USD 39.40 39.72
  • USD 39.40 39.72
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Луцька дитяча поліклініка із порушенням закону купила апаратуру за чверть мільйона

1 Квітня 2016 14:36
Дитяча поліклініка Луцька купила лінійний ультразвуковий датчик за 258 940 гривень.

Як повідомляє «Четверта влада», замовник обладнання порушив Закон України «Про здійснення державних закупівель».

Інформація про закупівлю розміщена на порталі Вісник державних закупівель, номер бюлетеня: №31 від 16.02.2016, номер оголошення № 043150.

Очікувана вартість закупівлі становила 260 000 гривень.

У протоколі розкриття зареєстровано пропозиції двох учасників конкурсу:

1) ТзОВ «КСЕНКО» - 259 999,30 гривень.

2) ТзОВ «Мед Ексім» - 258 940,00 гривень.

Переможцем торгів замовник обрав пропозицію із найнижчою ціною – ТзОВ «Мед Ексім» - про це ідеться у звіті про проведення закупівлі.

Конкурс закупівель проводили шляхом запиту цінових пропозицій:



Але при цьому не розмістили на порталі самого запиту цінових пропозицій, чим порушили Закон України «Про здійснення державних закупівель»:



- Замовник порушив вимоги статті 10 та статті 36 Закону України «Про здійснення державних закупівель», де ідеться про вимоги щодо оприлюднення запиту цінових пропозицій, - пояснює керівник громадської ініціативи «За чесний тендер» Святослав Клічук. - Це могло призвести до обмеження конкуренції, а як наслідок – перевитрати коштів платників податків.

Секретар конкурсного комітету Тарас Гнатів каже, що запит цінових пропозицій надіслали учасникам конкурсу і пообіцяв переглянути і розібратись щодо розміщення самого документа.

Однак юристка громадської ініціативи Мирослава Примак вважає, що даному випадку Замовником не дотримано вимоги законодавства щодо порядку проведення процедури закупівлі та оприлюднення відповідної інформації.

- Частинами 1і 2 ст. 36 Закону України «Про здійснення державних закупівель» передбачено, що для отримання цінових пропозицій замовник надсилає запит не менше ніж трьом учасникам та в день надсилання запиту цінових пропозицій оприлюднює його на веб-порталі Уповноваженого органу, - пояснює Мирослава Примак. - Тобто, окрім того, що Поліклініка надіслала безпосередні Запити до визначених ними фірм, Замовник повинен був ще і розмістити такий запит на веб-порталі з питань державних закупівель. Чому? Тому що у такій процедурі закупівлі, як запит цінових пропозицій можуть брати участь не лише ті учасники, яким Замовник надіслав свій запит, а й усі бажаючі, що можуть продати відповідний товар/послугу Замовнику.

Оскільки такий запит Поліклініка не розмістила на веб-порталі, то інші учасники, які б хотіли продати запитуваний апарат, наприклад, дешевше, не змогли ознайомитися детально з умовами процедури закупівлі.

З цього приводу активісти ГІ «За чесний тендер» розпочали оскарження порушення до контролюючих органів.



Довідково. Моніторинг закупівель відбувається у рамках проекту Рівненського агентства журналістських розслідувань «За чесний тендер на Рівненщині та Волині», підтриманого Міжнародним фондом «Відродження».

Валентина КУЦЬ

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
лучанка Показати IP 1 Квітня 2016 15:07
звичайно що для деяких представників влади все залежит тільки від тендерів де можна щось відмити, а якщо купили напряму то вже порушення бо гроші вкладено і куплено за ціну яку назвали без посередників.Адже головне що купили це для лікування дітей і кому потрібен ваш тендер.
Для лучанки Показати IP 1 Квітня 2016 16:24
1."Лля лікування дітей" завдяки тендеру могли купити значно дешевший апарат. А так різниця у ціні осіла в кишенях посадовців. Це .корупція у чистому вигляді і , думаю, найближчим часом правохоронці займуться цим питанням. 2. А хто заважав купити напряму без посередників, провівши прозорий тендер?
Для Для Лучанки Показати IP 1 Квітня 2016 21:28
Таке враження, що у нас всі знають як грати у футбол, які приймати закони і як проводити тендера. Ви самі коли небудь їх проводили? Отак всі і кинулись приймати у них участь. Якби не так - ще вговорювати потрібно, бо кажуть "та ну ваш тендер, потім всілякі розумашки будуть розповідати скільки ми вкрали". На скільки зрозуміло із статті оголошення на веб-порталі було розміщене, а отже ХТО ХТІВ міг дізнатись про проведення даного конкурсу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus