USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцька майстриня виготовляє дивовижні прикраси для волосся

14 Травня 2017 18:43
Кожна мама, у якої є донечка, прагне, щоб її дитина була найгарнішою. Такої ж думки лучанка Ірина Крук, яка полюбляє прикрашати кіски своєї малечі різнобарвними атласними квітами. Рукоділля, що називається канзаши, дає майстрині змогу створювати надзвичайно естетичні речі.

Про це йдеться у матеріалі газети Волинські Новини №18 (66).

УКРАЇНІЗОВАНЕ МИСТЕЦТВО З АЗІЇ

Мальовничі прикраси, виготовлені руками цієї приємної молодої жінки, я вперше побачив на її сторінці в інтернеті. Тоді ще не уявляв, якими прекрасними можуть бути неживі квіти.

Ірина займається канзаши вже кілька років. Хоч потяг до прекрасного у неї був із дитинства, адже завжди прагнула творити красу: бачила гарну картину чи вишивку – пробувала й собі відтворити. Нині ж, опанувавши квіткове рукоділля, самостійно вигадує образи, власноруч моделює прикраси для волосся.

«Хай як дивно, але головна моя майстерня – на кухні. Там у мене є спеціальний столик з усім, що потрібно: стрічками, пристроями, підручними матеріалами, які допомагають створювати квіточки, оздоблювати шпильки, формувати брошки чи розлогі квіткові корони», – розповідає майстриня.

Канзаши як вид мистецтва має китайське походження, проте у її руках воно давно набуло українського колориту. Усі квіти з атласу майстриня виготовляє в національному стилі. Тому в Ірининому канзаши немає технік від майстрів з Піднебесної.

«Свої творіння обробляю спеціальними блискітками і лаком, щоб шпильки з квітами не втрачали форми навіть тоді, коли дитина лягає з ними спати, – пояснює. – Щоби зробити одну квітку, витрачаю дві-три години. Часто користуюся свічкою: припалюю кутики у квітах з атласу, бо цей матеріал неслухняний. Тобто, щоб зафіксувати виріб у потрібній формі, доводиться його підносити до вогню».

КАНЗАШИ ДО ВПОДОБИ І ДОРОСЛИМ, І МАЛИМ

Усіх квіток, виготовлених з атласних стрічок, майстриня нині не може злічити, адже за роки копіткої праці їх було виготовлено чимало. «Моя донечка ходить у садочок. Дитина хоче бути красивою, щоб у волоссі були гарненькі квіточки, тому виготовляю для неї щось симпатичне. Та й родичі просять зробити подібне. Уже через них дізнаються й інші люди, звертаються із замовленнями», – розповідає Ірина.

У роботі майстриня використовує здебільшого атласні стрічки, адже вони хорошої якості, а після спеціальної обробки добре тримають задану форму. З-поміж виробів – переважно віночки, шпильки чи заколки у волосся, іноді замовляють весільні букетики для одягу молодят. Мають попит і колоритні брошки з квітів.

«Прикраси з атласних квіток сьогодні дуже модні, – каже рукодільниця. – Жінки залюбки чіпляють їх собі не лише у волосся, але й до сукні чи пояса».

Пані Ірина вчилася мистецтва канзаши завдяки відео з інтернету. Засвоювала побачений матеріал і потрохи стала робити своїми руками ромашки, троянди й навіть складніші квітки, як-от хризантеми.

«З часом усе стало вдаватися. Тепер, як дивлюся на свої перші роботи, то просто дивуюся – як можна було так незграбно виготовити, – сміється. – Тому дещо зроблене на початках навіть викинула».

Щодо самих квітів, то Ірина найбільше полюбляє троянди. Скільки себе пам’ятає, їй завше подобався зелений колір, але от у канзаши послуговується зазвичай яскравими барвами: червоною, персиковою, рожевою.

«Усі квіти в своїх виробах я творю власноруч. А от спеціальні елементи доводиться докуповувати, скажімо, ягідки калини, які виготовляють із пінопласту. Вони стають чудовим додатком до моїх композицій», – підсумовує майстриня.

Атласні квіти для волосся мають попит у батьків, дітки яких беруть участь у різноманітних святкових заходах в дитячих садочках. Також чимало першокласниць одягають Іринині прикраси й на шкільні урочистості. Барвисті шпильки у дівочих косах і справді милують око, адже яскраві квіти, виготовлені дбайливими руками майстрині, видаються напрочуд живими і свіжими.



Сергій ЖУКОВСЬКИЙ

Луцьк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
зоя Показати IP 14 Травня 2017 23:06
-це насправді чудо-талант.Молодець!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus