USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцьк – єдине місто в Україні із екскурсійною картою для незрячих

23 Червня 2017 13:52
Тактильну карту для незрячих презентували в Луцькому замку. На ній є 12 об’єктів та зображені вулички між ними з використанням шрифту Брайля.

Презентація універсальної тактильної карти відбулася 23-го червня.

Один із авторів та розробників карти, викладач ЛНТУ Дмитро Авраменко розповідає, що виготовляли з-за кордоном, адже необхідних технологій в Україні немає.

«Це грантовий проект над яким я та мої колеги з університету трудилися. Цю карту ми зробили універсальною, де є зображення старого міста та 12 об’єктів. Поверху вона вкрита тонким шаром для незрячих. Найдорожчим стало саме виготовлення матриці для шрифту Брайля – це 1600 доларів, її ми замовили в Польщі у місті Познань, бо в нас ніде було. Зауважу, що її копіювання буде дешевим. Поки є 6 штук, одну встановили в Луцькому замку, дамо на організації для слабозорих і передамо в реабілітаційний центр села Крупи, де навчаються дітки з вадами зору», - розповів Дмитро Авраменко.
Та додав, що подібної карти немає в жодному місті, єдина яка є – в Києві - карта України, але не деталізована та не екскурсійна.

Прочитавши карту, незрячий з народження Едуард Поліщук, член ВГО «Генерація успішної дії» розповідає, що це дає можливість місто відчути по-новому, а емоції просто не описати словами.

«Ця карта є великим досягненням для нашого міста, області й держави, адже коли ти не бачиш із дитинства, а тут можеш її потрогати й відчути наше місто на дотик, це неймовірно! Коли я взагалі ніколи не бачу, а тут відчуваю вулиці, замок – то це відчуття, які не передати і це дуже важливо для мене. Дякую за такий проект, адже я зміг побачити руками наше старе місто», - ділиться враженнями Едуард.
Під час презентації тактильної карти виконувач повноважень Луцького міського голови Ігор Поліщук наголосив, що дбати про слабозорих та незрячих – це обов’язок городян та прояв рівня культури суспільства. Тому, наголосив Ігор Поліщук, міська рада веде тісну співпрацю з громадською організацією «Генерація успішної дії», аби ефективніше вирішувати проблеми людей з особливими потребами.
Насамкінець, директор історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Павло Рудецький зауважив, що в рік замок відвідують близько 100 тисяч людей і тактильна карта збільшить туристичний потенціал міста.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus