USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Луцьк у фалеристиці, геральдиці та печатках

10 Грудня 2014 17:01
У Музеї історії Луцького братства показали «Образ Луцька та Волині у фалеристиці, геральдиці та сфрагісах».

Відкриття виставки, яка є продовженням циклу заходів, присвячених 85-річному ювілею Волинського краєзнавчого музею, відбулось сьогодні, 10 грудня.

Над виставкою працювали наукові співробітники музейного відділу Андрій Боярчук і Олена Бірюліна, а також головний хранитель фондів обласного музею Наталія Пушкар.

У центрі експозиції - одна з провідних «класичних» спеціальних історичних дисциплін – сфрагістика, актуальність якої в сфері історичного пізнання постійно підсилюється. Важливість проблематики підкреслена на виставці сучасними творами молодої української геральдичної науки – діючими гербами волинських міст, що реконструювались на основі історичних печаток. Вибірка окремих оригінальних сфрагісів Волинського краєзнавчого музею виставлятиметься тут вперше.
У переддень пошанування святителя Миколая Мирлікійського – «всенародного святого» в Україні – особливим акцентом виставки є ретроспективна історія луцького герба з образом святого.

Зі слів молодшого наукового співробітника Музею історії Луцького братства Андрія Боярчука, загалом виставка складається із декількох тематичних блоків.

До першого блоку належить виставка з предметів медальєрного та значкового мистецтва, зокрема, із зображенням двох геніальних творців, життя яких пов’язане з Волинню – Лесі Українки та Юзефа Ігнатія Крашевського.
Останній, який є одним із найплодовитіших авторів в історії польської літератури, більше як 20 років свого життя господарював і творив у власних маєтках на сучасній Волині.

Також відвідувачам виставки показали предмети нумізматики - ювілейні та пропам’ятні монети – талановитого математика Михайла Кравчука, акторки театру і кіно Наталії Ужвій, знаного політичного, громадського та церковного діяча Івана Огієнка й навіть Великого Каменяра Івана Франка, який свого часу побував із візитом у селі Колодяжне.

Наступний блок включає в себе предмети фалеристики (це історична дисципліна, що займається вивченням значків), що відображають промисловий потенціал Волині, зокрема, значки і нагрудні знаки, приурочені ювілейним датам Луцького автомобільного заводу, Луцького цукрового заводу та іншим; природоохоронну діяльність Шацького національного парку; радянську історію Волині (значки комсомольської та піонерської організацій, учасників соціалістичних змагань тощо). Презентуватимуть значки та медальйони на релігійну тематику, в тому числі нагрудні знаки членів православних братств на Волині у ХІХ ст.
Виставка діятиме впродовж кількох місяців.

Довідково:

Сфрагістика (від грец. — сфрагіс, печатка) - наука про печатки, печаткознавство.

Герáльдика (лат. heraldus — «опові́сник») — допоміжна історична дисципліна, що вивчаєгерби, кольорові емблеми, які належать особам, родам чи спільнотам. Будова гербів регулюється особливими законами європейської геральдики, які вирізняють її від інших світових систем пов'язаних із емблемами чи символами, незалежно від часу їх появи і сфери використання.

Фалеристика - допоміжна історична дисципліна, яка займається вивченням історії орденів, медалей, значків і взагалі будь-яких нагрудних знаків. Так само називається і колекціонування цих предметів
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus