USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Луцьк буденний. Вулиця Руська

14 Березня 2016 18:45
Вулиця Руська – одна з малопомітних вуличок в історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк». На місцевості вона починається завулком від Данила Галицького, вузьким проходом виходить на Караїмську і від перетину з нею йде в напрямку Стиру в тупик. Хоча нумерація будинків починається тільки від перетину з Караїмською. Праворуч на Руській ще збереглася стара забудова, по лівій стороні – новіші будинки.

У часи Великого князівства литовського і потім тут розташовувалася костел святого Якова. У 1545 році король Сигізмунд Август надав храму земельні угіддя. Коли наприкінці XVIII століття в Луцьку згорів без відновлення монастир з костелом ордену боніфратрів, то ченці зайняли яківський храм.

Основна місія ордену – піклуватися за хворими і немічними. У Луцьку знаходився єдиний на Волині монастир боніфратрів за всю історію. А кошти на заснування боніфратського осідку дав луцький канонік Балтазар Тишка. В одному з документів він писав про те, що на такий вчинок його наштовхнув Бог, який хотів, щоб Тишка допомагав хворим і стражденним людям у Луцьку.

Після пожежі 1845 року костел розібрали, бо він значно постраждав. Осідок боніфратрів у Луцьку був скасований. Так сталося через складні і несприятливі обставини діяльності римської та грецької католицької церков на Волині у складі Російської імперії. Зараз від давнього храму немає і сліду.

Існує цікаве припущення, що територія Ринку могла доходити до яківського храму. В літературі побутує 2 концепції луцького Ринку: прямокутні та трикутна. Згідно з прямокутною концепцією, костел святого Якова стояв на куті майдану, а тому частина нинішньої вулиці Руської пролягає там, де колись велися торги.

Сьогодні на вулиці переважно житлові будинки ХІХ-ХХ століть. Деякі з них, як кутовий на перетині з Караїмською, репрезентують так званий цегляний стиль в будівництві. Давня назва вулиці – Римарська.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
ррр Показати IP 14 Березня 2016 19:05
вихідними взяв велосипед і проїхав вуличками старого міста . Яке все занедбане і облізле , а могло би бути туристичною місцевою меккою .Думаю сме час почати відновлювати історичний центр ...
не лучанин Показати IP 14 Березня 2016 19:31
а якщо завтра іі перейменують то зміниться на краще зовнішній вигляд цієі вулички??
Уб Показати IP 14 Березня 2016 19:53
УБ рать?
Андрійко Показати IP 14 Березня 2016 22:38
нецікаво
СЛОВ'ЯНИ Показати IP 14 Березня 2016 23:42
Замініть вулицю Б........а.........н........д......е.......р........и............
СЛОВ'ЯНИ Показати IP 14 Березня 2016 23:52
Краще з@ мі....н...і......т¿ вулицю б@....н....д....€ри...
сергій до СЛОВ'ЯНИ Показати IP 3 Травня 2017 22:21
словянин-ти кацап

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus