USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Луцьк буденний: вулиця Будівельників

29 Лютого 2016 17:31
Вулиця Будівельників – одна з найцікавіших і найкоротших вулиць у Луцьку. На ній розташовані всього кілька будинків. Будівельників починається від вулиці Ярощука і впирається у будівлю Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки.

Майже всі будівлі на вулиці – довоєнні, крім деяких прибудов і дев’ятиповерхової «свічки» за бібліотекою. На перетині з вулицею Ярощука стоїть будинок, в якому жив і який запроектував український архітектор Сергій Тимошенко.

Як пише краєзнавець Вальдемар Пясецький, у ХІХ столітті на цьому місці був фруктовий сад, який належав власнику села Волиця Підлуцька. Поруч була територія Франца Зайковського, яка після його смерті перейшла його сину Леопольду. На початку ХХ століття він пропонував частину своєї території як можливе місце розташування перенесеного з Парадного майдану базару.

З часом село приєднали до Луцька і в міжвоєнний час це була територія міста. Тоді почала виникати вулиця, хоча перші будинки тут з’явилися, імовірно, трохи раніше. Зараз вони розташовані по ліву сторону вулиці, а по праву – у 1930-х з’явилося кілька будівель у стилі функціоналізму. Це були житлові багатоквартирні на два поверхи будівлі. Деякі з них ще досі зберігають автентичні елементи декорування, наприклад, оригінальні вхідні двері і вікна.

За інформацією Пясецького, давня назва вулиці – Садова, а Будівельників – з 1944 року. Сьогодні це тиха житлова вуличка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
лучанин Показати IP 29 Лютого 2016 18:22
Вулиця Учительська ще коротша.
до лучанин Показати IP 29 Лютого 2016 18:40
тому і знання такі!!!
Крук Показати IP 29 Лютого 2016 21:25
Мила вуличка.
Михайло Показати IP 1 Березня 2016 00:03
На вулиці Будівельників живе єдиний в Луцьку Іуда
іуда Показати IP 1 Березня 2016 15:24
а це фото мого авто

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus