USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Лучани долучаться до енергозбереження через кредити у банках?

11 Грудня 2008 15:26
У Луцьку розпочне діяли програма щодо відшкодування відсотків по кредитах для фізичних осіб на впровадження енергозберігаючих заходів. Вона розрахована на 2009-2001 роки. Про це йшлося під час засідання Луцького міськвиконкому, – інформує 11 грудня репортер «Волинських Новин».
Завдяки цій програмі передбачається зменшити енергоспоживання і стимулювати мешканців обласного центру Волині, які долучаться до неї. Зокрема мерія може компенсувати відсотки (до 20%) банківського кредиту, який громадянин отримає на встановлення чи реконструкцію систем опалення. Зрозуміло, що ці заходи мають носити енергозберігаючий характер.
Однак доцільність компенсації визначить спеціальна комісія, яка з’ясує ефективність реконструкції. Така реконструкція має проводитися не в окремій квартирі, а в цілому будинку. Проте може виникнути проблема, коли хтось із мешканців будинку буде проти таких змін.
Ця питання викликало широке обговорення у членів виконкому. Адже постало питання, із ким має укладати договір банк. Тим паче, що банки наразі неохоче надають кредити. До того ж укласти догорів із ОСББ складно, адже в них нема майна для застави.
Начальник відділу з енергозбереження департаменту економіки Луцької міської ради Тарас Яковлев зазначив, що банківські установи мають укладати договори із органами місцевого самоврядування. Також він розповів, що один будинок, мешканці якого прагнуть реконструювати систему опалення, уже є.
Важливими проблемами стали питання окупності таких витрат і величини коштів, витрачених на них. Наприклад, у шістсот тисяч гривень обійдеться реконструкція системи опалення 32-квартирного будинку. Пан Яковлев зазначив, що термін окупності є дуже великим, але згодом мешканці будинку платитимуть за тепло удвічі менше. Щодо витрат однієї сімї у межах програми, то вони становитимуть 15-20 тисяч гривень.
«За два роки і двадцять днів будь-які енергозберігаючі технології окупляться за тиждень. Тому що всі відчують, що палити газом – це розкіш. А що до банківського фактору – то він мине найшвидше», – переконаний Луцький міський голова Богдан Шиба.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus