USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Луцькі каштани приречені? ФОТО

4 Вересня 2013 18:00
У Луцьку «захворіли» каштани. Упродовж останніх років листя на цих деревах жовтіє, скручується й опадає. Їх поїдає каштанова міль.

Ще здавна Луцьк називали «зеленим містом», адже вулички обласного центру прикрашає велика кількість різноманітних дерев. Та головною окрасою міста є каштани.

Утім, уже в травні молоде листя починає жовтіти та вкриватися бурими плямами. Як виявилось, наші каштани «атакує» каштанова міль, яка з 90-х років «тероризує» Європу.



До слова, за розміром комаха - трішки більша за макове зернятко.



Чи можна зарадити шкідникам, та чи вакцинували дерева у нашому місті, Волинські Новини поцікавились у начальника відділу екології Луцької міської ради Анатолія Гламазди.

«Це проблема не лише нашого міста, а й усієї Європи – звідти ця міль «прийшла», а згодом потрапила й на захід ще у 90-их роках. На жаль, ніяких заходів, щоб запобігти розповсюдженню шкідників, у Луцьку цього року не застосовували. Колись раніше, років 5-6 тому, у Польщі закупляли вакцину, тож вакцинація здійснювалась. Перший рік вакцина дала хоча б якийсь мінімальний результат, але потім ця міль знову уразила дерева. Хочу сказати, що ефективного методу боротьби з цією хворобою немає. Є німецькі дорогі вакцини, але я не впевнений, що знайдуться кошти, щоб їх закупити, та й каштанів у нас дуже багато», - прокоментував ситуацію головний еколог міста.



Довідково:

Вперше вчені її вивчили у 1985 в Македонії поблизу озера Охрід. Зараз цього шкідника зареєстрували в більшості країн Центральної, Східної та Західної Європи. У 2002 році каштанова міль була зафіксована на заході Англії і в північній частині Данії.

В Україні міль з'явилася в 1998 році на Закарпатті, куди проникла, з Угорщини. Далі міль за наступні десять років заселила практично всю територію України.

Ступінь шкідливості каштанової молі залежить від різних факторів, а деякі з них ще недостатньо досліджені. Міль має досить малі розміри тіла, тому погано літає, і в місцях, де восени опале листя відноситья вітром, навесні спостерігається зменшення нанесеної шкоди. Помічено, що повне прибирання листя дає ефект лише в тому випадку, коли «хворі» дерева розташовані не ближче ніж 50 метрів один від одного. При цьому наявність хоч одного ураженого шкідником дерева нівелює ефект від прибирання листя з інших каштанів, які ростуть неподалік. Досить часто загибель дерев відбувається через ураження фітофторою та вторинну інвазію ослабленого дерева каштановою міллю.









Підготувала Вікторія СЕМЕНЮК.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Василь Показати IP 4 Вересня 2013 18:07
Саме час закупити і посадити червоні каштани Бріоні, які міль не їсть. Волинським чиновникам треба переймати досвід київських. Ще одна можливість косанути бабла.
Богдан Показати IP 4 Вересня 2013 22:25
Рівень журналістики в цій "статті" нулюовий) Нє о чьом!
богдану до Богдан Показати IP 4 Вересня 2013 23:04
про який рівень ви говорите. звідки він там мав би взятися? постидались би таке вивішувати на сайт. недовчилася дівчинка

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus