USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лучани вшанували того, хто міг відвернути війну на сході

24 Грудня 2014 13:46
Урочисте покладання квітів, приурочене до 77 річниці від дня народження провідника національно-демократичного визвольного руху, політв’язня СРСР, дисидента, депутата Верховної Ради України В’ячеслава Чорновола відбулось сьогодні, 24 грудня.

ЧИТАТИ ЩЕ: СПРАВУ В.ЧОРНОВОЛА РОЗСЛІДУВАТИМУТЬ ЯК «ЗАМАХ НА ДЕРЖАВНОГО ДІЯЧА»

«Він був простим чоловіком, не цурався важкої праці. Ви знаєте, якби його в той час все-таки обрали президентом, Україна була б зараз зовсім іншою – процвітаючою і європейською державою», - згадує В’ячеслава Максимовича член братства ОУН УПА імені Клима Савури Анастасія Грабовська.
Жінка розповідає, що Чорновіл, людина непростої вдачі, ніколи не зраджував своїм принципам і поглядам, навіть коли став політв’язнем. Йому довелось працювати і відстоювати інтереси вільної і незалежної України в непростий час, коли комуністи і вчорашні партійні функціонери намагались повернутись до влади під масками демократів.

Пані Анастасія впевнена, що саме тому незламного і небезпечного для тодішньої опозиції Чорновола і вирішили вбити:

«Вони (опозиція – авт.) доклали всіх зусиль для того, щоб фізично знищити Чорновола. На жаль, сьогодні немає такої людини, яка його замінила б. Того, за ким пішли би люди так, як за ним».

Звернулась до присутніх і начальник відділу зв’язків з громадськістю Олена Макарова.
Начальник відділу зв’язків з громадськістю Олена Макарова
Начальник відділу зв’язків з громадськістю Олена Макарова
Як зазначала посадовець, міський голова Микола Романюк не зміг бути присутнім на урочистому дійстві, оскільки сьогодні триває чергова сесія Луцької міськради.

Від представників обласної влади завітав перший заступник голови ОДА Сергій Кудрявцев, оскільки голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик нині перебуває у відрядженні.
Перший заступник голови ОДА Сергій Кудрявцев
Перший заступник голови ОДА Сергій Кудрявцев
Як зазначив екс-голова Волинської крайової організації «Народний рух України», провідником якої був В’ячеслав Чорновіл, Володимир Банада, саме він був одним з ініціаторів проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року, Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року, а також ідей євроінтеграції України:

«Він (В’ячеслав Чорновіл – авт.) чи не перший почав говорити про євроінтеграцію України і вважав, що майбутнє країни має бути європейським. Не втомлювався повторювати про те, що Росія, яка сотні років є нашим сусідом, не терпітиме нашої незалежності та ненавидітиме нас».
Зі слів голови волинського «Народного Руху України», Чорновіл був з тих людей, хто міг попередити війну на сході. Мовляв, саме він один з перших проголосив гасло: «Вперед на схід!». Адже В’ячеслав Максимович розумів, що потрібно бути єдиними з українцями зі східних регіонів України, не дивлячись на те, що далеко не всі були перейняті національною ідеєю.

Сам же Володимир Банада, який очолював НРУ на Волині з 1999 року з сумом констатує той факт, що сьогодні партія втратила той вплив та популярність, яку мала раніше. А самого Володимира В’ячеславовича рік тому звинувачували у рейдерському захопленні приміщення партійного осередку, яке членам партій довелось «брати штурмом».

Нагадаємо, сьогодні, 24 грудня, в день народження колишнього лідера «Народного руху» В’ячеслава Чорновола, його соратники прийшли під будівлю Генеральної прокуратури — вимагати прозорого розслідування справи щодо загибелі В'ячеслава Чорновола і доведення її до логічного завершення.

До слова, у Луцьку в читальному залі центральної бібліотеки для дорослих( Декабристів, 25) розміщено перегляд літератури « Борець за національну гідність».

Всі охочі можуть ознайомитись з літературою про Чорновола,спогадами сучасників, біографічними матеріалами, а також з повним зібранням творів політика у 10 томах.

Довідково:

В'ячесла́в Макси́мович Чорнові́л (*24 грудня 1937 с. Єрки Черкаської області — †25 березня 1999, Бориспіль Київської області) — український політик, публіцист, літературний критик, діяч руху опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народу, політичний в'язень СРСР. Провідник українського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-х — 90-х років; Герой України (2000, посмертно). Лауреат Міжнародної журналістської премії ім. Ніколаса Томаліна (1975).

Ініціатор проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 р. та Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 р.

Кандидат у Президенти України на виборах 1991 р (2 місце, 7 420 727 голосів або 23,27%). З 1992 р. і до смерті — голова Народного Руху України. З жовтня 1991 — Гетьман українського козацтва. З 1995 року член української делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи.

25 березня 1999 року В'ячеслав Чорновіл загинув за нез'ясованих обставин в автокатастрофі на шосе під Борисполем. Трагедія сталася на 5-му кілометрі автотраси Бориспіль—Золотоноша. Автомобіль Чорновола врізався в «КамАЗ» з причепом, який розвертався посеред шосе. В. Чорновіл і його водій Євген Павлов загинули на місці, прес-секретар лідера НРУ Дмитро Понамарчук був госпіталізований з важкими травмами. Самі обставини дуже загадкові: видимість в той день була нормальна, отже водій Чорновола повинен був побачити вантажівку, що стояла посеред дороги.

Вже наступного ранку, не дочекавшись висновків експертів, керівник МВС Юрій Кравченко заявив, що це — нещасний випадок, і іншої версії слідство не розглядатиме. Перший свідок трагедії — один з лідерів Руху, майбутній кандидат у Президенти Геннадій Удовенко чомусь теж не зміг надати чіткої картини побаченого ним — лише наголошував на нещасному випадку.
Голова Молодіжного Українського Народного Руху Волині Дмитро Климук
Голова Молодіжного Українського Народного Руху Волині Дмитро Климук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
месник Показати IP 24 Грудня 2014 16:14
А чого міліція на фото прекриваэ ....?
Ісса ндойє Показати IP 24 Грудня 2014 23:59
Якщоб в бабусі виріс х.... то вона була б дідусем ....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus