USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лучани «вартували» разом із великими пращурами. ФОТО

19 Травня 2013 12:33
Культурно - мистецька акція «Ніч музеїв» під гаслом «Ніч на варті з Великими» відбулася у Луцькому замку за підтримки благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк».

«Цієї ночі у кожному європейському музеї відчиняються двері, і там створюються різноманітні експозиції, покази мод, концерти, карнавали, в усіх музеях, художніх, історичних, природничих», - розповіла завідувач Художнього музею Зоя Навроцька. Подібні заходи мають на меті створити новий формат інтелектуального дозвілля.



В Україні до свята приєднались нещодавно. «Ніч музеїв» - це не просто концерт чи огляд експозиції вночі, - це дійство, яке спонукає глядачів до розвитку та переживань. Цього разу дійство відбувалося під гаслом «Ніч на варті з Великими».



Щодо фінансової підтримки заходу, завідувач Художнього музею розповіла: «Багато людей долучилося до цього свята, тому що на нього потрібні значні кошти. Музей має багато друзів, дехто з них сьогодні цілий день працював з нами. Фінансово нас підтримали Управління культури ОДА, міська рада та міський голова, а також благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці - Новий Луцьк». Сьогоднішнє свято демонструє те, що українці вміють організовуватися та підтримувати один одного».

Гості дійства мали змогу побачити герби видатних пращурів: Данила Галицького, Івана Виговського, князів Радзивіл, Костянтина Острозького, князів Ружинських та послухати розповідь Петра Троневича про цих особистостей.



Учасники акції спустилися у церкву Івана Богослова, де вдруге за останні 600 років пригадували луцького князя Дмитра Любарта. Усі гості дійства під час молебну отримали свічки. У молебні брали участь музиканти гурту «Хорея Козацька», а також представники духовенства.





Заступник голови правління благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці — Новий Луцьк» Ірина Констанкевич зауважила: «Сьогодні ми святкуємо день Європи. І те, що відбувається у замку, це зразок того, якими мають бути поцінування власного. Для того, щоб органічно почуватися в Європі, потрібно шанувати своє».

Гостей дійства розважав гурт «Хорея Козацька». Музиканти виконували пісні 15-20 століть - як найдавніші із записаних творів, так і пісні на вірші Степана Руданського та Івана Багряного. «Хорея Козацька» використовує рідкісні архаїчні інструменти, які годі знайти в інших виконавців. Зокрема традиційну українську ліру один з учасників гурту сконструював самотужки. Просто неба виконували «героїчну» частину концертної програми, переважно присвячену визвольним війнам українців. Деякі композиції глядачі слухали стоячи, як урочисті гімни давніх козацьких часів.




Після виступу учасників дійства запросили на частування біля входу до Художнього музею. За святковим столом Тарас Компаніченко навчав присутніх виконувати «кубанську версію» пісні «Садок вишневий коло хати».

Другу частину виступу, ліричну, музиканти виконували у В’їзній вежі замку.





Після закінчення виступу Тарас Компаніченко провів майстер-клас автентичних танців. І хоча година була пізня, втома не могла здолати гостей дійства, які залюбки освоювали елементи танців «Журавель», «Козачок» та інших.






Після енергійних танців усі охочі мали змогу поспілкуватися з музикантами гурту під час вечері просто неба при світлі каганців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
лучанка Показати IP 19 Травня 2013 12:57
все було супер,побажання фонду частіше проводити такі культурно- мистецькі акції,а Лучанам активніше відвідувати такі заходи,а не витрачати свій час на перегляд недолугих сералів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus