USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцьк – лідер у впровадженні енергозберігальних технологій

16 Листопада 2018 11:42
Лідером у впровадженні заходів з енергоефективності визнали Луцьк учасники практикуму, присвяченого енергоефективним заходам у громадах.

Про це йшлося під час практикуму із застосування законодавства «Правові та практичні аспекти реалізації енергоефективних заходів у громадах» 16 листопада у Луцьку.

Захід проводить Асоціація міст України в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізується АМУ за підтримки USAID.

Виконавчий директор Волинського відділення Асоціації міст України Богдан Самойленко зазначив, що тема енергоефективності актуальна, тому що підвищення вартості енергоносіїв зобов’язує усіх ощадливо використовувати енергію. Оскільки Луцьк є одним з найбільш активних міст у сфері впровадження енергоефективних заходів, у програмі практикуму передбачили виїзд на об’єкти, які пройшли термомодернізацію. Також він відзначив, що незабаром енергоаудит впроваджуватимуть у Княгининівській ОТГ.

Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт подякував АМУ за активну позицію в організації таких заходів як на Волині, так і на всеукраїнському рівні. Він зауважив, що не потрібно вигадувати велосипед – варто лише переймати досвід колег, сусідів і громада буде успішною. Луцьк, з його слів, називають передовим у впровадженні енергозберігальних технологій, але це лише початок роботи. Впровадження енергозберігальних заходів у місті не зупиняється, тому що це вигідно для міста, комунальних підприємств, ОСББ та громади.

Так, активно працюють за програмою НЕФКО, пройшовши НЕФКО-1 та НЕФКО-2 впроваджують проекти у рамках НЕФКО-3. Низка комунальних об’єктів у місті пройшла комплексну термомодернізацію. Йшлося про утеплення стін, заміну вікон та дверей, утеплення дахів, встановлення ІТП. Як приклад він навів гімназію №21, де раніше завжди було холодно, а після термомодернізації заклад споживає на 30% менше енергоносіїв і в приміщеннях тепло. Це показник того, що громада заробляє, коли економить кошти на енергоносії. Ще одним прикладом секретар міськради назвав школу №1, де у рамках НЕФКО-2 здійснили термомодернізацію і приміщення має естетичний сучасний зовнішній вигляд.

Луцькі ОСББ здійснюють термомдернізацію багатоквартирних будинків і отримують новий зовнішній вигляд. Це змінює місто, комфортність проживання у ньому. Григорій Пустовіт відзначив, що сьогоднішній практикум принесе користь, тому що почуте буде втілюватися в життя і даватиме результат.

Радник Луцького міського голови Ігор Поліщук зауважив, що у Луцьку реалізовують дві програми, які стосуються функціонування ОСББ. Одна з програм стосується відшкодування відсоткових ставок за кредитами на впровадження енергозберігальних заходів, інша – програма сприяння діяльності ОСББ, у рамках якої надають допомогу на здійснення капітального ремонту. У 2016 році на реалізацію програми виділили 2,5 мільйона гривень, у 2017 році – 12 мільйонів, , у 2018 – 13 мільйонів, у 2019 планують виділити 15 мільйонів. Щодо відшкодування відсоткових ставок, у програмі взяли участь 72 ОСББ, які залучили кредити на впровадження енергоефективних заходів у будинках. В 2017 році на відшкодування за 72 договорами виділили 3,37 мільйона гривень.
Програму переглянули, почала діяти нова програма, що передбачає відшкодування тіла кредиту. Для 28 ОСББ цього року вже відшкодували 2,51 мільйона тіла кредиту. Отже, хороший результат дає співпраця трьох інституцій – міськради, ОСББ та громади. Міськрада, з його слів, закликає здійснювати енергозберігальні заходи не лише на словах, а й матеріальною підтримкою. Лучан цікавить встановлення ІТП, комплексна термомодернізація будинків. Ігор Поліщук відзначив, що навіть у старих будинках радянського типу ці заходи ефективні та реальні для впровадження.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus