USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Луцьк буденний: вулиця Арцеулова

8 Жовтня 2014 19:00
Внутрішньоквартальна житлова вулиця між вулицями Гулака-Артемовського, Коновальця та Привокзальною завдячує назвою авіаційним сторінкам історії Луцька.

В Луцьку, як у місті, авіаційна історія якого налічує майже 100 років, є чимало вулиць, названих на честь відомих авіаторів. Про ці вулиці розповідає Організація Волинських Авіалюбителів «ОВАЛ».

Вулиця названа на честь військового льотчика Костянтина Костянтиновича Арцеулова, який 24-го вересня 1916 року вперше в історії світової авіації вивів літак зі штопора, і певний період біографії якого пов'язаний із Луцьком, де він в серпні 1916 року проходив службу у 8-му Авіаційному Загоні Винищувачів Царської Армії Російської Імперії, який базувався на Луцькому військовому аеродромі і в складі якого він збив 18 ворожих літаків.

Варто зазначити, що Костянтин Арцеулов - онук відомого російського художника Івана Айвазовського.

Будівництво на вулиці Арцеулова розпочато у 1960-их роках, тривало у 1980-их, а нещодавно тут виникло декілька багатоповерхівок-новобудов. В окрему вулицю виділена у 1989 році.



Вздовж вулиці розташовані два військові об'єкти, які мають безпосереднє відношення до авіації.

Перший - це військове містечко 806-го бомбардувального авіаційного полку, що впродовж 56 років дислокувався на Луцькому військовому аеродромі. Містечко нині занедбане, а колись там були розташовані офіцерські гуртожитки, солдатські казарми, їдальні наземного і льотного особового складу, льотний тренажер, штаб полку, медпункт, спортивний майданчик, навчальні будівлі, плац, склади і т. п.

Другий - це військове містечко Луцького Прикордонного Загону, в якому за часів СРСР дислокувався штаб 37-ї ракетної дивізії Ракетних Військ Стратегічного Призначення. Самі ракетні бази були розташовані на Волині в селі Сокиричі Ківерцівського району (нині на території бази розташована середня школа міліції) і селі Мовчанів Локачинського району. Нині на території цього військового містечка розташований Волинський Обласний Ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Також на території цього військового містечка розташована одна з авіаційних пам'яток Луцька - літак-винищувач МіГ-17, який дуже добре видно з вулиці Арцеулова.

На вулиці Гулака-Артемовського, що іде паралельно вулиці Арцеулова, розташований пам'ятник Арцеулову у вигляді стели з меморіальною дошкою, обвитої металевою стрічкою, що символізує штопор. Наразі пам'ятник понівечений місцевими вандалами - меморіальна дошка зірвана, а стрічка напіврозплетена.

Ще один пам'ятник Арцеулову планується встановити на майдані Президента Грушевського біля зупинки на початку вулиці Стрілецької. Зараз на місці, де планується встановити цей пам'ятник, знаходиться меморіальний камінь з відповідним написом.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 26
ввс Показати IP 8 Жовтня 2014 19:22
Розвалили мощнейшу інфраструктуру військової частини, продали землю бізнесменам. Тепер коли іде війна і нема чим воювати ви як придуркуваті радієте, що Луцьк розстроюється? Ідіоти. Більше слів немає.
ех до ввс Показати IP 8 Жовтня 2014 19:49
Там ще дещо осталось, була б політична воля..та літаки нові ..сушки вже застаріли...Але де ділись..Згадаю 70 роки..польоти кожен день.ще 7Б, потім 17м..тоді 24. всіх модифікацій..вертольоти . грузовички АН-12,ІЛ-76..колись повезло і АН-22 бачив.ну і міги всіх типів залітали..хіба що 29 тоді не бачив..було..
Анатолій до ввс Показати IP 9 Жовтня 2014 10:56
Ця сторінка - реклама житла, що будує Луцьксантехмонтаж))
Анатолій Показати IP 8 Жовтня 2014 19:30
Згідний!!! В нас була потужна авіаційна дивізія в Луцьку в складі ВПС ПрикВО. Треба віддати наш аеродром НАТО))
Анонім до Анатолій Показати IP 8 Жовтня 2014 20:10
Нічого нікому не варто віддавати - то є наша земля і нам її захищати. Мені здається, що із сьогоднішніх уроків АТО влада та і кожен з нас виніс правильний висновок, що покладатися варто на власні сили
Анатолій до Анонім Показати IP 8 Жовтня 2014 21:14
А якщо не віддамо - самі все розвалимо, розграбуємо, більше нічого ми не можемо - 23 роки це доказали
Лучанка Показати IP 8 Жовтня 2014 19:31
Показали би краще не дитячий майданчик, а дороги у дворі де він знаходиться. Це просто жах. Депутат міської Ради Ігор Поліщук (за сумісництвом юрист фонду "Новий Луцьк") коли балатувався у депутати багато наобіцяв. У тому числі й дороги відремонтувати. Напевно, нам жителям вул. Ацеулова та Гулака-Артемовського, прийдеться чекати нових виборів. Тільки питання: чи цей депутат, як доречі і його попередник, тут отримають підтримку.
ДДП Показати IP 8 Жовтня 2014 19:55
Складається враження,що Украіна на протязі довгих років не мала своїх яскраво виражених особистостей.Та МАЛА!!! Перестаньте вкінці-кінців вихваляти ,прославляти,(а краще обсирайте) воргів-кацапів.Читайте вже написану справедливу істрію(матеріалу більш ніж достатньо) і не будьте підніжками і гряззю москви!
Не істери до ДДП Показати IP 8 Жовтня 2014 20:42
льотчик Кожедуб,космонавт Попович тобі не до вподоби..генсек Хрущов..хохляра . наш якби не маскувався.ті Горбі..суки то син..але це жарти люди відомі??? Безумовно. не треба бути обмеженою..не за національність відомий Амосов. чи Патон. чи Сікорський...Люди внесли свій внесок в світову науку. історію чи техніку.Кожедуб для мене Герой з дитинства, як і мій дід рядовий похований в братській могилі в Польщі..І як другий дід. воїн УПА визнаний хіба що Воркутою.А цей льотчик вніс внесок в розвиток світової авіації, як і Нестеров..національність тут ні до чого..Воєнне містечко льотчиків.певна символіка.хоч і колишніх..а може і майбутніх..по російській-не рубите с горяча..
ДДП до Не істери Показати IP 8 Жовтня 2014 21:46
Хрущов, по перше був першим,а не генеральним,а по друге Хрущов не хохляра.а курський соловей.Ну,а як могли українські зірки засвічуватись,якщо Україна з часів відколи Богдан підписав контракт з царем Олексієм і поки не розвалилась імперія знаходилась під окупацією кацапів? А Сосо джугашвілі взагалі перестарався.Наших ешелонами в Заполярь'є,а мордвою і іншою шваллю заселив весь Південний схід України. І сьогодні результат наяву. от така брат наша Історія.
не сердись до ДДП Показати IP 8 Жовтня 2014 22:02
Та знаю, брат я ту історію.і ненавиджу ту смердючу імперію і є за що..від зруйнованої Січі до моїх дідів. рубавших вугілля в Воркуті і бабць ліс валивших в Красноярську..і вимерший та заселений чужими Донбас..наш український..і серце болить за наших молодих хлопці..і хоронить доводилось..тут біля Собору..Але цей льотчик просто фанат неба..а небо одне на всіх..Дуже люблю авіацію..та і ми повинні бути краще їх..
ДДП до не сердись Показати IP 8 Жовтня 2014 22:27
Я ні накого не серджусь.Я є націоналіст за духом,а націоналізм це любов до НАЦІЇ,яка перетворюється в патріотизм,а якщо потрібно то і до самопожертви.Тому-то в Декалозі націоналіста першим пунктом записано:"Здобудеш Українську державу або згинеш в боротьбі за неї"СВЯТІ СЛОВА!,якими потрібно ЖИТИ.А Арцеулов льотчик царської Росії і нема чого ним пишатись.Ти любиш авіацію,а я їй віддав понад двадцять років,тільки я не льотчик,а технар.А кацап,який-би він не був в нього, в його угро-фінських генах закладена ненависть до інших,а особливо до нас українців.Брехлива совєцька політика і неправдиво написана історія,заклали в їхній пропитий мозок,що вони повинні бути вищими за інші нації.Але з погляду на геополітику,яка відбувається сьогодні піпець їм підкрадається "мєдлєнно но увєрєнно". Путін на правильному шляху.
Лучанка до ДДП Показати IP 9 Жовтня 2014 09:45
На прикладі, ВАшої промови, ДДП, можна якраз доводити, що наш сучасний патріотизм у багатьох побудований на ненависті до Росії і все. Але ж не потрібно патріотизм прирівнювати до ненависті. Особисто мені дуже не подобається Україна, яка переповнена злобою. Що можна побудовати, бризкаючи отруйною слиною? Ненависть зруйнує українську націю. Потрібно любити свій народ, свою землю, але якісь розумні межі мають бути. Може краще не забороняти, а просто створювати, будувати СВОЄ, краще за те, що робили у радянські часи? Може краще відремонтувати міст, побудований у радянські часи, а не просто розфарбовувати його у жовто-блакитні кольори і пишатися тим, що ми такі великі патріоти? "Весь мир насилья мы разрушим до основанья..." ми вже проходили. А що потім? Що було потім? Може потрібно з історії висновки якісь робити нарешті?
ДДП до Лучанка Показати IP 9 Жовтня 2014 10:39
Шановна пані Лучанко.З Вашого коментара прослідковується і плач Ярославни,і туга за рідним краєм,в якому потрібно будувати СВОЄ.Але,щоб побудувати щось НОВЕ,потрібно розвалити СТАРЕ,бо зі старого діда кавалер не вийде.Так само і тут .Потрібно відмитись від кацапської грязі,щоб нарешті потрапити в КНЯЗІ.Не потрібно їх шкодувати,бо нема за що.Пошукайте по Інтернету на їхніх сайтах,якої вони думки про нас,вже після неоголошеної війни,яку вони ведуть на Донбасі.Я думаю,що думка у Вас зміниться. А патріотизм в українця має бути у к р а ї н с ь к и й,бо справжній українець безмежно любить свою БАТЬКІВЩИНУ-УКРАЇНУ.
Лучанка до ДДП Показати IP 10 Жовтня 2014 09:41
Потрібно відмитися, насамперед, від своєї грязюки, а не від "кацапської". Де тут ті комуняки і москалі в такій кількості , щоб списувати на їх провину всю ту грязюку, в якій ми живемо? Може досить? Може потрібно уважніше на себе подивитися, а не бігати споконвіку за ворогами? Патріотизм, ще раз підкреслюю, має бути побудований на любові до своєї Батьківщини, а не на ненавісті до когось, як це робиться у нас зараз. А Ви такою ненавистю просто перенасичені. А що занадто - не не є здраво!
Sieger до ДДП Показати IP 10 Жовтня 2014 20:30
Правильно казали льотчики 806-го БАП: технота є технота - комплекс неповноцінності в людей, яких з різних причин не взяли в льотне училище. Вас виховала радянська система, Ви вчились в авіаційному технічному училищі, давали присягу на вірність РАДЯНСЬКОМУ народу, держава ( СРСР ) надала Вам як офіцеру пільги, квартиру, велику у порівнянні з цивільними зарплатню. І Ви ще щось тут дзявкаєте, пане українець? Невдячна свиня Ви, а не українець.
WWW Показати IP 8 Жовтня 2014 22:08
На фото гарно пiдкреслюється дисонанс мiж старими будинками та новобудовами, автор молодець :)
Дядько Філ Показати IP 8 Жовтня 2014 23:03
І у такій маленькій вулиці можна знайти щось цікаве...
Лучанка Показати IP 9 Жовтня 2014 08:38
Нічого в цій вулиці гарного не має.Старі будинки татрішки новіші побудовані за тим ж солдепівським сценарієм.
Проффєсор Показати IP 9 Жовтня 2014 09:58
Шо за кадри, шо за баланс білого, усе жовте, синє, червоне, кадровка не кадровка, а зйомка не зйомка, усе засвітло і затемно, о ужас а не фото, хто накурений, фотограф накурений, але то вже все-одно і цікава стаття.
Лучанин до Проффєсор Показати IP 9 Жовтня 2014 10:00
Та ну, баланс, все тут нормально, АТО кожен дурень бере фотика в руки і думає що професіонал, ще й поради дає. Автору статті дякую, все чудово!!!
Лучанка до Лучанин Показати IP 10 Жовтня 2014 09:44
Не все нормально. Навіть непрофесіональну кидається в око "заваленість" будинків на фото, відсутність кадрування. Це ж ази фотографії...
Чесний Показати IP 9 Жовтня 2014 12:16
ддп- ты дебилоид. а не националист
Віктор Показати IP 9 Жовтня 2014 14:54
Молодець Чорнуха - гарно розбудував мікрорайон.І людям комфортне житло побудував.І далі будує.Будівельник який ніколи своїх Замовників не підвів!Беріть приклад як треба будувати!!!!
Жительница с ул.Арце Показати IP 15 Травня 2020 10:22
Все фото старые (2014г.) и в перемежку. Люди сами стараются что-то улучшить, украшаю придомовые участки грядками цветов. Правда в 2019 году за домом № 3 сделали тратуар, а за домом № 1 ходите по "стежци" не хватило ума продолжить тратуар или денег не хватило... И ВСЁ !!! Вот такая у нас помощь, а где площадки для подростков, нет. Из песочниц уже выросли, а так как Бог даст...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus