USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Здорові дітки народжуються у здорових батьків, – луцькі медики

7 Квітня 2019 09:00
Щороку у світі народжується 15 мільйонів недоношених діток. Зокрема в Україні – 20 тисяч малюків. Чому це відбувається? Чи можливо цьому запобігти? На ці та інші запитання в ефірі ТРК «Аверс» розповіли фахівці Луцького клінічного пологового будинку, пише газета Волинські Новини.

НЕДОНОШЕНИХ МАЛЮКІВ УСПІШНО ВИХОДЖУЮТЬ

«Дітки, які з’являються на світ дочасно, завдають чимало клопотів своїм родинам і державі. Вони більш схильні до хвороб, перинатальна смертність серед них зростає на 80%. Тому ВООЗ ще в 2012 році створила програму із запобігання дочасним пологам. Медики рятують життя малюків, які народилися з вагою менш як кілограм. Однак про їхнє подальше життя і здоров’я треба посилено турбуватися», – каже завідувачка Центру планування сім’ї і репродукції людини Луцького клінічного пологового будинку Лариса Шендибило.

Медик пояснює: діти, які з’явилися на світ на 22-24 тижнях вагітності, мають дуже низькі шанси на виживання. Із них – 80-90% хворі. Згодом ці малюки мають великий відсоток інвалідності. Їм важко соціалізуватися й адаптуватися у суспільстві. Тому в пологовому будинку приділяють багато уваги запобіганню дочасним пологам та перериванню вагітності.

«Причин невиношування вагітності досить багато. На першому місці – генетичні чинники і з боку плода, і з боку батьків. Ми можемо вирахувати ці ризики, коли сімейна пара планує вагітність. Друге місце належить анатомічним чинникам. Переважно це порушення будови статевих органів, особливо матки, і вроджені, і набуті. До вроджених вад належать дворога або сідлоподібна матка, перегородка матки. Кількість таких пацієнтів зростає. До набутих – міома матки, анатомія шийки матки. Найнебезпечніша міома – підслизова, вона впливає і на невиношування плоду, і на розташування плаценти. Якщо жінка мала хірургічні втручання на шийці матки, вона не зможе витримувати навантаження», – пояснює доктор медичних наук, акушер-гінеколог Назарій Адамчук.

Третя причина, за словами науковця, – соціально-економічні фактори. Сюди належать шкідливі звички, умови проживання і праці майбутніх батьків, психоемоційна атмосфера в родині.

ПО ПОРАДУ – ДО МЕДИКІВ

На жаль, часто майбутні батьки шукають порад в інтернеті. Однак Назарій Адамчук пояснює, що консультуватися слід у фахівця. Для цього є поліклініки, центри планування сім’ї. Жінка і чоловік мають розуміти, що здоров’я майбутньої дитини залежить від них.

«Пара обов’язково має готуватися до вагітності. І в чоловіка, і в жінки мусить виробитися батьківський інстинкт. Якщо вагітна вдихає тютюновий дим, дитинка в утробі дуже страждає. Токсично діють алкоголь і хімічні сполуки. Навіть якщо вагітна по кілька годин сидить у перукарні, маля страждає від запахів лаку й фарби», – наголошує акушер-гінеколог Анжела Рибанович.

Важлива і вага майбутньої мами. Є жінки з ожирінням, а є з недостатньою масою тіла. Якщо жінка намагається схуднути, її організм робитиме все, щоб вижити. Натомість страждатиме репродуктивна система. Тоді у два-чотири рази збільшується ризик невиношування вагітності. Проблеми будуть і в жінок із зайвою вагою, пояснює Анжела Рибанович.

Якщо жінка планує вагітність, вона має відмовитися від надмірних фізичних навантажень. У цей час не слід відвідувати тренажерні зали й відмовитися від препаратів, які негативно впливають на репродуктивну функцію. Можна переключитися на ходьбу, танці, плавання, фітнес, але без силових навантажень. Майбутній мамі не можна хвилюватися, її слід оберігати від стресових ситуацій.

ВИНОСИТИ ДИТИНКУ ДОПОМОЖУТЬ ВІТАМІНИ

Не останню роль у перебігу вагітності відіграє правильна робота ендокринної системи організму, підкреслюють медики. Волинь – зона ендемічного зобу, йоду бракує в повітрі, у продуктах харчування. Внаслідок цього страждає щитоподібна залоза, яка відповідає за дуже багато процесів у нашому організмі. Зокрема – за правильну функцію яєчників.

«Саме тому перед плануванням вагітності жінці треба проконсультуватися в ендокринолога. Якщо фахівець виявить проблеми в роботі щитоподібної залози, їх можна буде усунути й жінка зможе успішно виносити дитинку», – радить Лариса Шендибило.

Жінкам не слід забувати про елементарну фолієву кислоту. За три місяці до планування вагітності слід приймати по 400 мкг фолієвої кислоти на добу. Протягом року майбутня мама має приймати препарати йоду – по 200 мкг йодомарину на день. На виношування вагітності впливають вітамін Д та достатня кількість заліза. Навіть вегетаріанки мають їсти м’ясо, щоб виконати репродуктивну функцію.

ЖІНКАМ – ДО ГІНЕКОЛОГА, ЧОЛОВІКАМ – ДО УРОЛОГА

«Окрема тема – інфекції вірусної та бактеріальної етіології, які передаються статевим шляхом. Часто їх виявляють лабораторно, бо пацієнти ні на що не скаржаться. Однак приховані інфекції спричиняють затримку внутріутробного розвитку, порушують матково-плацентарний кровообіг, від чого страждає плід. До дитинки не потрапляють корисні речовини і її розвиток порушується. Тому ще до вагітності треба виявляти захворювання сечостатевої системи й нирок, щоб пролікуватися. Зазначу, що зростає кількість молодих пар, які приходять проконсультуватися у Центр планування сім’ї. Ми наголошуємо, що жінка має раз на рік відвідувати гінеколога, а чоловік – уролога», – каже Анжела Рибанович.

«Дитинку, яка народилася дочасно, виходити непросто, але можливо. При Луцькому пологовому працює дитяча реанімація, яка обладнана сучасною технікою. Недоношеним малюкам надають усю потрібну допомогу!» – наголошує Назарій Адамчук.

За словами Лариси Шендибило, із березня 2013-го до 2015 року в Луцькому пологовому будинку діяв проект «Виходжування недоношених дітей», започаткований Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом». Батькам, у яких народилися дітки до 32 тижнів з вагою менш як 1,5 кг, безплатно надавали препарати для виходжування.

«Ампула курасурфу, який запобігає злипанню альвеол і дає можливість дихати, нині коштує до 16 тис. грн. А для дитини їх потрібно мінімум три. Інколи більше. І не кожна сімейна пара могла собі дозволити такі препарати. Завдяки цій програмі багато діток змогли вижити і залишатися здоровими. Зараз держава безплатно виділяє курасурф для таких діток», – зазначає Лариса Шендибило.

Медики покладають великі надії на роботу обласного перинатального центру. Адже там народжуватимуть мами із усієї області, в яких внутріутробно діагностують ризик дочасних пологів. У перинатальному центрі буде зосереджено відповідний комплекс сучасного обладнання та працюватимуть кваліфіковані фахівці. Нині ж усі важкі пологи приймають у Луцькому пологовому будинку.

Оксана ХВЕДЧЕНЯ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Скептик-2 Показати IP 8 Квітня 2019 10:42
Природній відбір ніхто не відміняв

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus