USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Луцьк буденний: вулиця Драгоманова

8 Березня 2015 23:30
Не кожен лучанин знає, що вулиця Драгоманова у Старому місті, яка змінила чимало назв, колись була головною у Луцьку.

Бічна від Данила Галицького, виходить на берег Стиру. Нині під цією назвою об’єднано дві колишні вулиці, що проходили по давній дорозі. Вона об’єднувала дві переправи на острів: Глушецьку та Стирову.

Колись Велика вулиця вела на майдан Ринок, однойменна Ринкова обмежувала його з півночі. На західній частині була забудована лише з одного боку. Далі від перетину з Кафедральною простягалася вже інша вулиця Троїцька – назва її походить від храму, що стояв на ній.

З початку 19-го століття ця вулиця називалася Домініканською, наприкінці 19-го-на початку 20-го століття – Поштовою. Та частина, що колись носила назву Троїцька, у минулому була головною вулицею міста.

Вона проходила понад оборонним ровом Нижнього замку. На ній знаходився давній міський арсенал. Поряд з арсеналом стояла церква, споруджена на честь святого Миколая – патрона міста. З кінця 18-го століття тут був будинок першої луцької пошти.



На вулиці у монастирі домініканців у 1812 році розташовувався штаб російської армії під командуванням генерала Багратіона, у 1915 році у будинку навпроти – штаб четвертої австрійської армії.

На Троїцькій мешкала родина Косачів. З 1916 до 1928 року на ній був Луцький магістрат. Тоді вона освітлювалася ліхтарями у вечірній час, була однією з найбільш впорядкованих, мала невеликий скверик.

Обидві вулиці об’єднали у 1920 році під назвою Домініканська. У 1939 році, за радянської влади, її перейменували на честь німецького комуністичного діяча Карла Лібкнехта. У 1941 повернули стару назву – Троїцька, а з 1994 знову – Карла Лібкнехта.

Сучасну назву вулиця отримала у перші роки Незалежності. Назвали її на честь українського публіциста, історика, філософа, економіста, літературознавця, фольклориста та громадського діяча Михайла Драгоманова.



На вулиці збереглося декілька давніх будівель – приміщення аптеки-музею, магазинів. На будинку №1 встановлена меморіальна дошка, яка вказує, що на майдані Ринок поблизу стратили Данила Братковського. У будинку на розі з вулицею Кафедральною, у якому мешкала сім’я Косачів, розмістилася дирекція історико-культурного заповідника Старий Луцьк. Навпроти - будинок популярного в минулому чеського Гостинного двору, далі – давня будівля та келії монастиря домініканців, перебудованого в середині 18-го століття.

При монастирському костелі була школа і друкарня. Зараз у приміщенні колишнього монастиря – духовна семінарія УПЦ Московського Патріархату.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Мирон Показати IP 9 Березня 2015 20:57
Респект
правда Показати IP 9 Березня 2015 22:58
Просьба к админам - побольше публикаций об истории города. За данную статью спасибо!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus