USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.98

Луцька лікарка: чи планувати вагітність під час пандемії і як вберегтися від безпліддя

23 Травня 2020 11:42
Як зберегти репродуктивне здоров’я, чому дбати про нього потрібно з дитинства та чи планувати вагітність під час пандемії коронавірусу?

Про це завідувачка обласного центру планування сім’ї, що діє при Волинському обласному перинатальному центрі, Наталія Ткачук розповіла під час програми «На часі» телеканалу «Нова Волинь».

Насамперед Наталія Ткачук нагадала, що 11–17 травня тривав Всеукраїнський тиждень планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я.

«Проведення щороку в травні тижнів планування сім’ї вже стало хорошою традицією. Кожного року ми обираємо певну тематику, яка, на нашу думку, є цікавою для громадськості, наших пацієнтів. Цьогоріч тиждень проходив під паралельним девізом: планування сім’ї і проблема неплідного шлюбу, – розказала вона. – Проблема неплідного шлюбу є надзвичайно актуальною у наш час – не тільки в нашій країні, а й у світі загалом. Згідно з даними офіційної статистики, 20% пар в Україні мають проблему неплідного шлюбу. Це приблизно півтора мільйона сімейних пар. Волинь, своєю чергою, замикає невтішну п’ятірку – поряд із Запоріжжям, Вінницею, Дніпром і Чернівцями, де спостерігається найвищий показник непліддя серед сімейних пар».

Завідувачка обласного центру планування сім’ї зауважила, що до причин високого показника непліддя серед сімейних пар на Волині можна віднести жіноче та чоловіче непліддя, до чого можуть призводити невчасно вилікувані запальні процеси, вроджені генетичні аномалії, перенесені травми, зокрема чоловічих статевих органів, гормональні порушення, супутні захворювання тощо.

Вона наголосила, що зараз дуже поширеним, на жаль, є непліддя стресового ґенезу: «Зараз всі ми фактично живемо в стані хронічного стресу, а стрес дуже негативно впливає на кору головного мозку, звідки розпочинається регуляція менструального циклу. Саме на фоні хронічного стресу жінка може мати зміни у своєму гормональному статусі».

«Репродуктивне здоров’я – це імовірність жінки до запліднення, можливість виносити й народити дитинку без ускладнень. Говорячи про репродуктивне здоров’я з позиції жінки, варто згадати про репродуктивний вік, який складає від 18 до 49 років. Але всім нашим пацієнтам ми рекомендуємо реалізувати свій репродуктивний потенціал до 35 років… Не потрібно забувати, що з 35 років зростають ризики генетичних, хромосомних патологій, вроджених вад у дитинки, – розповіла Наталія Ткачук. – До чоловіків, скажімо так, природа віднеслася поблажливіше, адже навіть у 60 років чоловік може дати здорове майбутнє своїй дитині».

У зв’язку з нинішньою ситуацією з поширенням коронавірусу, як пригадала Наталія Ткачук, більшість клінік усе ж таки рекомендували своїм пацієнткам відстрочити планування вагітності, хоча й було доведено, що, наприклад, вірус не передається через грудне молоко.

«Ми обговорюємо з нашими пацієнтами ризики, а от остаточне рішення вони, звісно, приймають самостійно», – сказала вона.

Підготовку до вагітності, своєю чергою, порекомендувала розпочати з повного обстеження (за 3–6 місяців до планованої вагітності), аби уникнути, до прикладу, ризику передачі внутрішньоутробних інфекцій.

Подробиці – в сюжеті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus