім Показати IP 3 Серпня 2016 18:01
міськрада буде давати кожному будинку за просто так 70% необхідних коштів? 70% в даному випадку це 140 тис.грн помножимо на ну хоча б 1000 будинків які виявлять бажання створити осбб, в підсумку виходить 140 млн.грн - і це тільки витрати на роботи по ремонту невеликого даху. а ще потрібно в кожному будинку зробити капітальний ремонт будівель, так як більшість житлового фонду експлуатується більше як 30 років, зробити ремонт або і повністю замінити інженерні комунікації - а це все буде в рази дорожче До прикладу бюджет міста Луцька на 2016 рік - 1379,029 млн.грн, і не важко здогадатись що всі гроші з цього бюджету розписані, і дарувати їх за просто так ніхто не буде. А цей поодинокий випадок - це така собі PR акція. головна ціль цього дійства показати людям , як же ж добре в осбб буде: це ж не треба буде ні державі, ні місцевій владі вкладати кошти в ремонт будівель, можна передати під шумок без будь яких капітальних ремонтів старі будинки людям, і під загрозою руйнування будівель або явного погіршення умов проживання мешканців змусити цих же ж людей брати величезні суми кредитів, які ті потім будуть вертати десятки років. створення осбб вигідно лише у нових будинках, за умови самоокупності, накопичення коштів на рахунках, і обов'язкової заборони на кредитування, і тільки за умови жорсткого контролю над розпорядником коштів (головою осбб), з обов'язковим узгодженням і дозволом на проведення будь яких фінансових операцій з 100% усіх квартировласників будинку, без цих умов це буде елементарне шахрайство в старих будинках створення осбб вигідно лише владі і банкам, а мешканцям це взагалі не вигідно, для мешканців це будуть постійні кредити на довгі десятиліття, а поодинокі PR акції лише вводять людей в оману, і люди як завжди не аналізуючи вірять
Лучанка до Анонім Показати IP 3 Серпня 2016 23:50
підписуюсь під кожним реченням! Але ще хочу додати - а за пільгові категорії хто буде доплачувати?!нам пропонували створити ОСББ, але на це питання відповіді мені не дали - сказали, що я з тих, хто завжди проти. Але я не проти - просто вмію рахувати гроші, бо їх важко заробити.. В старих будинках ОСББ - це ЛО-ХОТ-РОН!!!
321 до Лучанка Показати IP 4 Серпня 2016 13:32
От через таких стогнучих "аналітиків" ми в лайні і з обдертими стінами. Все треба робити самим, а не надіятися на ЖЕКи, мерів, державу чи ще когось. Якщо впаде криша, то ЖЕК не відремонтує ( приклад даний в статті). Якщо на ремонт треба 200 тис., то треба заробити і відремонтувати, а не нити. Повністю підтримую людей, які за це взялися. Ми теж кілька років тому переживали як буде, бо будинок старий. Але нічого живі, і ремонти робимо помаленьку, які ЖЕК не робив попередні 30 років.
МЕР до Анонім Показати IP 4 Серпня 2016 11:22
Юлдашев ти?
Водовоз Показати IP 3 Серпня 2016 20:13
Реально разводят!Помните как мама в детстве говорила(никогда не играй в азартные игры с государством)!!!
1234 Показати IP 3 Серпня 2016 23:08
Кошторис точно ЗАВИЩЕНИЙ!!! для одкатів....
КУМ Показати IP 4 Серпня 2016 07:52
Шановні,а ви взагалі читаєте закони,постанови інші нормативні акти.Навіщо писати дурниці.Всі будинки до 1 вересня передаються на баланс мешканців (пост.301) і згідно Закону ніякі ремонти робити не будуть.Ви власники і управляйте як хочете.А ні,то міськрада вам призначить.Буде ЖЕК-ЛТД,і за уттримання ціна зросте,можливо і в рази.Ось і вся картина маслом.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus